Κόκκινα γαρύφαλλα και αποχωρήσεις
Ένα "παρατράγουδο" επισκίασε τα εγκαίνια του Μουσείου "Νίκος Μπελογιάννης" από τον Αλέξη Τσίπρα. Όταν ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα για να απευθύνει χαιρετισμό, οπαδοί του ΚΚΕ αποχώρησαν από το σημείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ένα "παρατράγουδο" επισκίασε τα εγκαίνια του Μουσείου "Νίκος Μπελογιάννης" από τον Αλέξη Τσίπρα. Όταν ο πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα για να απευθύνει χαιρετισμό, οπαδοί του ΚΚΕ αποχώρησαν από το σημείο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Εδώ και μέρες υπήρχε ένταση ανάμεσα σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα την εκδήλωση. Και φαίνεται πως η αποχώρηση ήταν ο τρόπος των φίλων του Κομμουνιστικού Κόμματος να εκφράσουν την αντίθεσή τους.
Στη θέση των φίλων του ΚΚΕ που αποχώρησαν μόλις ο πρωθυπουργός ξεκίνησε τη σύντομη ομιλία του, εμφανίστηκε μικρός πυρήνας μελών του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.
Το Μουσείο "Νίκος Μπελογιάννης" στεγάζεται στο πατρικό σπίτι του ήρωα αγωνιστική της Αριστεράς, ο οποίος εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου 1952. Εκεί λειτουργεί και η μόνιμη έκθεση "Νίκος Μπελογιάννης", στην οποία περιηγήθηκε ο πρωθυπουργός, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Το πατρικό του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς έγινε μουσείο με πρωτοβουλία του γιού του Νίκου Μπελογιάννη και της Έλλης Παππά, που ονομάζεται επίσης Νίκος. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν υπό την αιγίδα της Βουλής, σε συνεργασία με τον δήμο Ήλιδας.
Οι άνθρωποι με τα γαρύφαλλα τίμησαν τον ήρωα Νίκο Μπελογιάννη
Η αποχώρηση των φίλων του ΚΚΕ από την ομιλία του πρωθυπουργού ήταν το μοναδικό παρατράγουδο που σημειώθηκε στην εκδήλωση στην πλατεία Μπελογιάννη της Αμαλιάδας.
Εκεί όπου ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Βούτσης, εκπρόσωποι κομμάτων και τοπικοί φορείς τίμησαν τον "άνθρωπο με το γαρύφαλλο". Και στη μνήμη του όλοι τους κρατούσαν στα χέρια τους ένα κόκκινο γαρύφαλλο.
Ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της Βουλής και φυσικά ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ κατέθεσαν στεφάνι στην προτομή του Νίκου Μπελογιάννη.
«Ο Μπελογιάννης και οι εκατοντάδες Μπελογιάννηδες που οδηγήθηκαν στα αποσπάσματα από το μετεμφυλιακό κράτος, δεν εκτελέστηκαν επειδή αποτελούσαν κάποιου είδους κίνδυνο για το κράτος και για την χώρα. Εκτελέστηκαν μόνο και μόνο για να τορπιλιστεί τότε κάθε προοπτική πολιτικής και εθνικής συνεννόησης που θα εδραιώνει τη δημοκρατία στη χώρα μας μετά από τα σκληρά και βάρβαρα χρόνια του εμφυλίου», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον Νίκο Μπελογιάννη, υπογράμμισε ότι «είναι ένας ήρωας που παρέμεινε πιστός στις αρχές και τις ιδέες του μέχρι τελευταία στιγμή» και πρόσθεσε: «Από αυτόν τον τόπο, από την πλατεία Μπελογιάννη, από το μουσείο που σήμερα εγκαινιάζεται, παραδίδουμε στην ιστορία αυτού του τόπου, στην εθνική μας ιστορία. Υπάρχει ευθεία και μαχητική υπεράσπιση των δημοκρατικών αξιών, μία παρακαταθήκη που σήμερα έρχεται να αναγνωρίσει σχεδόν το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου. Στο δημοκρατικό πλαίσιο χωράνε συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, τις οποίες διεξάγουμε τιμώντας την ιστορία μας, αλλά το κυριότερο τις διεξάγουμε κοιτάζοντας και προχωρώντας προς τα μπροστά, όχι γυρίζοντας πίσω».
Ο πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του «με τους στίχους του ποιητή, του Γιάννη Ρίτσου, που έλεγε: "Αυτό το χώμα είναι δικό τους και δικό μας". Αυτό το αίμα είναι δικό μας και δικό σας. Αυτή η Ιστορία ανήκει σε όλους τους Έλληνες, σε όλους μας».
Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού
«Κοιτάζουμε κατάματα την ιστορία μας, διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, τιμούμε όσους άφησαν αδρό το αποτύπωμά τους. Εργαζόμαστε για την αποκατάσταση και την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης, γιατί θεωρούμε πως η προσπάθεια αυτή είναι μια διαχρονική καταξίωση της δημοκρατίας μας», επεσήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.
Επίσης ανέφερε ότι «εργαζόμαστε για να ενώνουμε και για να απομονώνονται τα διχαστικά κηρύγματα, να μη διαιωνίζονται τα εμφύλια πάθη» και προσέθεσε: «Χρειάστηκε η χώρα, η πολιτική ιστορία της και τα ανθρωπινά πάθη να διανύσουν πολλές δεκαετίες από την εκτέλεση του εμβληματικού ιστορικού στελέχους του ΚΚΕ, πριν φτάσει να γίνει πραγματικότητα με πρωτοβουλία και του Δήμου Ήλιδας ένα τόσο σημαντικό έργο για τη γενέτειρά του αλλά και για τη συλλογική μνήμη».
«Με γνώμονα τα παραπάνω», όπως είπε ο κ. Βούτσης, «η Βουλή αναλαμβάνει ή συμμετέχει σε πλήθος πρωτοβουλιών με ντοκουμέντα, εκδόσεις, συνέδρια, χορηγίες, όπως άλλωστε πρόσφατα έγινε και με την τοποθέτηση αναμνηστικής στήλης για τους Εβραίους βουλευτές συμπολίτες μας θύματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, όπως επίσης και με τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και βέβαια την τιμή στις μαρτυρικές πόλεις που υπέστησαν τις θηριωδίες των ναζιστικών στρατευμάτων, μακριά από υποκριτικά μνημόσυνα και από ανέπνευστα μαυσωλεία».
Ακόμη, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Συγχαίρω από καρδιάς όσες και όσους, κόμματα, ερευνητικά κέντρα, φορείς, επιστήμονες, βεβαίως τις δημοτικές αρχές και ιδιαίτερα το φίλο Νίκο Μπελογιάννη, γιο του Νίκου Μπελογιάννη που συνέβαλαν στην οργάνωση και την πραγματοποίηση αυτής της ιστορικής έκθεσης που στεγάζεται στο πατρογονικό της οικογένειας». Όσον αφορά την έκθεση, είπε ότι «είναι μια έκθεση που είμαι σίγουρος ότι θα τύχει μεγάλης επισκεψιμότητας και απόδοσης τιμών και σεβασμού από χιλιάδες συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα από νέα παιδιά που θα θελήσουν να επικοινωνήσουν με τα μοναδικά τεκμήρια μνήμης για τη ζωή ενός αγωνιστή της Αριστεράς, στελέχους του ΚΚΕ που το φρόνημα και το ήθος του παραμένουν υποδειγματικά».
Δείτε την ομιλία του Νίκου Βούτση
«Δεν θεωρούμε ότι ο Νίκος Μπελογιάννης είναι ήρωας μόνο για το ΚΚΕ. Ο ηρωισμός του, το παράδειγμά του, σε περίοδο ήττας του εργατικού λαϊκού κινήματος, δείχνει πως ανοίγει ο δρόμος, πως κρατιέται η φλόγα αναμμένη και στις πιο σκοταδιστικές περιόδους», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι «ο Μπελογιάννης ζει γιατί το κίνημα που τον έθρεψε και τον διαπαιδαγώγησε, ζει και αναπτύσσεται», προσθέτοντας ότι «μέσα σ' αυτό το κίνημα, σ' αυτό το κόμμα, το ΚΚΕ, έμαθαν όλοι οι "Μπελογιάννηδες" να παλεύουν χωρίς ύπνο και ξεκούραση, για να φτιάξουν έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».
«Το ΚΚΕ στέκεται μπροστά στο μνημείο, στο μουσείο, στα κείμενα του Νίκου Μπελογιάννη, στις εκδηλώσεις που τιμούν τη μνήμη του, με την πεποίθηση ότι συνεχίζει στις σημερινές συνθήκες τον αγώνα για τον οποίο εκείνος θυσιάστηκε», σημείωσε. «Το ΚΚΕ διδάσκεται από την ιστορία του Νίκου. Μπελογιάννη, των Μπελογιάννηδων, των χιλιάδων ηρώων», συμπλήρωσε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το ΚΚΕ βλέπει με μεγαλύτερη απαιτητικότητα την ευθύνη του στις σημερινές συνθήκες υποχώρησης του εργατικού λαϊκού κινήματος, παγκόσμια, για την ταξική πολιτική αφύπνιση των εργατικών λαϊκών δυνάμεων, για να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους».
Όπως επισήμανε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ «σε περιόδους ήττας, δυσκολιών, πολύτιμες υπηρεσίες στον αντίπαλο προσέφεραν τότε και προσφέρουν πάντα, οι ριψάσπιδες του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος. Όσοι έριξαν το ανάθεμα στη σοσιαλιστική οικοδόμηση του 20ού αιώνα απαρνήθηκαν τη σοσιαλιστική προοπτική, συνθηκολογούν με τον καπιταλισμό και σπέρνουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία στον λαό, στο όνομα του ρεαλισμού, της υποταγής και του αρνητικού συσχετισμού, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο τη διάψευση των υποσχέσεων, τον ευτελισμό των προσδοκιών».
«Σήμερα βρίσκονται μαζί μας, ανάμεσά μας, στο μυαλό και την καρδιά μας όλοι όσοι βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν, έφυγαν από τη ζωή. Παράλληλα, βρίσκονται μαζί μας και όσοι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα σε δύσκολες συνθήκες της κρίσης, συνταξιούχοι που τους κόβουν τη σύνταξη, επαγγελματίες που βάζουν λουκέτο, εργάτες που περιπλανώνται άνεργοι, φοιτητές και σπουδαστές που παλεύουν να πάρουν το πτυχίο, με ανασφάλεια, χωρίς δουλειά ή μεταναστεύοντας στο εξωτερικό, αγροτόπαιδα που ξεκληρίστηκαν από τα χωράφια τους ελέω ΚΑΠ και EE, υπάλληλοι με διαθεσιμότητες που απολύθηκαν», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά στο μουσείο, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε: «Ας αποτελέσει αυτή η έκθεση της ζωής και της πορείας του Νίκου Μπελογιάννη, εδώ στην Αμαλιάδα, τόπο προσκυνήματος, ζωντανής και δημιουργικής μνήμης, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας, τις μελλοντικές γενιές που παίρνουν τη σκυτάλη». «Γιατί η ιστορική γνώση είναι μνήμη είναι δύναμη», κατέληξε.
Δείτε την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα
«Σας καλωσορίζουμε στην πόλη της Αμαλιάδας, που γέννησε τον άνθρωπο που έζησε ελεύθερος, πορεύτηκε περήφανος και θυσιάστηκε για το αυτονοήτο δικαίωμα υπεράσπισης των ιδεών του», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.
Τόνισε πως χρειάστηκαν περισσότερο από 20 χρόνια για να κάνει η πολιτεία το καθήκον της και να φτάσει η μέρα της ίδρυσης του Μουσείου Μπελογιάννη. Ευχαρίστησε για τη βοήθεια τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς το κόμμα διέθεσε το αρχείο του.
«Ζούμε και πάλι, στην Ευρώπη και στον κόσμο, δύσκολους καιρούς, η δημοκρατία απειλείται από την άνοδο των φασιστικών ρευμάτων, γιατί οι ηγεσίες της απέτυχαν να τη θωρακίσουν με δίκαιες πράξεις. Όμως, κι αυτήν τη φορά θα νικήσουμε, γιατί η Δημοκρατία είναι η ψυχή του ανθρώπου και γι' αυτό είναι ανίκητη», επεσήμανε ο δήμαρχος Αμαλιάδας.
Στη συνέχεια, ο κ. Χριστοδουλόπουλος διάβασε μήνυμα του γιου του Νίκου Μπελογιάννη: «Στην Αμαλιάδα σήμερα, στο πρόσωπο ενός αγωνιστή τιμούμε όλους εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στις γερμανικές ερπύστριες και απέναντι στην αμερικανική πολεμική μηχανή. Ευτυχώς που δεν ζουν πια να δουν την υποδούλωση να έρχεται από το παράθυρο, μέσω των τραπεζών και των δανείων. Ακριβώς έτσι περιγράφεται αυτή η υποδούλωση από καταβολής ελληνικού κράτους στο βιβλίο του Νίκου Μπελογιάννη, "Το ξένο κεφάλαιο στην Ελλάδα", όπου προτεινόταν και ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης στην κατεύθυνση της εθνικής ανεξαρτησίας. Αυτό δεν μπορούσε να το ανεχτεί η από τη φύση της ξενόδουλη δεξιά. Από την άλλη, η κοντόφθαλμη Αριστερά της εποχής ήταν εξ' ορισμού καχύποπτη απέναντι σε όποιον τολμούσε να σκέπτεται. Η τύχη ενός αγωνιστή με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν προδιαγεγραμμένη. Το μουσείο αυτό, που ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία του, δρομολογήθηκε το 1995, όταν με επιθυμία της μητέρας μου, Έλλης Παππά, δώρισα στον δήμο Αμαλιάδας το σπίτι που είχα κληρονομήσει από τη γιαγιά μου, Βασιλική Μπελογιάννη. Ακολούθησαν 22 χρόνια καθυστερήσεων, αδέξιων χειρισμών και παλινδρομήσεων, ώσπου πέρυσι να βρεθούμε στην παρακάτω ευνοϊκή συγκυρία. Η τωρινή δημοτική Αρχή υπό τον Χρήστο Χριστοδουλόπουλο να θεωρήσει το μουσείο έργο προτεραιότητας και όχι, όπως άλλοι προηγουμένως, προεκλογικό πυροτέχνημα. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου, να αφοσιωθεί στην υπόθεση του Μουσείου και να κάνει επιτυχημένες ενέργειες στην κατάλληλη κατεύθυνση. Η Βουλή των Ελλήνων να υιοθετήσει με προθυμία το έργο της διαμόρφωσης και να το αναθέσει στη βιβλιοθήκη της Βουλής. Το επιτελείο, η ομάδα εργασίας της βιβλιοθήκης της Βουλής να αποτελείται από ικανότατους ειδικούς με επικεφαλής τη διευθύντρια, Έλλη Δρούλια, τον σκηνογράφο Γιάννη Μετζικώφ και τον ιστορικό Στάθη Κουτρουβίδη. Απευθύνω ευχαριστίες σε όλους τους παραπάνω. Εκτός από το κτίριο, ο εξοπλισμός και πολλά εκθέματα ανήκαν στη Βασιλική Μπελογιάννη, τη Διδώ Σωτηρίου και την Έλλη Παππά. Συνολικά 27 φορείς, οι περισσότεροι τοπικοί της Ηλείας, συνέβαλαν με εκθέματα, πολλά εντελώς άγνωστα. Όσο για την εκστρατεία, κυρίως μέσω του κίτρινου υποκίτρινου τύπου, για την οικειοποίηση του Μουσείου από έναν συγκεκριμένο πολιτικό φορέα, αυτή ανάγεται στην εκμετάλλευση αγίων, μαρτύρων και ηρώων από την κάθε λογής εκκλησία».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, tempo24.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες