Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Συντάξεις: Θυσία για την αξιολόγηση! "Πάγωμα" έως το 2022!


- Προαπαιτούμενο και το "πάγωμα" των συντάξεων για επιπλέον ένα χρόνο
- Είναι ανάμεσα στα μέτρα που πρέπει να ψηφιστούν πριν από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου για να κλείσει η αξιολόγηση
- Στόχος να εξοικονομηθούν 90 εκατ. για να πιάσουμε το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5%
- Θέμα και με τις συλλογικές συμβάσεις βάζει το ΔΝΤ


Αυξήσεις στις συντάξεις είπατε; Ούτε next year που έλεγε κάποτε η διαφήμιση, ούτε έως το 2022! Γιατί στο βωμό της αξιολόγησης και του πλεονάσματος, θυσιάζονται ξανά οι συντάξεις. Δεν κόβονται (αυτή τη φορά) αλλά "παγώνουν" μέχρι το 2022, ένα χρόνο περισσότερο απ’ ό,τι προβλεπόνταν δηλαδή.

Το θέμα έθεσαν οι δανειστές, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής. Το "πάγωμα" των συντάξεων μέχρι και το 2022 (αντί για το 2021 που προβλεπόνταν με το νόμο Κατρούγκαλου) είναι ανάμεσα στα 18 προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν πριν από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου ώστε να κλείσει η αξιολόγηση.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2022 η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για πλεόνασμα 3,5% και οι δανειστές, που απαιτούν το "πάγωμα" των συντάξεων για ακόμη ένα χρόνο, θεωρούν ότι έτσι θα εξοικονομηθούν 90 εκατ. ευρώ. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί την Παρασκευή (09.06.2017) στη Βουλή, μαζί με τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα που είναι σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της Καθημερινής, οι δανειστές επιμένουν στο πάγωμα των συντάξεων για ένα ακόμη χρόνο, προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 90 εκατ. ευρώ, διασφαλίζοντας την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% και το 2022. Το πάγωμα των συντάξεων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα έως το 2018 προβλεπόταν από τον νόμο Κατρούγκαλου και επεκτάθηκε με τον πρόσφατο νόμο Τσακαλώτου - Αχτσιόγλου έως το 2021, με στόχο την εξοικονόμηση σωρευτικά 436 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και 68 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου.

Το ΔΝΤ φέρεται να έχει ζητήσει διορθώσεις και σχετικά με την πρόβλεψη για επαναφορά των δύο αρχών που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018, όπως προβλέπει η αιτιολογική έκθεση του νόμου. Και αυτό, αναφέρει η Καθημερινή, βρίσκεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα. 

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η νομική γνωμάτευση περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

Στα προαπαιτούμενα και η δέσμευση για επανυπολογισμό και έκδοση του 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς επίσης η επέκταση και το 2018 της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας.

Ακόμη, εκκρεμούν ρυθμίσεις για την προώθηση της επένδυσης του Ελληνικού, η τοποθέτηση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής.

Στις εκκρεμότητες για τις οποίες δεν απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις περιλαμβάνονται και μία σειρά από ρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας, όπως η διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, καθώς και η προώθηση της μελέτης επάρκειας της ισχύος του ΑΔΜΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες