Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΕΝΑ «Ν», ΙΣΟΒΙΤΗΣ ΜΕ ΔΥΟ...


Οι νέες αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα και το σχόλιο του Νίκου Βούτση για την υπόθεση Καμμένου - Γιαννουσάκη που την Παρασκευή θα συζητηθεί στη Βουλή κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό.

Αν η κυβέρνηση εκπονεί το δικό της νέο αφήγημα και το δικό της success story για την οικονομία, φαίνεται πως σκοντάφτει πάνω στη σκιά Βαρουφάκη και την εξελισσόμενη περιπέτεια Καμμένου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Εκτός απροόπτου και σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα το υπουργείο Εργασίας και την Εφη Αχτσιόγλου στις 10 το πρωί, στο πλαίσιο των επισκέψεών του σε υπουργεία μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Με λίγες ώρες διαφορά, επίσης σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρηθεί σήμερα να πραγματοποιηθεί δοκιμαστικά έξοδος στις αγορές με έκδοση πενταετούς ομολόγου.

Πάνω στο δεύτερο και βάσει της προετοιμασίας που έχει γίνει εδώ και καιρό η κυβέρνηση θα χτίσει το νέο της αφήγημα που θα συμπληρώνεται από εκείνο της ανάπτυξης και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Και παρότι ο Αλέξης Τσίπρας και το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούν να προσαρμόσουν όλη τη ρητορική τους πάνω στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου - που κατά μια ανάγνωση έχει τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις, σύμφωνα με κριτική που γίνεται και εντός των συριζαϊκών τειχών -, δύο σκιές επανέρχονται ως πονοκέφαλος για το Μαξίμου και διαμορφώνουν όρους αναταράξεων στο νέο success story: η πρώτη αφορά την υπόθεση Γιάνη Βαρουφάκη.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών απασφάλισε χθες με νέα του συνέντευξη στον Σκάι και μάλιστα πρόσθεσε νέα στοιχεία για το πρώτο επτάμηνο της διακυβέρνησης του 2015. Συγκεκριμένα αποκάλυψε πως είχε παρουσιάσει το σύστημα παράλληλων πληρωμών στον Τσίπρα και στο επιτελείο του από το 2013, ενώ πρόσθεσε πως όταν έναν χρόνο μετά (Νοέμβριος 2014) παρουσίασε το σχέδιό του πιο αναλυτικά πάλι, ο Τσίπρας τού πρότεινε το υπουργείο Οικονομικών. «Παρουσίασα την κεντρική ιδέα στο γραφείο του Τσίπρα (στην Κουμουνδούρου) και ήταν παρόντες ο Τσακαλώτος, ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης…

Η αντίδραση ήταν πολύ θετική, όπως είναι πάντα θετική, γιατί είναι πολύ καλή ιδέα» είπε ο Βαρουφάκης για τη συνάντηση του 2013, δίνοντας μια καλή λαβή στην αξιωματική αντιπολίτευση να εξαπολύσει πυρά κατά της σημερινής κυβέρνησης αλλά και πυροδοτώντας αμηχανία σε μια σειρά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βέβαια, στη νέα «Βαρουφακιάδα» το Μαξίμου επιλέγει να μη δώσει σημασία, ενώ κυβερνητικοί κύκλοι επιμένουν πως το όλο θέμα το σηκώνει η Νέα Δημοκρατία αφού δεν έχει τίποτε άλλο να πει μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την «επανεκκίνηση της οικονομίας». «Η ΝΔ επιχειρεί δίκη προθέσεων για ένα θέμα που δεν υφίσταται και ενώ παραληρούσε να κλείσουμε την αξιολόγηση» λένε στα «ΝΕΑ» πηγές κοντά στην κυβέρνηση.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ. Βεβαίως οι πονοκέφαλοι δεν σταματούν εδώ αφού μέχρι την Παρασκευή που θα διεξαχθεί η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την εμπλοκή Πάνου Καμμένου στην υπόθεση του «Noor 1» και τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Γιαννουσάκη, υπάρχουν και άλλοι.

Για παράδειγμα, κάνει αίσθηση η αποστροφή του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Κατά τα άλλα, είναι προφανές και το δημοσιογραφικό, και όχι μόνο, και το εύλογο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης ακόμα και για το ζήτημα στο οποίο αναφέρεστε.

Η συζήτηση θα εξελιχθεί μέσα στην Ολομέλεια. Και τα επιχειρήματα θα ακουστούν εκεί με τον πιο δυνατό τρόπο και θα αντιπαρατεθούν. Δεν υπάρχει από πλευράς της Δικαιοσύνης έγκληση προς τη Βουλή για ενασχόληση με αυτό το ζήτημα, όπως έχει υπάρξει για άλλες περιπτώσεις για τις οποίες ξεκίνησαν προανακριτικές και λοιπές διαδικασίες.

Με αυτή την έννοια πιστεύω ότι θα πρέπει και η προσοχή της κοινής γνώμης και το ενδιαφέρον να στραφούν και να είναι προσηλωμένα σε πραγματικές υποθέσεις, οι οποίες δημιουργούν πράγματι εξαιρετικά και εύλογα ερωτήματα, σαν αυτές με τις οποίες ήδη ασχολείται και η Εξεταστική, για την Υγεία και αλλού.

Και δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε σε μια "βιομηχανία" Εξεταστικών επί παντός του επιστητού», είναι η ολοκληρωμένη θέση του Προέδρου στη συνέντευξη, που πάντως έχει απόσταση από την εξετασιολαγνεία άλλων κυβερνητικών στελεχών.

Μια ανάγνωση βέβαια είναι πως ο Βούτσης προτάσσει τον θεσμικό του ρόλο με τον τρόπο που απαντά, δηλαδή του Προέδρου της Βουλής, έχει όμως σημασία πως παραμένει ένας κεντρικός παράγοντας στα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής παράταξης.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες