Αμηχανία, αβεβαιότητα αλλά και γκρίνια για τις εξελίξεις στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του οποίου έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση Σόιμπλε...
Ολοταχώς προς συμβιβασμό και μάλιστα με τους όρους των δανειστών βαδίζει η κυβέρνηση για το χρέος, όπως ξεκάθαραπροκύπτει από τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κύριο χαρακτηριστικό της ήταν η αμηχανία και η αβεβαιότητα για τις εξελίξεις, με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναγνωρίζουν πως περιθώρια ρήξης ή λεονταρισμών δεν υπάρχουν και να επιβεβαιώνουν πως δεν διαφαίνεται νέα πρόταση στο τραπέζι πέραν αυτής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που απορρίφθηκε στο Eurogroup του Μαΐου.
Κατά πληροφορίες που μετέφεραν και κυβερνητικές πηγές, στη συνεδρίαση ειπώθηκε ότι η Αθήνα είναι διατεθειμένη να δεχθεί οποιαδήποτε πρόταση των δανειστών με μοναδικό όρο να εξασφαλίζει την προοπτική ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ και άρα την έξοδο στις αγορές.
Αυτό υπονόησε στην εισήγησή του και ο Πρωθυπουργός επιμένοντας σε «καθαρή λύση» και στην προοπτική δανεισμού από τις αγορές, μακριά από τους θριαμβευτικούς τόνους των προηγούμενων εβδομάδων για το χρέος.
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα στελέχη του, ο Τσίπρας επανέλαβε ότι τυχόν αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα θα σημάνει ότι τα μέτρα της περιόδου 2019-2020 δεν θα εφαρμοστούν, κάτι που αναφέρεται ρητά και στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ομως την ίδια στιγμή, ακόμη και η αποδοχή της παραμονής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση (stand by arrangement) είναι κάτι που συζητά ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση.
Το βαρύ κλίμα και η απαισιοδοξία για τις εξελίξεις αποτυπώθηκαν και στην εισήγηση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος φωτογράφισε ως βάση της συζήτησης την πρόταση Σόιμπλε. «Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης», δήλωσε μάλιστα ο ίδιος, ερωτηθείς εάν υπάρχει σε εξέλιξη διαπραγμάτευση που μπορεί θεωρητικά να αποφέρει κέρδη στην ελληνική πλευρά.
Ετσι, από τη συνεδρίαση προκύπτει πως Μαξίμου, οικονομικό επιτελείο και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μοιράζονται την ίδια αγωνία για τις εξελίξεις και ότι το σχέδιο έχει δώσει τη θέση του στην απλή προσδοκία πως το Eurogroup μπορεί να δώσει μια λύση που θα επιτρέψει την ένταξη στο QE και ταυτόχρονα θα ικανοποιήσει ΔΝΤ και Βερολίνο σε μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας υπήρξαν στελέχη που άσκησαν κριτική για το γεγονός ότι «όλο με τη διαπραγμάτευση ασχολούμαστε, αλλά δεν κυβερνάμε».
Αναφέρθηκαν μάλιστα σε συγκεκριμένα παραδείγματα για το κυβερνητικό έργο και συμπεριφορές υπουργών που είχαν εκφραστεί και στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Απρίλιο, ενώ ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι ότι ακόμη και η ομάδα των 53 δεν εμφανίστηκε με ενιαία γραμμή.
Αλλα στελέχη της υποστήριξαν ότι η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση και το χρέος πρέπει να ολοκληρωθεί πάση θυσία τις επόμενες ημέρες, ακόμη και με συμβιβασμό, ενώ υπήρξαν και στελέχη που είπαν ευθέως πως δεν μπορεί η κυβέρνηση να υποχωρεί διαρκώς μπροστά στις απαιτήσεις των δανειστών και να υπογράφει ό,τι της ζητείται. Αυτό φέρεται να τόνισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία προέκρινε μια «δυναμική αντίδραση» της κυβέρνησης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Νίκος Φίλης.
ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΥΠΗΡΞΑΝ επίσης για το γεγονός ότι δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι εάν το Eurogroup δεν συναινέσει στην εκταμίευση της δόσης εν όψει των δανειακών υποχρεώσεων του Ιουλίου απέναντι στην ΕΚΤ.
Συμμετέχοντες στη συνεδρίαση δεν επιβεβαιώνουν ότι διατυπώθηκε αίτημα για σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής. Θα πρέπει, ωστόσο, να θεωρείται βέβαιο ότι η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδριάσει εκ νέου ακόμη και την επόμενη εβδομάδα εάν υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση ή πλάνο επί του οποίου θα κληθεί να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει η ελληνική πλευρά.
Στο κείμενο απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας επαναλαμβάνονται εξάλλου οι εκκλήσεις προς τους δανειστές να δώσουν λύση χάριν της «ηθικής και νομικής υποχρέωσης» την οποία έχουν, ενώ επιβεβαιώνεται η δέσμευση της κυβέρνησης για άμεση ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης.
Επίσης ασκείται σφοδρή κριτική στο ΔΝΤ με αφορμή τις δηλώσεις Λαγκάρντ για μετάθεση των αποφάσεων μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ απευθύνονται νουθεσίες προς το Βερολίνο: «Από τη γερμανική πλευρά αναμένουμε αντί για κλιμάκωση αντιπαράθεσης με διαρροές και λεκτικές προκλήσεις να συμβάλει εποικοδομητικά για μια λύση οριστικής υπέρβασης της ελληνικής κρίσης», αναφέρεται στην απόφαση.
Σε αυτήν επαναλαμβάνεται η στήριξη της Πολιτικής Γραμματείας στις «προσπάθειες και τη στρατηγική της κυβέρνησης», ενώ απευθύνεται πρόσκληση για συναίνεση προς τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και το σύνολο της κοινωνίας: «Καλούμε όλους τους Ελληνες πολίτες να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια για την επίτευξη του στόχου βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά και όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να τοποθετηθούν με σαφήνεια για τη ρύθμιση του χρέους».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ των ΝΕΩΝ 7/6/17
http://www.tanea.gr/
ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... ο Άρης Βελουχιώτης...
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://eyrytixn.blogspot.gr/2012/06/blog-post.html