Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Σήμερα κρίνεται η τύχη της Ηριάννας


Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής κάθειρξης 13 ετών, που έχει επιβάλει η ελληνική Δικαιοσύνη στη νεαρή υποψήφια διδάκτορα

της Αντωνίας Ξυνού

Ημέρα - σταθμός για την τύχη της 29χρονης Ηριάννας αποτελεί η σημερινή Δευτέρα, καθώς έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η συζήτηση για την αίτηση της αναστολής της εκτέλεσης της ποινής κάθειρξης 13 ετών που της έχει επιβληθεί.

Η νεαρή υποψήφια διδάκτωρ το Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται να βρεθεί ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών προκειμένου με τον συνήγορό της, Θοδωρή Μαντά, να διεκδικήσουν την αναστολή που της στερήθηκε πριν περίπου ένα μήνα, με αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή.

Στο πλευρό της πρόκειται να σταθούν δεκάδες φίλοι, αλληλέγγυοι και γνωστοί της 29χρονης, όπως άλλωστε συνέβη και την περασμένη Παρασκευή στην πλατεία Συντάγματος, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τον εγκλεισμό της ατις γυναικείες φυλακές Θήβας.

Η 29χρονη Ηριάννα στις αρχές Ιουνίου καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 13 ετών χωρίς αναστολή και χωρίς να της αναγνωριστεί κάποια ελαφρυντικό, για συμμετοχή της στην οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο ένα μερικό αποτύπωμα, για το οποίο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αποτελεί άκυρο δείγμα. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που επέβαλε την επίμαχη ποινή, δεν ήταν επαρκή, υπογραμμίζοντας ότι στην πραγματικότητα δόθηκε βαρύτητα στη σχέση της με εμπλεκόμενο σε διαφορετική δικογραφία της "ΣΠΦ", για την οποία εκείνος έχει ήδη αθωωθεί ομόφωνα από τον πρώτο βαθμό για συγκρότηση, ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Η συμπαράσταση
Αντίστοιχα, οι υποστηρικτές της Ηριάννας που εδώ και εβδομάδες ζητούν την επανεξέταση της περίπτωσής της ως προς την αναστολή της ποινής, επισημαίνουν ότι πρόκειται για ποινικοποίηση των κοινωνικών συναναστροφών.

Μεταξύ των επιχειρημάτων που επικαλούνται, είναι και το γεγονός ότι η 29χρονη Ηριάννα στο στάδιο της ανάκρισης είχε αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και τίποτα δεν προμήνυε την τόσο βαρύτερη ποινική της μεταχείριση με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου.

Άλλωστε και ο υπερασπιστής της, Θοδ. Μαντάς, σε δήλωσή του στο Νews 24/7 έχει κάνει λόγο για "ακόμη μια περίπτωση ποινικοποίησης φιλικών και συγγενικών σχέσεων, για την οποία η Δικαιοσύνη επιφύλαξε το πιο ανάλγητο πρόσωπό της" χαρακτήρισε την απόφαση "πρωτοφανή", εξηγώντας ότι το δικαστήριο βασίστηκε "σε επισφαλή στοιχεία και μετέτρεψε κοινωνικούς δεσμούς σε καταδίκες που επισύρουν εξαντλητικές ποινές καθείρξεως".

Ο σύντροφός της, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, που έχει απαλλαγεί αμετάκλητα από κάθε κατηγορία σε επιστολή του είχε αναφέρει: "Καταδικάζοντας την Ηριάννα, καταδικάζουν το συναισθηματικό δεσμό, τη συμπάθεια, το χαμόγελο, το νοιάξιμο. Η Ηριάννα δε δέχτηκε να της υποδείξουν ποιους θα συμπαθεί, ποιους θα αγαπάει, με ποιους θα ζήσει". Παράλληλα, στο πλευρό της 29χρονης έχουν βρεθεί δεκάδες καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί, οι οποίοι με δημόσιες τοποθετήσεις τους ζητούν την άμεση αποφυλάκισή της. Ταυτόχρονα, 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσαν κάθε κοινωνικό φορέα και πολίτη να παρέμβουν υπέρ του αιτήματος της Ηριάννας.

Η δικογραφία
Το έτος 2013 η Ηριάννα συνελήφθη και έδωσε οικειοθελώς γενετικό υλικό, με τις αρχές στη συνέχεια να επικαλούνται ένα μερικό αποτύπωμά της σε γεμιστήρα εκτός όπλου, το οποίο είχε εντοπιστεί μαζί με άλλο "ορφανό" οπλισμό στην Πολυτεχνειούπολη του Ζωγράφου. Τότε ξεκίνησε και η περιπέτειά της, αφού της αποδόθηκαν βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.

Αν και ο ειδικός εφέτης ανακριτής μετά την απολογία της είχε αποφασίσει να αφεθεί ελεύθερη, η συνέχεια ήταν τελείως διαφορετική. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι στη δικογραφία υπάρχει και έκθεση του διορισμένου πραγματογνώμονα Γεώργιου Φιτσιάλου, διδάκτορος Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής του Πανεπιστημίου Nice Sophia Antipolis της Γαλλίας και γενικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA, σύμφωνα με την όποια το επίμαχο γενετικό υλικό είναι προβληματικό.

Συγκεκριμένα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να γίνει ταυτοποίησή της Ηριάννας με το επίμαχο μερικό γενετικό προφίλ, αλλά και πως υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις στη μέθοδο των εγκληματολογικών εργαστηρίων.

Όσο για την κατηγορία ότι η 29χρονη μετέφερε τον παράνομο οπλισμό, ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας έχει καταθέσει προανακριτικά -και όχι στο δικαστήριο όπου δεν εμφανίστηκε ποτέ- πως η επίμαχη μεταφορά πραγματοποιήθηκε από άνδρα, χωρίς να κάνει αναφορά σε άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως βρίσκονταν στο σημείο.
http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες