Μέρος ενός ευρύτερου πανευρωπαϊκού κύματος καύσωνα, το οποίο έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε δύο ανθρώπους, αποτελούν οι υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας, καθώς πολλά σημεία της Ευρώπης βρίσκονται αντιμέτωπα με τις πιο ζεστές θερμοκρασίες των τελευταίων ετών, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν ακόμη και τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Επιστήμονες έδωσαν στον νέο σφοδρό καύσωνα το προσωνύμιο «Εωσφόρος» (Lucifer), καθώς στο πέρασμα του έχει προκαλέσει καταστροφικές πυρκαγιές και ανεπανόρθωτες ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες, οδηγώντας πολλά σημεία της Γηραιάς Ηπείρου να τεθούν σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν προβεί σε μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα, προειδοποιώντας τους πολίτες τους για το πως πρέπει να κινούνται αυτές τις μέρες, με τα υπουργεία Υγείας να βρίσκονται σε στάση επιφυλακής. Το νέο αυτό κύμα καύσωνα έχει επηρεάσει σε μεγαλύτερο βαθμό την Ιταλία και τα Βαλκάνια, κάτι που ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι βορειότερες χώρες, όπως ενδεικτικά η Πολωνία, έχουν μείνει ανεπηρέαστες. Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο θανάτων εξ' αιτίας του καύσωνα συνέβη στην Πολωνία (o άλλος έλαβε χώρα στη Ρουμανία).
Η Ιταλία βιώνει θερμοκρασίες μεγαλύτερες κατά 10 βαθμούς Κελσίου απ' ότι το συνηθισμένο για αυτή την εποχή του χρόνου, με τις αρχές να καλούν τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες τους, να αποφεύγουν τις εξόδους κατά τη διάρκεια της ημέρας και να καταναλώνουν πολλά υγρά. Συγκεκριμένα, στη Ρώμη το θερμόμετρο ακούμπησε τους 43 βαθμούς Κελσίου, στη Νάπολη τους 42, ενώ στη Σαρδηνία σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία στη χώρα, με τον υδράργυρο να αγγίζει τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Στην Αλβανία, σημαντικότερη συνέπεια των «καυτών» θερμοκρασιών είναι η πρόκληση πυρκαγιών σε δασικές περιοχές της χώρας, με μία εκ των οποίων να κινείται απειλητικά προς τα Τίρανα, αναγκάζοντας την πολιτική ηγεσία να ζητήσει την άμεση βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πυρκαγιές έχουν εκδηλωθεί επίσης στη Σερβία, τη Βοσνία, την ΠΓΔΜ και την Κροατία.
Σε συνδυασμό με την ξηρασία ορισμένων περιοχών, ο καύσωνας έχει επίσης προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις καλλιέργειες. Ενδεικτικά, η ξηρασία σε συνδυασμό με τον καύσωνα προκάλεσε μείωση της γεωργικής παραγωγής της τάξεως του 50% στη Βοσνία και του 30% στη Σερβία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες