Η ελληνική κυβέρνηση ...εκπρόσωπος του καθεστώτος της Αιγύπτου
Η ανακοίνωση για διακοπή των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας, της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν με το Κατάρ και οι εξελίξεις που ακολούθησαν δεν είναι αποτελούν έργο μιας πράξης για τους διεθνείς οικονομικούς και πολιτικούς ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.
Η διακοπή των σχέσεων έγινε με το αιτιολογικό πως το Κατάρ υποστηρίζει την τρομοκρατία. Η υπόθεση είναι σύνθετη και αφορά και την εμπλοκή των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ στην περιοχή, τις φανερές και υπόγειες διαδρομές σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και στην υπόθαλψη, την κατασκευή και την ενίσχυση τρομοκρατικών ενεργειών για τις οποίες δεν μπορεί να κατηγορηθεί μόνο το Κατάρ. Η Σαουδική Αραβία, άλλωστε, δεν είναι και τόσο «αθώα» στο δαιδαλώδες δίκτυο γύρω από τις τρομοκρατικές ενέργειες διεθνώς, οι οποίες δεν γεννήθηκαν χθες και σίγουρα οι «ευαίσθητοι» ηγέτες της Δύσης δεν είναι άμοιροι ευθυνών.
Δεν νομίζουμε πως υπάρχει κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται – έστω και σε ένα πρώτο επίπεδο – πως οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας με τις ΗΠΑ, αλλά και με χώρες της ΕΕ όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία δεν έχουν χαρακτήρα τυπικών διπλωματικών συναναστροφών. Ας θυμίσουμε μόνο πως μόλις τον περασμένο Απρίλη η Τ. Μέι επισκέφτηκε τη Σαουδική Αραβία. Ανάμεσα στα άλλα υπέγραψε και συμφωνίες πώλησης οπλικών συστημάτων αξίας τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών. Επίσης, πρόσφατη είναι η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία, αλλά και γνωστές οι σχέσεις των ΗΠΑ με το Κατάρ και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που έχουν εκεί.
Ας περάσουμε, όμως, στα γεγονότα.
Συγκεκριμένα, η Σαουδική Αραβία θεωρεί, όπως μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων «SPA», «το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του». Επίσης, κατηγόρησε το Κατάρ πως στηρίζει τους φιλοιρανούς σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.
Η Αίγυπτος, μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, υποστήριξε πως το Κατάρ με την πολιτική του «απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και σπέρνει τους σπόρους της σύγκρουσης και της διαίρεσης μέσα στις αραβικές κοινωνίες βάσει ενός εσκεμμένου σχεδίου που έχει στόχο την ενότητα και τα συμφέροντα του αραβικού έθνους».
Το Κατάρ σήμερα, δηλαδή με μια σχετική καθυστέρηση, αντέδρασε επίσημα κι έκανε έκκληση για «ανοικτό και ειλικρινή» διάλογο ώστε να ξεπεραστεί η κρίση, ζητώντας και τη μεσολάβηση του Κουβέιτ, που είναι το μόνο από τις χώρες του Κόλπου που δεν διέκοψε μαζί του τις διπλωματικές σχέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντούλ Ραχμάν αλ-Θάνι, υποστήριξε πως «δεν θα υπάρξει κλιμάκωση» και δεν προχωρήσει σε αντίμετρα, σε ομιλία του που μεταδόθηκε από το Al Jazeera. Επισήμανε πως τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν κατά του Κατάρ έχουν μεγάλες επιπτώσεις στους κατοίκους της χώρας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ έσπευσε να δηλώσει πως οι σχέσεις του Κατάρ με τις ΗΠΑ είναι «στρατηγικού χαρακτήρα», σημειώνοντας πως «οι τομείς στους οποίους συνεργαζόμαστε είναι περισσότεροι από εκείνους όπου διαφωνούμε».
Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, που έχουν ισχυρά γεωστρατηγικά συμφέροντα στο Κατάρ, όπου έχουν και τη μεγαλύτερη αεροπορική τους βάση στη Μέση Ανατολή. Πρόκειται για μια βάση ιδιαιτέρως σημαντική, αφού «αξιοποιείται» για επεμβάσεις κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ. Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς τον αιφνιδιασμό που μεταφέρουν με δηλώσεις τους Αμερικάνοι αξιωματούχοι, για τις εξελίξεις γύρω από το Κατάρ. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από τις επισημάνσεις διπλωματικών κύκλων της Ουάσιγκτον είναι πως θα επιδιώξουν την αποκλιμάκωση της έντασης, αφού η απομόνωση του Κατάρ θα έχει συνέπειες για τις ΗΠΑ.
Στις διεργασίες στην περιοχή δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτό που περιγράφεται από διεθνείς αναλυτές, δηλαδή πως η Σαουδική Αραβία, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, θεωρούν πως είναι ενισχυμένοι στους ανταγωνισμούς στην περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη και την πολιτική των ΗΠΑ ενάντια στο Ιράν. Στο παζλ που συνθέτουν τις εξελίξεις δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την προσέγγιση Κατάρ – Ιράν. Επίσης, να σημειωθεί πως γύρω από το τελευταίο διπλωματικό επεισόδιο γύρω από το Κατάρ υπάρχει και μια υπόθεση απαγωγής μελών της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ και της συνοδείας τους πριν από δύο χρόνια σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times. Διαβάστε λεπτομέρειες για την υπόθεση εδώ.
Η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης
Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας, σε μια γρήγορη αντίδραση σε αντίθεση με άλλες περιπτώσεις που τηρεί σιγή ιχθύος, ανακοίνωσε:
«Κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεφωνικής επικοινωνίας του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Hassan Shoukry, διατυπώθηκε, από αιγυπτιακής πλευράς, το αίτημα να αναλάβει η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Ντόχα τη διπλωματική εκπροσώπηση της φίλης Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στο Κατάρ.
Ο Υπουργός Εξωτερικών, στο πλαίσιο των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων που διατηρεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο, ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα του Αιγύπτιου ομολόγου του. Η Ελλάδα είναι στη διάθεση όλων των πλευρών, ώστε να συμβάλλει με κάθε τρόπο προς όφελος της περιφερειακής συνεργασίας και σταθερότητας».
Η διπλωματική εκπροσώπηση του καθεστώτος της Αιγύπτου μπορεί να μην εξέπληξε τους γνωρίζοντες το θέμα, αλλά σίγουρα δεν είναι δυνατόν να περάσει απαρατήρητη και να μη σημειωθεί η εμπλοκή της χώρας στην υπόθεση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ άλλωστε έχει ενισχύσει τις σχέσεις της με το καθεστώς της Αιγύπτου και μέσω κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuter
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες