«PROVA GENERALE» στο Νοσοκομείο Αγρινίου
για την επιβολή Αξιολόγησης-Κινητικότητας
Όσο και να προσπαθεί η κυβέρνηση να εξωραΐσει την κατάσταση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, να παρουσιάσει μια εικόνα «ανάταξης» και να κρύψει ότι συνεχίζει την πολιτική υποβάθμισης και εμπορευματοποίησής του, η πραγματικότητα που βιώνουν καθημερινά οι υγειονομικοί και οι ασθενείς τη διαψεύδει.
Τη διαψεύδουν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα να παραμένουν κλειστές ή να έχουν συγχωνευθεί δεκάδες κλινικές, Κέντρα Υγείας, μονάδες ΠΕΔΥ, και να κινδυνεύουν πολλά περισσότερα.
Τη διαψεύδουν οι ελλείψεις σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, που σε ορισμένα Κέντρα Υγείας έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο που τα αγοράζουν οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών.
Τη διαψεύδουν οι κομμένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, η περικοπή των δωρεάν παροχών προς τους ασθενείς και της αύξησης των πληρωμών για ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις, φάρμακα κ.λπ.
Τη διαψεύδουν «φτηνοί»-προσωρινοί εργαζόμενοι που μπαλώνουν τις τεράστιες ελλείψεις.
Τη διαψεύδουν οι χρόνιοι πάσχοντες που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν τα φάρμακα για τη θεραπεία τους, καθώς και οι συνάνθρωποί μας με μόνιμες ή προσωρινές αναπηρίες που δεν μπορούν να βρουν θέση σε Δημόσια Κέντρα Αποκατάστασης.
Την διαψεύδει κυρίως η καθημερινή εμπειρία των λαϊκών οικογενειών, που ταλαιπωρούνται με τις πολύμηνες αναμονές για εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις ή αναγκάζονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα για να βρουν περίθαλψη, τη στιγμή που δίπλα μας ξεφυτρώνουν Ιδιωτικές Μονάδες, πατώντας πάνω στις αδυναμίες του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, προωθεί τη λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων ως «αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες», που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας από την «πώληση» υπηρεσιών Υγείας στους ασθενείς και τα ασφαλιστικά ταμεία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου της Σαντορίνης, που παραχωρήθηκε στην Ανώνυμη Εταιρεία ΑΕΜΥ από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως η Μονάδα Υγείας στο Ολυμπιακό Χωριό είχε παραχωρηθεί από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επεκτείνει το καθεστώς της μερικής-προσωρινής απασχόλησης, όπως ακριβώς έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πουλώντας τους εργαζόμενους σε κράτος και ιδιώτες, με την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με την πρόσληψη πληθώρας προσωρινών εργαζομένων με μειωμένα δικαιώματα, εργολαβικών, επικουρικών, με μπλοκάκι, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, που δεν προστίθενται στον υπάρχοντα ανεπαρκέστατο αριθμό εργαζομένων, αλλά αντικαθιστούν προσωρινά ένα μέρος των μονίμων εργαζομένων που συνταξιοδοτούνται και τους συμβασιούχους και επικουρικούς που απολύονται.
Συνυπεύθυνες και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ, που αποκρύπτουν τον προσανατολισμό και τη στρατηγική στόχευση των κυβερνήσεων για «επιχειρηματική λειτουργία» των Δημόσιων Μονάδων Υγείας. Συνυπεύθυνες και για τις κινητοποιήσεις χωρίς εργαζόμενους, απεργίες χωρίς απεργούς, μόνο για τα κανάλια, όπως έγινε και στην απεργία της 15 Μάρτη.
Οι πρακτικές της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αγρινίου
Προϋπόθεση για να πετύχουν οι στρατηγικοί στόχοι της κυβέρνησης στο χώρο της υγείας είναι δύο:
1) O λαός να μάθει να ζει «με λίγα», χωρίς απαιτήσεις, θεωρώντας τις μέχρι τώρα απώλειες «περασμένα-ξεχασμένα», ψάχνοντας γιατριά στις υποβαθμισμένες Μονάδες Υγείας, με κάποιο ελάχιστο οικονομικό «πακέτο», πληρώνοντας τα πολλά από την τσέπη.
2) Oι εργαζόμενοι να εξοικειωθούν να δουλεύουν υποταγμένοι, φοβισμένοι, με λίγα χρήματα, χωρίς δικαιώματα, και κάτω από αφόρητη σωματική και ψυχολογική πίεση.
Εδώ «δένουν» και οι πρακτικές της Διοίκησης «Μιχάλη», που αν μη τι άλλο, αποτελούν «Prova Generale»για το «τσεκάρισμα» των διαθέσεων των εργαζομένων και την επιβολή του νόμου περί Κινητικότητας-Αξιολόγησης.
Ξεκαθαρίζουμε πως οποιαδήποτε ανάκληση των μετακινήσεων από τη μεριά της Διοίκησης, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να «επαναφέρει εργασιακή ηρεμία και βέλτιστη λειτουργία του Νοσοκομείου» όπως επικαλείται η πλειοψηφία του Δ.Σ., αφού δεν αναιρεί τη στόχευση της κυβέρνησης για εμπορευματοποιημένη υγεία.
Ποια είναι η ουσία του νόμου - τι έρχεται να αντιμετωπίσει
Αντί να καλυφθούν τα δεκάδες χιλιάδες οργανικά κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η κυβέρνηση προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, ανακυκλώνοντας το ήδη ολιγάριθμο υπαλληλικό προσωπικό. Αυτό το πράγμα το λένε κινητικότητα. Ο σημερινός νόμος για το «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας» έρχεται να συμπληρώσει όλο το προηγούμενο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Βερναρδάκη και την υλοποίηση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στο Δημόσιο.
Ο νόμος Βερναρδάκη ορίζει επίσης την κλίμακα βαθμών για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων από 0–100. Όσοι δημόσιοι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από 0–24 θα αντιμετωπίζουν το φάσμα της απόλυσης, όπως και με το νόμο Μητσοτάκη με τις περίφημες οριζόντιες απολύσεις του 15%.
Εδώ έχει μια αξία να γνωρίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, ότι η συγκεκριμένη «αξιολόγηση» με «στοχοθεσία», είναι πρόταση προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ – ΟΤΑ.
Η αξιολόγηση που προωθεί η κυβέρνηση, τόσο στις δομές του Δημοσίου, όσο και στους δημόσιους υπαλλήλους, δεν έχει στόχο να γίνουν καλύτεροι οι εργαζόμενοι, ούτε να αναβαθμιστούν οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, τα νοσοκομεία, ή αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία – Πρόνοια.
Ο αντιδραστικός κρατικός έλεγχος (αξιολόγηση) υπηρετεί την αντιδραστική αναδιοργάνωση του αστικού κράτους, ώστε αυτό να γίνει πιο αποτελεσματικό στην υπηρεσία της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πιο ταξικό, πιο αυταρχικό απέναντι στο εργατικό κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες. Αυτό εννοούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου όταν λένε ότι έχουμε ανάγκη από ένα νοικοκυρεμένο και μικρότερο κράτος.
Κυβέρνηση, αστικό κράτος και ΕΕ, με το βούρδουλα της αξιολόγησης επιδιώκουν να επιβάλλουν στους χώρους εργασίας το νόμο του φόβου και της σιωπής στους δημόσιους υπαλλήλους.
Οι εργαζόμενοι θα δώσουμε τη δικιά μας απάντηση!
Με τη μαζική Γενική Συνέλευση της προηγούμενης Πέμπτης δείχνουμε τη δυναμική μας σαν εργαζόμενοι τη στιγμή που είναι έτοιμο να ανοίξει το ζήτημα για την «κινητικότητα» και την «αξιολόγηση».
· Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας εμείς οι εργαζόμενοι. Είμαστε σε ετοιμότητα!
· Με απόφαση Γεν. Συνέλευσης μπλοκάρουμε κάθε διαδικασία αξιολόγησης.
· Αρνούμαστε την ανοχή της Διοίκησης, όπως καλεί η πλειοψηφία του Σ.Ε.Ν.Α.
· Διαγράφουμε από το σωματείο όποιο διοικητικό στέλεχος τολμήσει να προωθήσει την αξιολόγηση.
Εννοείται, και το λέμε με τον πιο καθαρό τρόπο, ότι δεν υπερασπιζόμαστε αυτόν το σημερινό δημόσιο τομέα και τον απορρίπτουμε στο σύνολό του. Τον απορρίπτουμε και ως προς τον προσανατολισμό του και ως προς τον τρόπο λειτουργίας του. Έχει ως βασική αποστολή να υπηρετεί την οικονομία της αγοράς και την ανταγωνιστικότητα, την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ως εκ τούτου έχει βαθιά αντιδραστικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα. Δεν είμαστε υπέρ ούτε της ρεμούλας, ούτε της κοπάνας και της τεμπελιάς. Προβλήματα τέτοια στο δημόσιο τομέα υπάρχουν, αλλά για αυτά αφενός δε φταίνε οι εργαζόμενοι και αφετέρου η κυβέρνηση με την προωθούμενη αξιολόγηση δε στοχεύει να λύσει τέτοιου είδους προβλήματα. Αλλού στοχεύει!!!
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
Να καταργηθεί όλο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο
περί «κινητικότητας» και «αξιολόγησης»
Αγρίνιο 25 Μάρτη 2017
NEWS PRESS AGRINIO
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες