ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ, ΠΡΙΓΚΙΠΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ
Η Eurobank ανακοίνωσε με πληρωμένη καταχώρηση την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του ακινήτου στο οποίο σήμερα λειτουργεί το ξενοδοχείο 5 αστέρων King George.
Το ακίνητο, που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, έχει συνολική επιφάνεια 9 .450 τετραγωνικά και αποτελείται από 3 υπόγεια, ισόγειο, ημιώροφο, 8 ορόφους και δώμα, ενώ διαθέτει συνολικά 102 δωμάτια και είναι μισθωμένο στη Λάμψα ΑΕ.
Οι επενδυτές καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για να λάβουν τις πρώτες πληροφορίες έως τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και ώρα 12.00.
Οπως αναφέρει η Eurobank, η εκδήλωση ενδιαφέροντος στην παρούσα φάση δεν είναι δεσμευτική ούτε και τον ενδιαφερόμενο ούτε για την τράπεζα.
Η ένδοξη ιστορία
Από το 1936 το KING GEORGE έχει φιλοξενήσει βασιλείς, πρίγκιπες και προέδρους. Είναι στην καρδιά του ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και αποτελεί το ιδανικό ορμητήριο για τους ξένους που επισκέπτονται την πρωτεύουσα για οικονομικούς, εμπορικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς. Φιλοξένησε διασημότητες, μεγιστάνες, ηγέτες κρατών. Αριστοτέλης Ωνάσης και Μαρία Κάλλας, μαντόνα, Γκρέις Κέλι και πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό, Μέριλιν Μονρόε, Μπριζίτ Μπαρντό, Φρανκ Σινάτρα, Φρανσουά Μιτεράν και τόσοι άλλοι.
Το πολυτελές ξενοδοχείο King George ήταν κλειστό για χρόνια και άνοιξε ξανά τις πύλες του λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στο διάστημα των τελευταίων 8 χρόνων απέσπασε διεθνείς διακρίσεις, καθώς βρέθηκε μεταξύ των 100 κορυφαίων ξενοδοχείων στην Ευρώπη. Διαθέτει 105 δωμάτια, από τα οποία περισσότερα από τα μισά είναι σουίτες. Ανάμεσά τους υπάρχουν μία προεδρική και μία βασιλική σουίτα. Στην γκάμα των υπηρεσιών περιλαμβάνονται ακόμα εστιατόριο, μπαρ, γυμναστήριο και συνεδριακό κέντρο.
Το King George χτίστηκε αρχικά ως παράρτημα του παλατιού, της σημερινής Βουλής δηλ.. Αργότερα λειτούργησε για μικρό διάστημα ως πρωθυπουργική κατοικία. Στο σημείο όπου βρίσκεται τώρα το ξενοδοχείο, υπήρχε άλλοτε το αρχοντικό του πλούσιου ομογενούς Βασίλη Σκουλούδη, τραπεζίτη στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια διπλωμάτη και επιχειρηματία.
Στο πολυτελές μέγαρο έζησε 52 χρόνια και μετά τον θάνατό του, το 1928, το κληρονόμησαν συγγενείς και το μετέτρεψαν σε ξενοδοχείο. Στη μορφή αυτή διατηρήθηκε ως το 34 που κατεδαφίστηκε για να γίνει το ξενοδοχείο King George της οικογένειας Καλκάνη. Το 1958 προστέθηκαν οι 3 τελευταίοι όροφοι και 30 χρόνια μετά έκλεισε λόγω χρεών..
Ποιος όμως ήταν ο ιδρυτής της εταιρίας Λάμψα α.ε που ανέλαβε τώρα τις τύχες του ξενοδοχείου;. Ο Ευστάθιος Λάμψας υπήρξε ο άνθρωπος που ανέδειξε το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στο πολυτελέστερο ξενοδοχείο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Και ποιος διάσημος δεν έχει φιλοξενηθεί εκεί;. Χάρις την άνευ προηγουμένου χλιδής του, το ξενοδοχείο κατάφερε να γίνει έμβλημα της πόλης προσελκύοντας πλήθη επωνύμων τουριστών.
Σύμφωνα με το http://diasimesistories.blogspot.gr ο Λάμψας, ο οποίος γεννήθηκε στην Ρωσία όπου είχαν ξενιτευτεί οι γονείς του, δεκατεσσάρων χρόνων έπιασε δουλειά σ’ ένα μπακάλικο επί της Ερμού, κάνοντας διανομές τροφίμων στα βασιλικά ανάκτορα και τα σπίτια εύπορων Αθηναίων. Ο Γάλλος αρχιμάγειρας του παλατιού τον συμπάθησε και τον προσέλαβε ως βοηθό του. Από κει βρέθηκε στην ελληνική πρεσβεία του Παρισιού, ώστε να ειδικευθεί στη μαγειρική, με μηνιαίο μισθό 100 γαλλικά φράγκα. Δούλεψε σε κορυφαία εστιατόρια και έγινε για 4 χρόνια ο μετρ του μεγαλοτραπεζίτη Oppenheim. Όταν απεβίωσε ο επιχειρηματίας άφησε στη διαθήκη του 20.000 γαλλικά φράγκα στον Λάμψα και εκείνος το 1883 παντρεύτηκε την ανιψιά του ιδιοκτήτη του γαλλικού ξενοδοχείου “Lanterne” Παλμύρα Παλφρουά.
Το ζευγάρι γύρισε στην ελλάδα και ο Λάμψας συνεταιρίστηκε με τον Σάββα Κέντρο ιδιοκτήτη της «Μεγάλης Βρεταννίας που ήταν τότε στη γωνία των οδών Σταδίου και Καραγεώργη Σερβίας.
Το 1874 μετακόμισε στη θέση όπου βρίσκεται ώς σήμερα και η αγορά του ακινήτου έφτασε τις 800.000 δραχμές. 14 χρόνια μετά ο Λάμψας αγόρασε από τη χήρα του Κέντρου το υπόλοιπο μερίδιο.
Το ξενοδοχείο ήταν το δεύτερο κτίριο της Αθήνας, μετά το παλάτι που ηλεκτροδοτήθηκε το 1888. Από τότε η επιχείρηση για τα επόμενα 100 χρόνια περνούσε στους κληρονόμους μέχρι το 1995 που εξαγοράστηκε από αμερικανική πολυεθνική εταιρία. Από το 98 την Μεγάλη Βρετανία διαχειρίζεται η εταιρία STARWOODS HOTELS & RESORTS που σήμερα διευθύνει και τον Αστέρα της Βουλιαγμένης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες