Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

ΤΟΤΕ «ΕΓΚΛΗΜΑ», ΤΩΡΑ «ΕΠΙΤΥΧΙΑ»

Με την ακριβή έξοδο στις αγορές και την επίσκεψη του Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα η κυβέρνηση θέλει να αναστρέψει το κλίμα. Τι δήλωνε ο Τσίπρας το 2014 και τι αναφέρει το χθεσινό non paper του Μαξίμου
*σκίτσο του Κώστα Σκλαβενίτη στα ΝΕΑ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την έξοδο στις αγορές και επιχείρηση αποκλιμάκωσης της κόντρας με τη Δικαιοσύνη.
Κάπως έτσι θα μπορούσε να περιγραφούν οι χθεσινές τακτικές κινήσεις της κυβέρνησης.

Η πρόθεση του Πρωθυπουργού και του επιτελείου του είναι ακριβώς το άλμα προς τα εμπρός με αφορμή την έκδοση ομολόγου, αλλά μόνο ως πρώτο βήμα σε μια πορεία που οι κυβερνώντες περιγράφουν ως «έξοδο της χώρας από την επιτροπεία» - παρόλη την κριτική που του γίνεται από χθες, πως έλεγε ακριβώς αντίθετα πράγματα όταν η κυβέρνηση Σαμαρά επιχειρούσε το 2014 τη δική της έξοδο στις αγορές: «Πυροβολούμε τα πόδια μας», είχε πει τότε ο Τσίπρας, «δεν προχωρούμε σε διαγραφή χρέους κι αυτό είναι πολιτικό έγκλημα».

Μια δήλωση τότε ανάμεσα σε πολλές κι άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ («στημένη θεατρική παράσταση» και «πάρτι τοκογλύφων» αποκαλούσαν την τότε έξοδο), όπως θυμίζουν οι αντιπολιτευόμενοι στη σημερινή κυβέρνηση. Κι έχει σημασία η διαμόρφωση ενός κλίματος success story σε μια τέτοια συγκυρία όπως η σημερινή, αν και ακόμη και το non paper της κυβέρνησης υπήρξε ιδιαιτέρως μετρημένο, κάτι που ερμηνεύεται ως προσεκτικό βήμα - γραμμή και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου - σε ένα κάδρο όπου οι ξένοι περνούν κόσκινο τα πάντα και καραδοκούν πάντα η δύσκολη τρίτη αξιολόγηση και ο Σόιμπλε - που παρεμπιπτόντως και όχι τυχαία, χθες, με δήλωσή του μετρίασε τον ενθουσιασμό της Αθήνας.

«Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία και επιβεβαιώνει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία βαδίζει με σταθερά βήματα προς την οριστική έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια» σημείωνε το κυβερνητικό non paper και αν εξαιρέσει κανείς αυτή την αποστροφή, το υπόλοιπο κείμενο ήταν σχεδόν τεχνοκρατικό και αρκετά μετριοπαθές.
«Είναι ένα βήμα» υπογράμμισε και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο κανάλι της Βουλής και πρόσθεσε πως «θ' ακολουθήσουν οπωσδήποτε κι άλλα, δηλαδή και άλλες έξοδοι στις αγορές πριν ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης της κανονικής λειτουργίας της οικονομίας και της χώρας σε σχέση με το ζήτημα του δανεισμού».

Ο ξεχωριστός επισκέπτης. Παράλληλα, χθες, η κυβέρνηση επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την επίσκεψη του ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα για να επικυρώσει το θετικό κλίμα σε Ευρώπη και αγορές για τη χώρα.
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η επίσκεψη Μοσκοβισί έγινε σε μια ιδιαίτερη μέρα, κατά την οποία η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές, ορόσημο, όπως είπε, στον δρόμο για «επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την οριστική έξοδο από την κρίση».

Ο Μοσκοβισί μάλιστα αναφέρθηκε στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης από την Ελλάδα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, της απόφασης του Eurogroup για το ελληνικό χρέος, της εξόδου της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και την αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Μια πιο προσεκτική, βέβαια, ανάγνωση είδε στην επίσκεψη Μοσκοβισί τον στόχο να διερευνηθεί η υποστήριξη της Αθήνας αν ο επίτροπος διεκδικήσει την πρoεδρία της Κομισιόν, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει τη στήριξη του γάλλου προέδρου Μακρόν.

«Να πέσουν οι τόνοι». Από την άλλη, μακριά από τις αγορές, στη διακεκαυμένη ζώνη της οξύτατης σύγκρουσης της κυβέρνησης με τη δικαιοσύνη, η χθεσινή μέρα επιβεβαίωσε μια τάση που όλο και περισσότερο ισχυροποιείται εντός του Μεγάρου Μαξίμου και προσδοκά σε μια λογική «να πέσουν οι τόνοι».

Μια πολιτική επιλογή που, βάσει πληροφοριών, λαμβάνει διαστάσεις κεντρικής πολιτικής γραμμής για το επόμενο διάστημα, αφού, σύμφωνα με μια άποψη, ο πόλεμος με τη Δικαιοσύνη απλώς παράγει ατζέντα για την αξιωματική αντιπολίτευση και επίσης βλάπτει επικοινωνιακά την προσπάθεια της κυβέρνησης για ανάταξη της οικονομίας.

«Η καλύτερη προοπτική κάθε κυβέρνησης», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη (ραδιόφωνο 24/7), «είναι να είναι όσο πιο μακριά γίνεται από τη Δικαιοσύνη. Αυτό προσπαθούμε». Ως ακόμη πιο θεσμική φωνή, λόγω ιδιότητας, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε σε συνέντευξή του πως θα πρέπει να υπάρχει μια απολύτως λελογισμένη κριτική όταν υπάρχουν αποφάσεις που θεωρείται ότι «δεν συνάδουν με το περί δικαίου αίσθημα».

Κάτι που τόνισε και ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά χθες πως «η κρίση με τη Δικαιοσύνη πρέπει να εκτονωθεί. Η χώρα χρειάζεται ήπιους τόνους», ενώ με αυτή τη γραμμή συντάσσεται σύμφωνα με πληροφορίες και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης.

Βούτσης κατά Βαρουφάκη. Εν τω μεταξύ, στο άλλο μέτωπο, αυτό των αποκαλύψεων Γιάνη Βαρουφάκη για το πρώτο επτάμηνο των διαπραγματεύσεων του 2015, τον τόνο αποδόμησης του πρώην υπουργού Οικονομικών έδωσε ο Βούτσης. «Ισως ο άνθρωπος δεν έχει καμία αντίληψη τι σημαίνει για την πολιτική ζωή του τόπου, και μάλιστα μέσα από μια οκταετή περιπέτεια που έχουν περάσει η κοινωνία και ο απλός λαός, να ανοίγει κανείς και να κάνει τέτοιες προκλήσεις. Είναι στα όρια, ας πούμε, του γραφικού αυτού του τύπου οι απόψεις» δήλωσε o Πρόεδρος της Βουλής, ενώ πρόσθεσε πως ο Βαρουφάκης κινείται στα όρια του γραφικού όταν λέει πως θέλει να καταθέσει σε Ειδικό Δικαστήριο.
http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες