Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Στην αγκαλιά των Rothschild - Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΚΟΛΟΣΣΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ


του Κώστα Ιερίδη

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Rothschild θα λειτουργήσει ως τεχνικός σύμβουλος για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. 


Ουσιαστικά ο ΟΔΔΗΧ έχει προσλάβει ως τεχνικό σύμβουλο την τράπεζα που θα προετοιμάσει τη διαδικασία για το δανεισμό της Ελλάδας μέσω των αγορών, δηλαδή για την έκδοση ομολόγων. 

Ο ρόλος της είναι να προετοιμάσει το ελληνικό ομόλογο, δηλαδή τη διάρκεια, το επιτόκιο και τα άλλα χαρακτηριστικά του. 
​Η γνωστή οικογένεια συμμετείχε στο κονσόρτσιουμ που χορήγησε τα δύο δάνεια στην επαναστατημένη Ελλάδα το 1824 ενώ ήταν και από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841Η τελευταία φορά που η χώρα μας βγήκε στις αγορές ήταν το 2004, οπότε και συγκεντρώσαμε μέσω του 5ετούς ελληνικού ομολόγου περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 4,75%. 

Η Rothschild & Co είναι εισηγμένη στον δείκτη Euronext Paris και ελέγχεται από τον γαλλικό και αγγλικό βραχίονα της ομώνυμης οικογένειας. Έχει γραφεία στην Αθήνα, στην οδό Πλουτάρχου και ανήκει στον τραπεζικό όμιλο Rothschild που ελέγχει επίσης, τις εταιρείες N M Rothschild & Sons και Rothschild & Cie Banque.

Το αντικείμενο εργασιών του τραπεζικού ομίλου είναι η επενδυτική τραπεζική, η χρηματοδότηση επιχειρήσεων, το private banking, η διαχείριση περιουσία κτλ.

Η Rothschild ωστόσο είναι παλιά γνώριμη της... Ελλάδας. 

Το 2009 ο τραπεζίτης David de Rothschild επισκέφθηκε την Αθήνα στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσαν το Μέγαρο Μουσικής και ο Γιάννης Μάνος, πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Επίσης, η τράπεζα επενδύσεων Rothschild έχει συμμετάσχει και σε πολλά επιχειρηματικά deals στη χώρα μας.

Επίσης, παλιά φωτογραφία του Γιώργου Παπανδρέου με τον David de Rothschild και την Λούκα Κατσέλη, Υπουργό Οικονομίας επί κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, είχε αναζωπυρώσει τις φήμες ότι η οικογένεια των τραπεζιών είχε παίξει ενεργό ρόλο στο ελληνικό μνημόνιο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συνομιλεί με τον οικονομολόγο David de Rothschild ,την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο πριν τη διάλεξη του βραβευμένου με Nobel στα οικονομικά Paul Krugman με θέμα την οικονομική κρίση, Αθήνα Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου συνομιλεί με τον οικονομολόγο David de Rothschild ,την βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο πριν τη διάλεξη του βραβευμένου με Nobel στα οικονομικά Paul Krugman με θέμα την οικονομική κρίση, Αθήνα Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009.

Μάλιστα, ο Μαξ ντε-Ρότσιλντ ήταν μεταξύ των Εβραίων οι οποίοι εγκαταστάθηκαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα μετά το 1834 και την και την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του ανεξάρτητου κράτους. Συμμετείχε δε στην ακολουθία του βασιλιά Όθωνα, ενώ το 1890 ένας ακόμη Ρότσιλντ, ο Κάρολος, διετέλεσε πρόεδρος της ελληνικής εβραϊκής κοινότητας.

Ακόμη, σύμφωνα με παλαιότερη συνέντευξη της βαρόνης Σαρλότ ντε Ρότσιλντ, η γνωστή οικογένεια συμμετείχε στο κονσόρτσιουμ που χορήγησε τα δύο δάνεια στην επαναστατημένη Ελλάδα το 1824 ενώ ήταν και από τους ιδρυτικούς μετόχους της Εθνικής Τράπεζας το 1841.
Σύμφωνα ακόμη με όσα έχει πει η ίδια, ο ιδρυτής της δυναστείας Μάγερ Ανσελμ Μπάουερ, ο οποίος έζησε το διάστημα 1743-1812,πήρε το επώνυμο Ρότσιλντ,που στα γερμανικά σημαίνει “κόκκινη ασπίδα”, από το σήμα της επιχείρησης του πατέρα του,ενός ενεχυροδανειστηρίου στη Φραγκφούρτη. Εκεί ίδρυσε και αυτός την πρώτη επενδυτική του τράπεζα.

Τη δραστηριότητά του συνέχισε ο μεγαλύτερος γιος του,ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις διασκορπίστηκαν στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Ευρώπης, τη Βιέννη, το Λονδίνο, τη Νάπολι και το Παρίσι, προκειμένου να ιδρύσουν υποκαταστήματα.

Καθώς συσσώρευαν πλούτο, το κοινωνικό τους status μεγάλωνε ανάλογα. O αυτοκράτορας της Αυστρίας τούς έδωσε τον τίτλο του βαρόνου, έχτισαν μέγαρα, συγκέντρωσαν θησαυρούς της τέχνης και έγιναν προστάτες της μουσικής. Μέσα από αυτό το πλέγμα ανέπτυξαν σχέσεις με τους επιφανέστερους συνθέτες.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες