Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Οι δανειστές βάζουν πάγο στα σχέδια της κυβέρνησης

Ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιμένει για την ανάγκη δέσμευσης της Ελλάδας για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018

Αντιμέτωπη με τα προβλήματα της δεύτερης αξιολόγησης που έμειναν σε εκκρεμότητα, μετά την εμπλοκή με τους δανειστές λόγω της χορήγησης του κοινωνικού βοηθήματος χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μαζί τους, βρίσκεται από σήμερα η κυβέρνηση.

Στα καθαυτό θέματα της αξιολόγησης, μάλιστα, και τη συνδυασμένη με αυτά συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία αν και πότε θα συμμετάσχει τελικά η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, που δημοσιεύθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην εφημερίδα «Boersen Zeitung», αποκαλύπτουν ότι κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι η συμμετοχή αυτή, η οποία αποτελεί απώτατο στόχο της κυβέρνησης λόγω του υψηλού συμβολισμού της προς τις αγορές.

Αντίθετα, ο Κερέ με τις δηλώσεις του κινείται στη γραμμή του ΔΝΤ, αφού μιλά για την ανάγκη να υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και «ισχυρά» πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ανάψει έτσι η ΕΚΤ πράσινο φως για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

«Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος όπως αποφασίστηκαν αυτό το μήνα (σ.σ. εννοεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου) είναι ευπρόσδεκτα, αλλά θέλω να είμαι σαφής: δεν είναι αρκετά για να εξαλείψουν τις ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα, εκτός και αν γίνουν ισχυρές παραδοχές για τα πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδας μετά το 2018. Θα χρειαστούν επίσης μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος».

Σημειώνεται ότι το Eurogroup τον περασμένο Μάιο αλλά και πρόσφατα, τον Δεκέμβριο, με πρωταγωνίστρια τη Γερμανία, αρνήθηκε να «δώσει» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, που ζητούσε το ΔΝΤ και μετέθεσε την απόφαση για το τέλος του προγράμματος στα μέσα του 2018, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτό θα γίνει «αν χρειαστεί».

Ο Κερέ με τις δηλώσεις του ασκεί πιέσεις και προς τις δύο πλευρές: την ευρωπαϊκή προκειμένου να δώσει κάτι για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και την ελληνική ζητώντας πειστικά μέτρα για την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, παρότι αφήνει ανοιχτό αν αυτά πρέπει να είναι τόσο υψηλά όσο ζητά το Eurogroup, δηλαδή 3,5% του ΑΕΠ.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. «Ο πρωταρχικός στόχος για την Ελλάδα» λέει, «πρέπει να είναι να εφαρμόσει το πρόγραμμα του ESM έτσι ώστε να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές. Για να συμβεί αυτό έως τα μέσα του 2018, η χώρα χρειάζεται αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις όπως και μέτρα για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους της. Τόσο η κυβέρνηση στην Αθήνα όσο και οι εταίροι της στην ευρωζώνη πρέπει να κάνουν αυτά που δεσμεύθηκαν».

Δεδομένου ότι βρισκόμαστε στη μέση της αξιολόγησης, κατά τη διάρκεια της οποίας ουδεμία απόφαση μπορεί να ληφθεί για συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Κερέ καταλήγει τονίζοντας ότι «το μπαλάκι είναι ξεκάθαρα στο ελληνικό στρατόπεδο».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα κάνει τη δική της αξιολόγηση χρέους προτού αποφασίσει για την ποσοτική χαλάρωση, αλλά είναι φανερό πλέον και από τις δηλώσεις Κερέ ότι η αξιολόγηση αυτή δεν θα μπορεί να είναι σε αντίθεση με εκείνη του ΔΝΤ. Θα χρειαστεί ένα όπλο για να βγάλει βιώσιμο το ελληνικό χρέος και αυτό θα μπορούσε να είναι, σύμφωνα με πηγές, μια δήλωση με την οποία θα δεσμεύεται το Eurogroup για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Σημειώνεται ότι είναι πιθανό το ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει τη δική του ανάλυση τον Ιανουάριο, μαζί με την έκθεση του άρθρου 4 για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ. Πάντως, ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης που είναι πλέον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στo Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και η απόφαση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, δείχνει όλο και λιγότερο ρεαλιστικός.

Πηγές των δανειστών εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανές η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και μια απόφαση της ΕΚΤ - εφόσον ικανοποιηθούν εν τω μεταξύ οι προϋποθέσεις που θέτει ο Κερέ - στο Διοικητικό Συμβούλιο της 27ης Απριλίου.

Οσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά. Αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι στη Γερμανία η κυβέρνηση θα μπορούσε ευκολότερα να δικαιολογήσει στους βουλευτές ενδεχόμενη αποχώρηση του Ταμείου από το πρόγραμμα αν την απόφαση έπαιρνε για λόγους πολιτικής η νέα αμερικανική κυβέρνηση, παρά αν την ελάμβανε το ίδιο το ΔΝΤ με βάση τις τεχνοκρατικές προσεγγίσεις του.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, όμως, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η Γερμανία θα ασκούσε πιέσεις να ληφθούν τουλάχιστον ορισμένα από τα μέτρα που ζητά το Ταμείο όπως η μείωση του αφορολογήτου, φέρνοντας την ελληνική κυβέρνηση σε δύσκολη θέση.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες