του Χρήστου Κώνστα
Με πυρετώδεις ρυθμούς τα επιτελεία στην Πλατεία Συντάγματος αλλά και στον 19οβορειοδυτικό δρόμο της Ουάσιγκτον DC όπου βρίσκεται η έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προετοιμάζουν την «επίσκεψη – έκπληξη» της Κριστίν Λαγκάρντ στην Αθήνα.
Επισήμως, οι συναντήσεις και οι συνομιλίες της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, του Υπουργούς, τον Κεντρικό Τραπεζίτη και τα στελέχη της αντιπολίτευσης θα παρουσιαστούν ως μία ακόμη εκδήλωση υποστήριξης των προσπαθειών της Κυβέρνησης για το «τέλος των μνημονίων» και την «ομαλή έξοδο στις αγορές».
Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική:
Η κυρία Λαγκάρντ έρχεται στην Αθήνα για να υπογράψει το νέο MEFP με την Ελληνική Κυβέρνηση, το νέο Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής με την Ελλάδα, δηλαδή τη συμφωνία που θα διέπει τις σχέσεις της χώρας μας με το ΔΝΤ για τους επόμενους 14 μήνες.
- Πρόκειται για μια νέα «Σύμβαση Μηδενικής παρούσας Αξίας με αναβλητική αίρεση» που προβλέπει μια σειρά από «key deliverables» και «structural benchmarks» την υλοποίηση των οποίων θα ελέγχουν τα στελέχη του ΔΝΤ σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
Το Memorandum of Economic and Financial Policies (MEFP) που θα πρέπει να υπογράψει η Ελληνική Κυβέρνηση, θα περιγράφει με ακρίβεια και λεπτομέρειες τη νέα προσωρινή σχέση της χώρας μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τις αρμοδιότητες των στελεχών του στην αξιολόγηση του προγράμματος, τις προϋποθέσεις και τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εκπληρωθούν ώστε να λειτουργήσει η νέα «Συμφωνία επί της Αρχής» που θα οδηγήσει και σε εκταμίευση 2 δις δολαρίων μόνον όταν κι εφόσον «υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές…»
Στην Αθήνα, οι συνταγματολόγοι έχουν πιάσει δουλειά για να εισηγηθούν στον Πρωθυπουργό αν το νέο MEFP πρέπει να εγκριθεί από την Βουλή ως νέα Διεθνής Σύμβαση του Ελληνικού Κράτους ή θα είναι αρκετή η υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου,όπως συνέβη στο παρελθόν με τους Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
- Η πικρή αλήθεια ωστόσο κρύβεται στις πυκνογραμμένες σελίδες του νέου ΜEFP το οποίο προβλέπει μια σειρά από «σκληρές» μεταρρυθμίσεις και μέτρα που δύσκολα μια «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση θα μπορούσε να ψηφίσει και κυρίως να εφαρμόσει.
Ακόμη κι αυτό το «stand by arrangement» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προβλέπει μέτρα τα οποία η ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου θα προτιμούσε να μην παρουσιάσει στην Ελληνική Βουλή και στον Ελληνικό λαό.
Είναι εντυπωσιακό αλλά κι ενδεικτικό των κοινοβουλευτικών μας ηθών, ότι η συμφωνία για την χρηματοδότηση της Ελλάδα θα συζητηθεί αναλυτικά στο Γερμανικό Κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα αλλά η «Σύμβαση Μηδενικής Αξίας με αναβλητική αίρεση» που θα υπογράψει η Ελλάδα με το ΔΝΤ μπορεί και να μην χρειάζεται την έγκριση της Βουλής των Ελλήνων…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες