Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

Νερό στον μύλο των «δραχμολάγνων»


Πριν μερικά χρόνια, όταν η Κύπρος μπήκε στο Μνημόνιο και μετά τα δραματικά γεγονότα με τις κλειστές τράπεζες και το «κούρεμα» καταθέσεων, η τότε κυβέρνηση σε συμφωνία με τα κόμματα, συγκρότησε μια επιτροπή.
Στόχος της επιτροπής, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων, ήταν να διερευνηθεί ποια θα ήταν η ζωή των Κυπρίων αν η χώρα έβγαινε από το ευρώ.

Το πόρισμα έμεινε στην άκρη, προφανώς γιατί είδαν τις συνέπειες οι κυβερνώντες και αποφάσισαν ότι πρέπει να παραμείνουν εντός της ζώνης του ευρώ.

Στην Ελλάδα ανάλογη επίσημη επιτροπή δεν υπήρξε ποτέ. Μια μυστική έρευνα έκανε η «ομάδα Βαρουφάκη - Γκάλμπρειθ» πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ίσως και λίγο μετά. Οταν παρουσιάστηκε στον Αλ. Τσίπρα το πόρισμα, όπως ο ίδιος έχει αποκαλύψει, τρόμαξε τόσο πολύ που απέρριψε το «σχέδιο Β» και η χώρα προχώρησε εντός της Ευρωζώνης.

Δυστυχώς, το 2015 με τις αβεβαιότητές του, το δημοψήφισμα, τα σενάρια του Grexit και τις κλειστές τράπεζες, έπληξε καίρια την οικονομία. Ομως, όλοι πίστεψαν ότι έχουμε ξεφύγει από εκείνον τον εφιάλτη. Ο κ. Ξυδάκης, πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε να μας υπενθυμίσει ότι υπάρχει μια μερίδα στο πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα που «ομνύει» στο κίνημα της δραχμής.

Η διά της πλαγίας επαναφορά των σκέψεων για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα μπορεί από κάποιους να κρίνονται ως αφελείς απόψεις ή στην καλύτερη περίπτωση ως προσωπικές. Αλλοι, επίσης, μπορούν ορθώς να υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιείται μια συζήτηση για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδα από το ευρώ.

Οταν, όμως, αυτό γίνεται με συστηματικό τρόπο, όταν ένας πρώην υπουργός το επαναφέρει και το Μαξίμου σιωπά, τότε θα πρέπει να προσέξουμε πολύ. Διότι με τον τρόπο αυτό πέφτει πολύ νερό στο μύλο των «δραχμολάγνων».

Αν θέλει η κυβέρνηση και τα κόμματα να κάνουν μια σοβαρή συζήτηση για το νόμισμα που πρέπει να έχουμε, ας την κάνουν. Με ειδικούς, όμως, που θα παραθέσουν στον ελληνικό λαό τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης. Τότε ναι, όχι με κραυγές. Τελεία και παύλα.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες