Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

Οι «ευλογημένες» τοξικές μπίζνες του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη


Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος
Ενα διαρκές σκάνδαλο, στα τελευταία επεισόδια του οποίου εμπλέκεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκτυλίσσεται γύρω από την υπόθεση των Λιπασμάτων Καβάλας, ουσιαστικών συμφερόντων του υπόδικου επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.
Με χρέη που ξεπερνούν συνολικά τα 240 εκατομμύρια ευρώ, προς τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ, το ΙΚΑ, τους εργαζόμενους και τις τράπεζες, επιχειρείται τους τελευταίους μήνες μια μεθόδευση από τα εταιρικά σχήματα που σχετίζονται με τα Χημικά και Λιπάσματα Καβάλας ώστε να αποφύγουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.
Βιομηχανία ομαδικών απολύσεων, 180 απλήρωτοι επί οκτώ μήνες εργαζόμενοι, δημιουργία διαδοχικών εταιρειών με κρυφή ατζέντα και καινούργιους ΑΦΜ, απόπειρα παραπλάνησης των συναρμόδιων υπουργείων, «ενοικιαζόμενοι» εργαζόμενοι χωρίς την απαραίτητη εμπειρία, πειραματική λειτουργία ενός εργοστασίου που δεν πληροί βασικούς περιβαλλοντικούς κανόνες με σοβαρούς κινδύνους για όλη την περιοχή της Καβάλας συνθέτουν το μωσαϊκό της υφιστάμενης κατάστασης.
Μία από τις δεκάδες κινητοποιήσεις των απλήρωτων εργαζομένων των Λιπασμάτων Καβάλας
Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή.
Tο 1961 η εταιρεία ιδρύθηκε ως Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, αποτελώντας θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδος.
Το 1965 ξεκίνησε τη λειτουργία του το εργοστάσιο της εταιρείας στην ανατολική παράκτια περιοχή της Καβάλας.
Λαυρέντης Λαυρεντιάδης- ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI
Το 2009, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Ν.Δ., πραγματοποιήθηκε η εξαγορά της εταιρείας από την ELFE S.A., ιδιοκτησίας του ισχυρού εκείνη την εποχή Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, και μετονομάστηκε σε Ελληνικά Λιπάσματα ELFE.
Ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος εμπλέκεται σε πλήθος υποθέσεων που απασχολούν ακόμα τη Δικαιοσύνη (σκάνδαλο Alapis-ΤΤ, Νεοχημική κ.ά.), μέσω των κινήσεών του έχει οδηγήσει σε δυσμενή θέση τόσο το προσωπικό όσο και το ίδιο το εργοστάσιο.
Η ΔΕΠΑ βρίσκεται ένα βήμα πριν κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου λόγω των υπέρογκων οφειλών της εταιρείας, που ξεπερνούν σήμερα τα 90 εκατομμύρια ευρώ.

Εταιρείες-σκιές

Το τελευταίο διάστημα το υπουργείο Εργασίας και το συναρμόδιο Οικονομίας και Ανάπτυξης, εξετάζοντας παράλληλα σειρά καταγγελιών από την πλευρά των εργαζομένων, διαπίστωσαν πλήθος παρατυπιών εκ μέρους της μητρικής εταιρείας ELFE ΑΒΕΕ.
Μια από τις σημαντικότερες αφορά τη διαδικασία μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας της επιχείρησης στη νεοσυσταθείσα εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε., καθώς εξακριβώθηκε ότι η μητρική ELFE ABEE δεν είχε άδεια λειτουργίας σε ισχύ.
Πριν δημιουργηθεί η εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης, είχε προηγηθεί η σύσταση τριών διαφορετικών εταιρικών σχημάτων, της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ (χονδρικό εμπόριο φωσφορικών λιπασμάτων και χημικών προϊόντων), της PFIC Ltd (επίσης χονδρικό εμπόριο λιπασμάτων) και της Centrofaro Services Ltd Αthens (μηχανολογική και ηλεκτρολογική συντήρηση του εργοστασίου).
Η δημιουργία αυτών των τριών θυγατρικών, όπως φαίνεται σήμερα, εξυπηρετούσε έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό από την πλευρά της εργοδοσίας, ο οποίος ξεκίνησε από τις αρχές του 2015.
Ηταν η χρονιά που η μητρική ELFE μεταβίβασε το σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητάς της στις δύο πρώτες θυγατρικές (ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και PFIC Ltd).
Η πρώτη παράγει νιτρικά λιπάσματα και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται από τη δεύτερη για την παραγωγή σύνθετων λιπασμάτων.
Το εργοστάσιο στην πραγματικότητα είναι ένα, όμως οι δραστηριότητες έχουν «σπάσει» σε διαφορετικές εταιρείες.
Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εργαζόμενοι μεταφέρονται με τρίμηνες συμβάσεις δανεισμού από την καταχρεωμένη ELFE στις νέες εταιρείες.
Ενώ θα έπρεπε να μεταφερθούν σε αυτές με το ίδιο συμβατικό καθεστώς, διατηρώντας τις εργασιακές σχέσεις που είχαν καθοριστεί από την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αυτό δεν συνέβη ποτέ.

Πρόγραμμα εθελουσίας

Τον Μάρτιο του 2016 ολοκληρώνεται η σύμβαση εργασίας και η εταιρεία ξεκινά ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με την παράλληλη δεσμευτική πρόταση προς τους εργαζόμενους να μεταφερθούν με 14μηνες συμβάσεις στις άλλες τρεις εταιρείες που είχαν «εκμισθώσει» κτίρια και μηχανήματα ξεχωριστών κλάδων παραγωγικής δραστηριότητας της αρχικής-μητρικής εταιρείας.
Από τους 326 εργαζόμενους, οι 35 αποζημιώθηκαν και έφυγαν με σύνταξη, 70 εργάτες και ειδικευμένο προσωπικό δέχτηκαν την εθελούσια και υπέγραψαν τις 14μηνες συμβάσεις με τις τρεις εταιρείες, ενώ 182 εργαζόμενοι αρνήθηκαν την εθελούσια και παρέμειναν στην ELFE, ζητώντας τη μεταφορά τους στις νέες επιχειρήσεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου.
Σε αυτό το σημείο συναντούν την αδιαλλαξία των επιχειρήσεων προφανώς γιατί, όπως εξηγεί το υπουργείο Εργασίας, αν το δέχονταν θα τεκμηρίωναν ότι η όλη διαδικασία δεν ήταν τίποτε άλλο από καθαρή μεταβίβαση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου.
Φυσικά, αυτό ήθελαν να το αποφύγουν γιατί στο σημείο αυτό υπάρχουν σοβαρές νομικές δεσμεύσεις για την ιδιοκτησία της μητρικής επιχείρησης.

Λαβύρινθος

Εγγραφο του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών)
↳ Εγγραφο του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) με ημερομηνία 3/1/2017 προς το υπουργείο Εργασίας και προς το γραφείο διοικητή ΕΦΚΑ προκύπτει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν την ίδια δραστηριότητα, λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο και απασχολούν κατά περιόδους κοινό προσωπικό. Συνεπώς, όπως αναφέρει το ΚΕΑΟ, «οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται ότι υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα»
Σύμφωνα με έγγραφο του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών) με ημερομηνία 3/1/2017 προς το υπουργείο Εργασίας και προς το γραφείο διοικητή ΕΦΚΑ, που παρουσιάζουμε σήμερα, προκύπτει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι οι ανωτέρω επιχειρήσεις έχουν την ίδια δραστηριότητα, λειτουργούν στον ίδιο εργασιακό χώρο και απασχολούν κατά περιόδους κοινό προσωπικό.
Συνεπώς, όπως αναφέρει το ΚΕΑΟ, «οι επιχειρήσεις αυτές φαίνεται ότι υπηρετούν τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα».
Οπως εξηγεί και πρόσφατη, σκληρή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, η εταιρεία, «ενώ αποφεύγει συστηματικά και επί σειρά ετών να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους, το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταβιβάζει διαρκώς μέσα από αμφιλεγόμενες και λαβυρινθώδεις διαδρομές τις εγκαταστάσεις και την άδεια λειτουργίας σε διάδοχα εταιρικά σχήματα».
Παραμονές Χριστουγέννων του 2015, απόφαση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας αδειοδοτεί την εταιρεία PFIC Ltd και της χορηγεί την άδεια λειτουργίας λόγω αλλαγής φορέα και παραγωγικής δραστηριότητας.
Σε επισυναπτόμενο έγγραφο κατά τη διαδικασία της αδειοδότησης, που είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.», αναφέρεται ρητά πως από τον Νοέμβρη του 2015 η άδεια λειτουργίας της μητρικής ΕLFE παύει οριστικά να ισχύει.
Από τότε έως σήμερα η ELFE δεν έχει κάνει ποτέ ξανά αίτηση να λάβει την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου, ούτε βέβαια πληροί τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο.
Σε αυτό το σημείο έρχεται η σκανδαλώδης απόπειρα των τελευταίων δύο μηνών να πάρει την άδεια λειτουργίας η νεοσυσταθείσα εταιρεία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.
Η πρώτη παρατυπία έγκειται στο γεγονός ότι η νέα εταιρεία δεν ζητά την άδεια, όπως όφειλε, από την ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, η οποία είχε πάρει το άλλο μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας της ELFE, αλλά από την ίδια την ELFE.
Ακολούθως, ζητεί από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας να της μεταβιβάσει την άδεια από την ΕLFE (την άδεια που, σύμφωνα με απόφαση της ίδιας της Περιφέρειας, έχει πάψει να ισχύει από το 2015)!

Αίτημα ελέγχου

Στις 3 Ιανουαρίου 2017, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, αντιλαμβανόμενος τι εξελίσσεται, στέλνει ερώτημα προς το αρμόδιο τμήμα χορήγησης αδειών της Περιφέρειας, ζητώντας διευκρινιστικά στοιχεία.
Στις 16 Ιανουαρίου έρχεται η επίσημη απάντηση, στην οποία η Περιφέρεια αναφέρει πως η εταιρεία από την οποία ζητείται η άδεια δεν είναι η ELFE αλλά η ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ. Κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Η απόδειξη γι' αυτό κρύβεται σε έγγραφο με ημερομηνία 17 του ίδιου μήνα (την επόμενη μέρα) όπου η αιτούσα νέα εταιρεία ζητά την άδεια από τον παλαιό φορέα, δηλαδή την περιβόητη χρεοκοπημένη ELFE.
Πρόκειται για σοβαρό υπηρεσιακό λάθος ή για σκόπιμη προσπάθεια παραπλάνησης του υπουργείου, με στόχο να ωφεληθεί ο επιχειρηματίας;
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», ο κ. Νεφελούδης έχει ήδη στείλει αίτημα ελέγχου της υπόθεσης στους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της επιτελικής του λειτουργίας, διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι η νομιμότητα θα τηρηθεί αυστηρά και το δημόσιο συμφέρον όπως επίσης και τα δικαιώματα των εργαζομένων θα διασφαλιστούν μέχρι κεραίας.
«Οι μέρες της ασυδοσίας έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης, τονίζοντας πως «δεν θα δείξουμε καμία ανοχή σε πρακτικές που παρακάμπτουν τους νόμους, μολύνουν το περιβάλλον και καταπατούν τα εργατικά δικαιώματα».

Προσφυγές

Αν αδειοδοτηθεί η νέα εταιρεία με τον τρόπο που πάει να γίνει με τη μεταβίβαση της παραγωγικής δραστηριότητας, τότε οι 182 εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν, εκτός από τις δουλειές τους, τα χρωστούμενα και το δικαίωμα των αποζημιώσεων.
Εχουν ήδη προσφύγει με ομαδικές αγωγές κατά των εταιρειών, ενώ έχουν προσδιοριστεί δύο δικαστήρια (28 Φεβρουαρίου και 28 Μαρτίου 2017).
Παράλληλα, σαν να μην έφτανε η απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πλήθος (πάνω από 200!) παραπλανητικών, όπως ισχυρίζονται, μηνύσεων από την πλευρά της εργοδοσίας, για υποτιθέμενες δολιοφθορές στο εργοστάσιο, παράνομη βία, μέχρι και εμπρησμό.

Η «μάσκα» των κυπριακών εταιρειών

Εγγραφο της Αρχής καταπολέμησης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2014
↳ Σύμφωνα με το έγγραφο της Αρχής καταπολέμησης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2014 και με την υπογραφή του τότε προϊσταμένου της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει στην κατοχή του μια σειρά ακινήτων στο όνομα της εταιρείας του με την επωνυμία Ελληνικά Λιπάσματα ELFE (μητρική εταιρεία)
Το όνομα του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δεν αναφέρεται επισήμως σε κανένα από τα διοικητικά συμβούλια των τριών θυγατρικών επιχειρήσεων, ούτε της εταιρείας Λιπάσματα Νέας Καρβάλης Α.Ε.
Ως μέλη του Δ.Σ. της συγκεκριμένης εταιρείας, η οποία δημιουργήθηκε στις 21/12/2016 και έχει ως αντικείμενο το χονδρικό εμπόριο χημικών προϊόντων, παρουσιάζονται τρία φυσικά πρόσωπα από την Πάφο της Κύπρου: ένας πρώην αστυνομικός, ένας μηχανικός αυτοκινήτων και κάποιος που ασχολείται με θερμοσίφωνες.
Η έδρα της συγκεκριμένης εταιρείας είναι στην οδό Παπαφλέσσα 9 στην Καλλιθέα.
Η «Εφ.Συν.» επισκέφθηκε τη συγκεκριμένη διεύθυνση και βρήκε μια άδεια πολυκατοικία.
Οσο για τις εταιρείες ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC Ltd, και οι δύο έχουν έδρα στην Πεντέλης 34 στο Παλαιό Φάληρο.
Πρόκειται για το παλαιό κτίριο των χρεοκοπημένων εταιρειών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη Alapis και Νεοχημική.
Είναι το ίδιο μέρος όπου οι υπό απόλυση εργαζόμενοι των Λιπασμάτων Καβάλας συνάντησαν τον ίδιο τον επιχειρηματία το 2016, όταν ο τελευταίος επιχείρησε να τους διαβεβαιώσει ότι «όλα θα πάνε καλά».
Σύμφωνα με έγγραφο που παρουσιάζουμε σήμερα, της Αρχής καταπολέμησης για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με ημερομηνία 10 Μαρτίου 2014 και με την υπογραφή του τότε προϊσταμένου της Αρχής, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Νικολούδη, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει στην κατοχή του μια σειρά ακινήτων στο όνομα της εταιρείας του με την επωνυμία Ελληνικά Λιπάσματα ELFE (μητρική εταιρεία).
Μόνο σύμπτωση δεν είναι πως έδρα και της συγκεκριμένης εταιρείας δεν είναι άλλη από την οδό Πεντέλης 34 στο Παλαιό Φάληρο.
Η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος απαγορεύει - με το συγκεκριμένο έγγραφο - ρητά την εκποίηση ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μεταβίβαση όλων των ακινήτων της ELFE, μεταξύ των οποίων και το εργοστάσιο των Λιπασμάτων της Καβάλας.
Αγοράστρια του ενεργητικού της πτωχευμένης εταιρείας του Λαυρεντιάδη Νεοχημική είναι ακόμα μία κυπριακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, με την επωνυμία TRIPKO CONSULTING LIMITED.
Ως διαχειρίστρια της συγκεκριμένης εμφανίζεται η Ζωή Κοκκώνη.
Η ίδια εντελώς τυχαία είναι υπεύθυνη και μέλος του Δ.Σ. της Centrofaro LTD, μιας εκ των τριών θυγατρικών που σχετίζονται με τα Λιπάσματα.
Η Κοκκώνη επίσης είναι διευθύντρια της Cioppani Holdings Ltd, η οποία με τη σειρά της διαχειρίζεται την άλλη θυγατρική των Λιπασμάτων, την PFIC Ltd.
«Δεν μπορεί πάνω στις πλάτες της ELFE να στήνονται μαγαζιά και παραμάγαζα. Θα πρέπει άμεσα να παρέμβει ο οικονομικός εισαγγελέας και να ελεγχθούν όλες οι εταιρείες που δημιουργήθηκαν από το 2009 έως σήμερα. Οταν το 2009 ο κ. Λαυρεντιάδης αγόρασε την εταιρεία, τα χρέη ήταν 120 εκατ. ευρώ, κατά την παρουσία του τα χρέη διπλασιάστηκαν, ενώ η εταιρεία έχει εμπλακεί και στο σκάνδαλο της Proton Bank. Ολα αυτά σε εποχές που οι τιμές των Λιπασμάτων ήταν άκρως ικανοποιητικές διεθνώς και οι πωλήσεις κερδοφόρες.Υπάρχουν εταιρείες που δημιουργήθηκαν μόνο για έναν χρόνο και διακίνησαν τόνους λιπασμάτων χωρίς να ξέρουμε με τι κεφάλαια και προς τα πού κινήθηκαν τα χρήματα και τα λιπάσματα αυτά» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των εργαζομένων, Νίκος Βογιατζίδης.

Ο Λαυρέντης, η Ν.Δ. και η Eκκλησία

ELFE
Τους τελευταίους μήνες στο πλευρό των εργαζομένων, εκτός από τα συναρμόδια υπουργεία, έχουν βρεθεί τα περισσότερα κόμματα (ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η εξωκοινοβουλευτική Αριστερά), πλην της Ν.Δ., η οποία κρατά μια ύποπτη σιωπή.
Αξιο προσοχής είναι ότι την τελευταία πενταετία μέλος του Δ.Σ. της ELFE διετέλεσε ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Διονύσης Μπεχράκης, ο δε αδελφός του, Νίκος Μπεχράκης, είναι μέλος στο Δ.Σ. της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ, ενώ ο γιος του πρώτου συμμετέχει στην άλλη θυγατρική, την PFIC.
Εκτός από τις προαναφερθείσες, εντοπίζουμε ακόμα μια εταιρεία που σχετίζεται με τα ίδια πρόσωπα και η οποία μοιάζει έτοιμη να δράσει αν χρειαστεί σε αυτό το ταχυδακτυλουργικό παιχνίδι εμφάνισης και εξαφάνισης εταιρειών.
Πρόκειται για την εταιρεία BFS-Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών, που αποτελεί διαδοχή της εταιρείας SINTRA AEBE.
Εδρα της έχει στην οδό Θεοφάνους 12 στους Αμπελόκηπους, στην ίδια διεύθυνση με την εταιρεία Centrofaro.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει πως οι διαχειριστικές εκθέσεις των εταιρειών ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ και BFS είναι πανομοιότυπες.
Στον ισολογισμό της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ, ο Μιχαήλ Χρηστάκης εμφανίζεται ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ., ενώ στην BFS ως σύμβουλος.
Ο δε Γαληνός Παπάζογλου παρουσιάζεται ως λογιστής τόσο στην ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ όσο και στην BFS.
Ο ίδιος βέβαια είναι υπεύθυνος στο Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο σχετικά άγνωστο περιστατικό.
Τον περασμένο Δεκέμβρη, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην Ελευθερούπολη της Καβάλας, ένας από τους πρώτους που τον υποδέχθηκαν στον ναό του Αγίου Ελευθερίου ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ., Γιώργος Καλαντζής.
Σε βίντεο που παρουσιάστηκε στην ιστοσελίδα kavalapost.gr, ο Καλαντζής ενημερώνει τον αρχιεπίσκοπο για πρόσφατη συνάντηση που φέρεται να είχε με τον Λαυρεντιάδη: «Μίλησα με τον Λαυρέντη, όλα είναι πολύ καλά».
Ο αρχιεπίσκοπος χαμογελά και προχωρά προς τον κυρίως ναό. Είναι η ίδια περίοδος που γίνεται η αίτηση να αδειοδοτηθεί η νέα εταιρεία των λιπασμάτων.
Ομως και η Ζωή Κοκκώνη, συνδεόμενη με πολλές από τις εταιρείες του Λαυρεντιάδη, διατηρεί στενές σχέσεις με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, αλλά και γενικότερα με την Ορθόδοξη Εκκλησία σε υψηλό επίπεδο.
Δεν πρέπει πάντως να προκαλεί εντύπωση η στενή σχέση του Λαυρεντιάδη με την Εκκλησία.
Την εποχή που μεσουρανούσε στα μέσα ενημέρωσης ακόμα, ο Λαυρεντιάδης (επιχειρηματίας της χρονιάς το 2007, σύμφωνα με την Ernst & Young), μαζί με τον τότε συνεταίρο του Κυριακίδη, διατηρούσε στενούς δεσμούς με πατριαρχεία και μητροπόλεις, ενώ πολύ συχνά εμφανιζόταν ως «χορηγός» ή «ευεργέτης» κάθε λογής εκκλησιαστικών δραστηριοτήτων.
Μια από αυτές ήταν και η χρηματοδότηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ρωμιοσύνη» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.
Ευλογημένες δουλειές.

Περιβαλλοντικός κίνδυνος

Λιπάσματα Καβάλας
Αυτή τη στιγμή τα Λιπάσματα Καβάλας (οι δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει την παραγωγή) διατηρούν ένα καθεστώς που συνιστά σχεδόν παγκόσμια πρωτοτυπία: μια βαριά βιομηχανία, που υπόκειται στην κοινοτική οδηγία SEVEZO 3-μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων, λειτουργεί με προσωρινό προσωπικό, μειωμένης εμπειρίας και εξειδίκευσης, με δίμηνες και τρίμηνες συμβάσεις εργασίας.
Μόλις 7,5 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης της Καβάλας και σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από δύο κατοικημένα χωριά, ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα συμπεριφερθεί το σημερινό προσωπικό στην απευκταία περίπτωση διαρροής αμμωνίας.
Βάσει της συγκεκριμένης κοινοτικής οδηγίας, αν έστω και ένας περιβαλλοντικός όρος δεν εφαρμόζεται, αναστέλλεται η λειτουργία του εργοστασίου.
Σύμφωνα με πρόσφατη γνωμοδότηση του υπουργείου Εργασίας, που βασίστηκε σε σχετικές μελέτες ασφάλειας των εγκαταστάσεων εκπονημένες από το ΕΜΠ, η οποία κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εντοπίζονται σοβαρά κενά ασφάλειας ήδη από την ίδρυση της ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ.
Μέσα στο 2016 επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 100.000 ευρώ στις εταιρείες για παράβαση των περιβαλλοντικών όρων.
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες