Σάββατο 6 Μαΐου 2017

Εξαρθρώθηκαν δυο εγκληματικές οργανώσεις που διακινούσαν αλλοδαπούς από την Ελλάδα στην Ιταλία και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης

Η μία δρούσε σε παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας με ταρίφα από 3.000 έως 4.000 ευρώ το άτομο

Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος και ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου
Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός
παρουσίασαν χτες την εξάρθρωση δυο εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση αλλοδαπών από την Ελλάδα στην Ιταλία και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης

Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:

Η αποδόμηση των δύο αυτών οργανώσεων επιτεύχθηκε στο πλαίσιο εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Ε.) και είναι αποτέλεσμα συντονισμένων δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Συγκεκριμένα τις υποθέσεις χειρίστηκαν η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και την πληροφοριακή υποστήριξη των Υπηρεσιών Πληροφοριών της Ελληνικής Αστυνομίας και της EUROPOL.

Ειδικότερα, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, μετά από πολύμηνη συνδυαστική έρευνα και αναζητήσεις κατάφερε να συλλάβει σε Αττική, Κατερίνη και Προμαχώνα δεκαεπτά μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων. Πρόκειται για δώδεκα υπηκόους Ιράκ, τρεις ημεδαπούς, ένα υπήκοο Ιράν και ένα υπήκοο Πολωνίας.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα (10) άτομα, μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, από τους οποίους οι (4) αλλοδαποί έγκλειστοι σε Καταστήματα Κράτησης της χώρας, (2) ημεδαποί και υπήκοος Ιράκ, οι οποίοι δεν εντοπίστηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης, καθώς και (3) άτομα, τα στοιχεία των οποίων δεν έχουν πλήρως ταυτοποιηθεί.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την 1 και 2 Μαΐου 2017, κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση της νομοθεσίας που αφορά τη διευκόλυνση εξόδου από το ελληνικό έδαφος, πολιτών τρίτων χωρών, χωρίς να υποβληθούν σε έλεγχο.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, εντοπίστηκε στον Προμαχώνα φορτηγό όχημα, το οποίο οδηγούσε ένα από τα μέλη της οργάνωσης, στο εσωτερικό του οποίου βρέθηκαν, σε ειδικές διαμορφωμένες «κρύπτες», στην καμπίνα και στο ντεπόζιτο καυσίμων, πέντε αλλοδαποί, τη διακίνηση των οποίων είχε συντονίσει-προγραμματίσει η μια από τις εγκληματικές οργανώσεις, με τελικό προορισμό την Ιταλία. Σημειώνεται ότι, η ατμόσφαιρα στις κρύπτες ήταν αποπνικτική και καθιστούσε εξαιρετικά δύσκολη και επικίνδυνη τη διαδρομή για τους διακινούμενους.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των δραστών αλλά και στη κατοχή τους, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και 14.000 ευρώ. Επίσης κατασχέθηκαν (3) αυτοκίνητα και φορτηγό ρυμουλκό (τράκτορας).

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, πρωινές ώρες της 03/05/2017, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια κύριας ανάκρισης ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των μη συλληφθέντων δραστών συνεχίζονται.

Για την πλήρη διακρίβωση όλου του εύρους των παράνομων δραστηριοτήτων των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε συστηματική και εμπεριστατωμένη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα, ενώ αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα.

Από την πρόοδο της έρευνας, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο (2) εγκληματικών οργανώσεων, με κοινά χαρακτηριστικά και μεθοδολογία δράσης, που διασυνδέονταν και συνεργάζονταν μεταξύ τους μέσω τεσσάρων κοινών μελών.

Οι δύο ομάδες συστήθηκαν τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2017 και αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου αλλοδαπών από το ελληνικό έδαφος, με προορισμό την Ιταλία και τη Βόρεια Ευρώπη, μέσω των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Μάλιστα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών επεδίωξαν τη διακίνηση τουλάχιστον εκατό (100) αλλοδαπών, προσδοκώντας κέρδη που ξεπερνούν τις 400.000 ευρώ.

Αναφορικά με τη δομή, τη διασύνδεση, τις συνεργασίες και τον τρόπο δράσης (modus operandi) των δύο εγκληματικών οργανώσεων, προέκυψαν τα ακόλουθα:

1η Εγκληματική Οργάνωση

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εφάρμοζαν τη μέθοδο της απόκρυψης των διακινούμενων σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες φορτηγών οχημάτων και επεδίωξαν σε τουλάχιστον πέντε διαφορετικά περιστατικά διακίνησης, τη διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από τη χώρα τουλάχιστον (29) αλλοδαπών, με προορισμό την Ιταλία.

Αναφορικά με τους ειδικότερους ρόλους των μελών της οργάνωσης, προκύπτει ότι ορισμένα μέλη ήταν «μεσολαβητές» των διακινήσεων, καθώς εντόπιζαν τους υπό διακίνηση αλλοδαπούς και «μεσολαβούσαν» μεταξύ των ηγετικών μελών της οργάνωσης και των διακινούμενων.

Για τον εντοπισμό και την επιλογή των υπό διακίνηση αλλοδαπών, οι «μεσολαβητές» είχαν αναπτύξει ένα ευρύ «κοινωνικό δίκτυο» σε καταστήματα (καφετέρια, εστιατόριο και περίπτερο) που διατηρούσαν ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούμενο τόσο από ομοεθνείς, όσο και από αλλοδαπούς άλλων εθνικοτήτων.

Η εγκληματική οργάνωση για κάθε διακινούμενο λάμβανε περίπου 6.000 ευρώ, έχοντας αποκομίσει συνολικά πάνω από 180.000 ευρώ.

Η καταβολή των χρημάτων, πραγματοποιούνταν με κατάθεση των χρηματικών ποσών σε επαγγελματικούς χώρους, που διατηρούσαν άλλα μέλη της οργάνωσης (καφετέρια, εστιατόριο περίπτερο κ.λπ.).

Μάλιστα, τα χρήματα παρέμεναν στους προαναφερόμενους χώρους με τη μορφή «εγγυητηρίων», ενώ τα μέλη της οργάνωσης είχαν τη δυνατότητα ανάληψής τους μόνο μετά την ολοκλήρωση της διακίνησης.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης των χρημάτων, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν στην «περισυλλογή» των διακινούμενων από προκαθορισμένα σημεία στο κέντρο της Αθήνας και τους μετέφεραν σε οικίες που διατηρούσε η οργάνωση για το σκοπό αυτό.

Με την ολοκλήρωση της διακίνησης και την άφιξη στην Ιταλία, οι «μεσολαβητές» επικοινωνούσαν με τους «εγγυητές», οι οποίοι είχαν το διακριτό ρόλο να κρατάνε τα χρήματα, δίνοντας τη συγκατάθεσή τους για την «απελευθέρωση» τους. Εν συνεχεία, οι «εγγυητές» ενημέρωναν τα ηγετικά μέλη της οργάνωσης, τα οποία ήταν υπεύθυνα για την παραλαβή των χρημάτων.

Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιπλοίαρχος Νικόλαος Λαγκαδιανός:

Αναφορικά με τη 2η Εγκληματική Οργάνωση:

Η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση αλλοδαπών μέσω θαλάσσης, με τη χρήση πλωτών μέσων, από τις παράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ενέχεται σε υπόθεση διακίνησης συνολικά (92) αλλοδαπών υπηκόων, από το ελληνικό έδαφος, με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Ειδικότερα, την 23-04-2017, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας στην περιοχή “Αϊ-Γιαννάκης” Πάργας, εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.ΕΛ.ΑΚΤ. το Ι/Φ “CHLOE” σημαίας Μάλτας να έχει αποπλεύσει, αφού είχε επιβιβαστεί σταδιακά σε αυτό, ο προαναφερόμενος αριθμός αλλοδαπών, με σκοπό την παράνομη έξοδο τους από τη χώρα.

Στη συνέχεια, το Ι/Φ σκάφος ακινητοποιήθηκε και συνοδεία του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. κατέπλευσε ασφαλώς στο λιμένα Πάργας, όπου οι δύο (02) αλλοδαποί χειριστές του, ηλικίας 31 και 22 ετών συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν μαζί με τους ενενήντα δύο (92) αλλοδαπούς επιβαίνοντες του (40 άντρες, 22 γυναίκες και 30 παιδιά) στην Ηγουμενίτσα.

Παράλληλα, μετά την επιβίβαση των ανωτέρω αλλοδαπών στο εν λόγω Ι/Φ σκάφος, εντοπίστηκε από στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. επί επαρχιακής οδού της Πάργας, Ι.Χ. όχημα με οδηγό έναν 32χρονο αλλοδαπό να κινείται προς παραλαβή έτερου 43χρονου αλλοδαπού, οι οποίοι κατόπιν καταδίωξης ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν.

Ο εντοπισμός των υπό διακίνηση αλλοδαπών καθώς και η διαδικασία κατάθεσης των χρημάτων πραγματοποιούνταν με όμοιο τρόπο με της 1ης οργάνωσης.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεριμνούσαν τόσο για τη διαμονή των διακινούμενων αλλοδαπών σε ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας, όσο και για τη σίτιση τους, σε περίπτωση καθυστέρησης της διακίνησης.

Μετά την είσπραξη της αμοιβής, που κυμαινόταν από 3.000 έως 4.000 ευρώ για κάθε άτομο, οι διακινούμενοι οδηγούνταν σε μη διακριβωμένα σημεία στο κέντρο της Αθήνας, όπου επιβιβάζονταν σε λεωφορείο, που μίσθωνε η εγκληματική οργάνωση και μεταφέρονταν οδικώς στην παραθαλάσσια περιοχή της Πρέβεζας, όπου επιβιβάζονταν σε πλωτά σκάφη, με προορισμό την Ιταλία.

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση θα ήθελα να αναφέρω ότι, για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο τρόπο ότι η διυπηρεσιακή συνεργασία αποτελεί τον πιο ισχυρό σύμμαχο των αρχών επιβολής του νόμου, στην προσπάθεια που καταβάλλουμε καθημερινά για την αντιμετώπιση των οργανωμένων μορφών εγκλήματος, που δρουν σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές, πολλές φορές, επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες