Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Συναγερμός: Γέμισε τσούχτρες ο Κορινθιακός

"Φταίει η υπεραλίευση"

Αυξημένος είναι ο αριθμός των μεδουσών και στον Κορινθιακό κόλπο γεγονός που επιστήμονες το αποδίδουν στην υπεραλίευση και στη μόλυνση. 

Το ζήτημα είχε απασχολήσει τον Απρίλιο ημερίδα που
πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο, από τον Σύνδεσμο Προστασίας και ορθολογικής ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου «ο Αρίων»με θέμα: «Ας καταγράψουμε τα τοπικά και διατοπικά, περιβαλλοντικά μας προβλήματα» και περιλάμβανε σχετική εισήγηση της Δρ. Σ. Ζερβουδάκη για το εν λόγω θέμα, ο πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού ε.α. Παναγιώτης Σταμάτης, κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, για την τέλεση σοβαρών ποινικών αδικημάτων σε βάρος του θαλάσσιου οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος στη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου από την υπεραλίευση και τη μόλυνση της θάλασσας που έχουν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών.

Όπως προέκυψε από την ημερίδα η αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών οφείλεται κυρίως στα φαινόμενα της υπεραλίευσης και της μόλυνσης, με συνέπεια την διατάραξη της “πελαγικής τροφικής αλυσίδας” που ευνοεί την ανάπτυξη υπερπληθυσμού του είδους, ενώ η μετακίνηση των μεδουσών στις περιοχές εμφάνισης είναι θέμα κατεύθυνσης του ανέμου και μόνο, αφού δεν μπορούν να μετακινηθούν από μόνες τους.

Την Τρίτη 13 Ιουνίου μέδουσες γέμισε και ο Άγιος Βασίλειος όπως ενημέρωσε το thebest.gr λουόμενος. Πολλές μικρές μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στη θάλάσσια περιοχή, γεγονός ασυνήθιστο για την εποχή. Μάλιστα πολλοί λουόμενοι δεν βούτηξαν κι έφυγαν από την παραλία.

To θέμα σήμερα φτάνει στη Βουλή, στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος, τα μέλη της οποίας έχουν καλέσει πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους περιβαλλοντικών φορέων και από την Πάτρα και την Αχαΐα, προκειμένου να τους ενημερώσουν.

Επιπλέον στο πλαίσιο της ημερίδας διαπιστώθηκε ότι το φαινόμενο είναι διαχρονικό και ο μέσος κύκλος εμφάνισής του στη περιοχή μας, συναντάται κάθε 8-10 χρόνια.

-Η περίοδος διατήρησης του φαινομένου έχει διάρκεια 1-2 έτη.

-Συνιστώμενα μέτρα άμεσης παρέμβασης για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε γενική κλίμακα δεν υπάρχουν, πέρα από την πρόληψη των συνθηκών υπεραλίευσης, μόλυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος κ.ά. που προκαλούν αύξηση του αριθμού και παράταση της διάρκειας του φαινομένου σε βάθος χρόνου.

Τοπικού χαρακτήρα μέτρα άμεσης παρέμβασης μικρής κλίμακας, μπορούν να διερευνηθούν από τους κατά τόπους φορείς, ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου».

Tι λέει το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών

Ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πατρών Δημήτρης Κυριακουλόπουλος μιλώντας στο thebest.gr αναφέρει ότι οι έλεγχοι για την αλίευση ιδαίτερα των επαγγελματιών, είναι συνεχής, στην περιοχή ευθύνης, στην οποία εντάσσονται και περιοχές του Κορινθιακού, τόσο ως προς τα σημεία της αλίευσης όσο και ως προς τα μέσα (μέγεθος διχτυών κλπ.).
http://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες