Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

Θλιβερός επίλογος για τον πάλαι ποτέ κολοσσό «Πετζετάκις»


Γράφει ο ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Σύμβολο κάποτε της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας και καινοτομίας, το κεντρικό εργοστάσιο της «Πετζετάκις» στη Θήβα οδεύει σε πλειστηριασμό. Με 14 προσημειώσεις να το βαραίνουν, μαζί με την ιστορία του, γίνεται σύμβολο τέλους μιας από καιρό πτωχευμένης αλλά κάποτε κραταιάς ελληνικής βιομηχανίας.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό του εργοστασίου στις 19 Ιουλίου στο Ειρηνοδικείο Θηβών, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 15 εκατ. ευρώ.

Αν και είναι αμφίβολο κατά πόσον θα αποδειχθεί γόνιμος ο πλειστηριασμός με αυτή την τιμή, είναι σίγουρο ότι έρχεται να προστεθεί στον επίλογο μιας θλιβερής ιστορίας ελληνικής επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει από δόξα, διεθνή αναγνώριση και καταξίωση έως χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες και προμηθευτές, συλλήψεις μελών της ομώνυμης οικογένειας, απεργίες, δικαστήρια και πτώχευση.

Είναι ο δεύτερος μεγάλος πλειστηριασμός μετά τον προ έτους, οπότε και πουλήθηκε το οικόπεδο 10,5 στρεμμάτων που φιλοξενούσε αποθήκες της βιομηχανίας πλαστικών στη Β. Ελλάδα.

Η «Α.Γ. Πετζετάκις Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1960 από τον Αριστόβουλο Πετζετάκι και τα προϊόντα της, οι εύκαμπτοι σωλήνες ενισχυμένοι από σκληρό σπειροειδές PVC, έγιναν παγκοσμίως γνωστά.

Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας οι μετοχές της μπήκαν σε επιτήρηση, καθώς η οικονομική βιωσιμότητά της κλονίστηκε και καταγγέλθηκαν τρία ομολογιακά δάνεια συνολικής αξίας 122 εκατ.

Η «Πετζετάκις» είχε τότε αρνητικά ίδια κεφάλαια 71 εκατ., σύνολο υποχρεώσεων 154 εκατ. και σωρευμένες ζημίες από παρελθούσες χρήσεις 229 εκατ. Στον κολοφώνα της είχε τον έλεγχο έντεκα παραγωγικών μονάδων σε έξι χώρες και εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή. Αλλά είχε να αντιμετωπίσει και τον εντονότατο ανταγωνισμό από τις χώρες της Ασίας.

Παράλληλα, καθώς ορισμένες προσοδοφόρες πατέντες έληγαν, χάθηκαν σοβαρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Επιπλέον, ο υπερδανεισμός και οι αλλεπάλληλες κρίσεις στη διεθνή οικονομία αποδείχθηκαν μοιραίες για τη βιωσιμότητά της. Υπάρχουν βέβαια και αρκετές έντονες ενστάσεις από μικρομετόχους για τον τρόπο με τον οποίο το management όλα εκείνα τα χρόνια αντιμετώπισε τις προκλήσεις. Ηταν όμως πια αργά.

Επισήμως, η «Πετζετάκις» τέθηκε σε κατάσταση πτώχευσης στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015. Το θρίλερ είχε ξεκινήσει όπως προαναφέρθηκε πολλά χρόνια νωρίτερα, αλλά κλιμακώθηκε τον Νοέμβριο του 2011 όταν συνελήφθη ο 47χρονος τότε βιομήχανος Γιώργος Πετζετάκις για χρέη στο Δημόσιο.

Είχε προηγηθεί η αίτηση της εταιρείας να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να προστατευθεί από τους πιστωτές της για διάστημα έως και δύο χρόνια, η οποία δεν καρποφόρησε.

Η πλευρά του επιχειρηματία υποστήριζε, τότε, πως ο όμιλος περιήλθε στη δεινή αυτή θέση εξαιτίας σειράς προβλημάτων που κορυφώθηκαν το 2011 με την κατάρρευση της συμφωνίας με ελβετική εταιρεία (Javes Services) για χρηματοδότηση της τάξεως των 25 εκατ. που θα επέτρεπε την επαναλειτουργία των μονάδων της.

Μάλιστα, η ελβετική αυτή εταιρεία στο πλαίσιο της συμφωνίας είχε τοποθετήσει δικό της διοικητικό συμβούλιο και ο Γ. Πετζετάκις, βασικός μέτοχος με μερίδιο 24%, παρέμενε πρόεδρος χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Η κατάρρευση της συμφωνίας έφερε και την αλλαγή του Δ.Σ εκείνο το καλοκαίρι, με την πλευρά Πετζετάκι να αναλαμβάνει και πάλι το management με τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων και να ξεκινά διαχειριστικό έλεγχο επιρρίπτοντας σοβαρότατες ευθύνες στους Ελβετούς. Αλλά, φευ, η ολοκληρωτική κατάρρευση, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, ήταν ante portas.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες