Σοκ προκαλούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ στους καταναλωτές που βρίσκονται μπροστά σε υπέρογκες αυξήσεις, εξοντωτικές για το ούτως, ή άλλως, πενιχρό εισόδημα τους.
Το «φούσκωμα» των λογαριασμών οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στο ληστρικό τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων ΥΚΩ (Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας). Είναι οι χρεώσεις που πληρώνουμε για την κάλυψη του κόστους ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, του κόστους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και άλλων επιδοτούμενων τιμολογίων. Δηλαδή, της λεγόμενης κοινωνικής πολιτικής, που πληρώνεται τελικά από τα λαϊκά νοικουριά.
Ο τρόπος υπολογισμού αυτών των χρεώσεων περιέχεται σε νόμο που ψηφίστηκε το 2012 και προβλέπει κλιμακωτή χρέωση της τετραμηνιαίας κατανάλωσης.
Έτσι γίνεται η ληστεία
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ληστείας, παραθέτουμε από δημοσίευμα της «Καθημερινής» (Κυριακή 16/4/2017), της δημοσιογράφου Χρύσας Λιάγγου:
«Συγκεκριμένα, για κατανάλωση έως και 1.600 κιλοβατώρες η χρέωση των ΥΚΩ είναι 0,00699 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην αμέσως επόμενη κλίμακα, 1.601-2.000 κιλοβατώρες, η χρέωση είναι 0,01570 ευρώ η κιλοβατώρα και στην κλίμακα 2.001-3.000 κιλοβατώρες η χρέωση ανεβαίνει στα 0,03987 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην υψηλή κλίμακα άνω των 3.000 κιλοβατωρών το τετράμηνο, η χρέωση των ΥΚΩ εκτινάσσεται στα 0,04488 ευρώ η κιλοβατώρα. Με την αλλαγή κλίμακας όλη η ενέργεια από την πρώτη κιλοβατώρα επιβαρύνεται με την υψηλή χρέωση ΥΚΩ. Η μεθοδολογία αυτή που καθιερώθηκε το 2012, στη λογική της ελάφρυνσης των χαμηλών καταναλώσεων και της εξοικονόμησης, σήμερα στραγγαλίζει οικονομικά τα εξαντλημένα από την ύφεση νοικοκυριά, τα οποία υποχρεώνονται να ζεσταθούν με ρεύμα, αφού οι περισσότερες κεντρικές θερμάνσεις στις πολυκατοικίες έσβησαν μετά τις διαδοχικές αυξήσεις του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ετσι, ενώ η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού το τετράμηνο κυμαίνεται γύρω στις 1.600-2.000 κιλοβατώρες, τους χειμερινούς μήνες με τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών για θέρμανση και τους θερινούς για ψύξη αυξάνεται πάνω από τις 3.000 κιλοβατώρες, με αποτέλεσμα όλη η ενέργεια να επιβαρύνεται με την υψηλή χρέωση των ΥΚΩ χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η χρέωση για τις χαμηλότερες κλίμακες καταναλώσεων.
Για παράδειγμα, ένας καταναλωτής, που ξεπερνάει τις 1.600 κιλοβατώρες το τετράμηνο και πάει στις 3.000, θα πληρώσει για ΥΚΩ 119,61 ευρώ και μαζί με τον ΦΠΑ (13%) 135,6 ευρώ. Εάν η ΥΚΩ για την ίδια κατανάλωση χρεωνόταν για τις πρώτες 1.600 κιλοβατώρες στην τιμή των 0,00699 και για τις επόμενες μέχρι τις 2.000 κιλοβατώρες στην τιμή των 0,01570 ευρώ και μόνο οι πάνω από τις 2.001 στην υψηλή τιμή των 0,04488 ευρώ, ο καταναλωτής για την ίδια κατανάλωση θα πλήρωνε για ΥΚΩ 64,79 ευρώ (με ΦΠΑ), δηλαδή 70,37 ευρώ λιγότερα. Στην περίπτωση που η κατανάλωση ανεβεί πάνω από τις 3.000 κιλοβατώρες, ο ίδιος καταναλωτής θα πλήρωνε στην περίπτωση που ίσχυε η τιμολόγηση ανά κλιμάκιο 115,5 ευρώ, ενώ με τη χρέωση του συνόλου της ενέργειας στην υψηλή τιμή ΥΚΩ, το ποσόν υπερδιπλασιάζεται στα 202,86 ευρώ. Θα πληρώσει δηλαδή για ΥΚΩ 87,36 ευρώ επιπλέον, μόνο λόγω της μεθοδολογίας τιμολόγησης».
Η ΔΕΗ και οι «άλλοι»
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι χρεώσεις αυτές δεν αφορούν μόνον τη ΔΕΗ, αλλά και τους άλλους παρόχους. Όμως, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τη ΔΕΗ γιατί ακολουθεί κλιμακωτή τιμολόγηση και για το κόστος της ενέργειας. Έτσι, η πρώτη κλίμακα μέχρι 2.000 κιλοβατώρες χρεώνεται με 0,09460 ευρώ η κιλοβατώρα και η δεύτερη άνω των 2.000 κιλοβατωρών με 0,10252 ευρώ η κιλοβατώρα. Στην περίπτωση όμως που κάποιος ξεπεράσει την πρώτη κλίμακα, χρεώνεται στην υψηλή τιμή από την πρώτη κιλοβατώρα και όχι από το όριο των 2.000 και πάνω.
Ένα άλλο θέμα είναι οι προβαλλόμενες από τους ιδιώτες παρόχους προσφορές και εκπτώσεις, σαν δόλωμα για τους καταναλωτές προκειμένου να αφήσουν τη ΔΕΗ.
Αυτή η «απλοχεριά», λοιπόν, οφείλεται στα κονδύλια των ευρωπαϊκων προγραμμάτων, δηλαδή από έμμεση φορολογία των εργαζομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι τροφοδοτούν τα ευρωπαϊκά ταμεία μέσω του ευρωπαικού «τέλους» κάθε προϊόντος που κυκλοφορεί εντός κοινής αγοράς. Εννοείται, βεβαίως, ότι μετά το τέλος της «επιχορηγούμενης απλοχεριάς», τα τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων θα εξισωθούν με αυτά της ΔΕΗ.
Με ξένα κόλλυβα…
Σχετικά με το τι κατέχουν στην αγορά ενέργειας οι ιδιώτες ώστε να το προσφέρουν κιόλας σε «τιμή ευκαιρείας», διαβάζουμε από την ιστοσελίδα kommon.gr, από το κέιμενο του Πέτρου Μουρουζάκη:
«Τη στιγμή που η καθαρή ισχύς του συνόλου των ΑΠΕ και των μεγάλων υδροηλεκτρικών μονάδων στο σύστημα φθάνει περίπου στις 7.000 MW και η ισχύς του συνόλου των θερμικών μονάδων (ΔΕΗ και ιδιωτών) στις 13.000 MW, η Protergia (συμφερόντων Μυτιληναίου), όπως και ο ΗΡΩΝ (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), με 1.200 MW περίπου ο καθένας, ήτοι 6% της εγκατεστημένης ισχύος, διεκδικούν απεριόριστο ποσοστό του πελατολογίου λιανικής κατανάλωσης. Πως γίνεται να διεκδικεί κάποιος μερίδιο πώλησης σε κάτι που δεν παράγει κατά 94%;».
Στους παράγοντες που «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού περιλαμβάνονται καιτα τέλη υπέρ ΑΠΕ και ΔΕΔΗΕ, δηλαδή σε φόρο που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι για τη χρηματοδότηση των ιδιωτών που επενδύουν σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και στον υπό ιδιωτικοποίηση Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς ενέργειας (ΔΕΔΗΕ)!
Τέλος, όταν οι αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος οδηγούν στην απελπισία χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, η κυβέρνηση και η ΔΕΗ μοιράζουν δώρα δισεκατομμυρίων ευρώ σε μεγαλοπειχειρηματίες, όπως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο η εταιρεία «Αλουμίνιον της Ελλάδος», προικίστηκε από το ελληνικό δημόσιο με μια έκπτωση στην τιμή αγοράς του ρεύματος, κατά 48%!
ημεροδρόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες