Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Αφαιρούν από τους Ολυμπιονίκες τις άδειες πρακτορείου ΠΡΟ-ΠΟ - Προσέφυγαν στο ΣτΕ


Ολυμπιονίκες που έχουν διοριστεί στο Δημόσιο ζητούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η κυβερνητική απόφαση

Οι Ολυμπιονίκες οι οποίοι έχουν διοριστεί στο Δημόσιο ζητούν
από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η κυβερνητική απόφαση με την οποία δεν τους παρέχεται πλέον άδεια πρακτορείου προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου, ενώ όσοι ήδη έχουν λάβει καλούνται να επιλέξουν μεταξύ διορισμού στο Δημόσιο τομέα και άδειας ΠΡΟΠΟ.

Ειδικότερα, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με δικηγόρο τον Παναγιώτη Γιαννόπουλο προσέφυγε ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών και 7 γυναίκες Ολυμπιονίκες μερικές εκ των οποίων είναι και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω Συλλόγου. Από το ΣτΕ ζητούν να ακυρωθεί η από 23.6.2017 απόφαση του γενικού γραμματέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ο γ.γ. με την επίμαχη προσβαλλόμενη απόφασή του έκανε δεκτή την υπ΄ αριθμ. 354/2011 γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους η οποία επισημαίνει ότι «ο Ολυμπιονίκης διορισθείς σε θέση δημοσίου τομέα δεν δύναται να κατέχει παραλλήλως με την ως άνω θέση άδεια πρακτορείου προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου, παρ΄ ότι αυτή του χορηγήθηκε κατά θεμιτή παρέκκλιση άλλων διατάξεων» (νόμος 2166/1993).

Έτσι, θα κληθούν όλοι οι Ολυμπιονίκες οι οποίοι είναι διορισμένοι στο Δημόσιο να επιλέξουν μεταξύ της υπαλληλικής τους ιδιότητας και αυτής του πρακτορειούχου και σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν δεν κάνουν την επιλογή, θα υποστούν πειθαρχικές διώξεις ή άλλες διοικητικές κυρώσεις.

Υπενθυμίζεται, ότι η Πολιτεία επιφυλάσσει στους Ολυμπιονίκες ειδική μεταχείριση με ηθικές και υλικές ανταμοιβές. Μεταξύ αυτών είναι ο διορισμός τους στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα σώματα ασφαλείας, στο Δημόσιο τομέα, όπως και η χορήγηση αδειών πρακτορείων προγνωστικών αγώνων ποδοσφαίρου κατά παρέκκλιση των νομοθετικών διατάξεων που ρυθμίζουν τις προϋποθέσεις χορήγησης των αδειών αυτών.

Σκοπός όλων αυτών των ευεργετικών ρυθμίσεων είναι η Πολιτεία να ανταμείψει τους Ολυμπιονίκες για την προσφορά και την διάκριση που εισφέραν στον Ελληνικό αθλητισμό (σε παγκόσμια και μη κλίμακα), αλλά και για να δημιουργήσουν κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Υποστηρίζουν οι Ολυμπιονίκες ότι αιφνίδια το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης έκανε δεκτή την γνωμοδότηση του ΝΣΚ 6 χρόνια μετά, ενώ μέχρι τώρα δινόντουσαν χωρίς κανένα ενδοιασμό άδειες πρακτορείου στους Ολυμπιονίκες.

Έτσι, παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος, ενώ η αρχή της νομιμότητας επιβάλλει την διατήρηση της ισχύος των ευμενών ρυθμίσεων για τους Ολυμπιονίκες.

Όμως, παραβιάζεται και το άρθρο 16 του Συντάγματος που κατοχυρώνει εγγυήσεις υπέρ του αθλητισμού και θεσπίσει ειδικές ρυθμίσεις υπέρ των εξαιρετικώς διακρινόμενων αθλητών όπως είναι οι Ολυμπιονίκες.

Τέλος, υποστηρίζεται ότι το ΝΣΚ στην ουσία νομοθέτη, ενώ η αποστολή του είναι να εκπροσωπεί και να υποστηρίζει από νομικής σκοπιάς τη διοίκηση και επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 77 του Συντάγματος η αυθεντική ερμηνεία των νόμων ανήκει αποκλειστικά στο νομοθέτη και όχι πάντως στο ΣΝΚ.

Οι επτά γυναίκες Ολυμπιονίκες που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ είναι οι: Ειρήνη Αϊδηνλή, Σταυρούλα Ζυγούρη, Αγγελική Καραπατάκη, Βιργινία Κραβαριώτη, Σταυρούλα Κοζομπόλη, Ευαγγελία Μωραιτίδου και Σοφία Παπαδοπούλου.

http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες