Το χρηματιστηριακό τζογάρισμα ετών και η εξαΰλωση των αποθεματικών συνθέτουν ανάγλυφα τη χρόνια κακοδιαχείριση του παλαιότερου οικοτροφείου της χώρας.
Οι επιλογές του παρελθόντος ως προς τα πρόσωπα του «Χατζηκώνστα» συνδέονταν άμεσα ή έμμεσα με την Ντόρα Μπακογιάννη, αφού συγγένειες και υποχρεώσεις κεφαλαιοποιήθηκαν αναλόγως.
του Άγγελου Προβολισιάνου
Το ίδρυμα Χατζηκώνστα αποτελεί φιλανθρωπικό κληροδότημα, με στόχο την περίθαλψη και υποστήριξη άπορων παιδιών με πλήρη ή μερική εισαγωγή. Διαθέτει μεγάλη ακίνητη περιουσία, η οποία δημιουργήθηκε από κληροδοσίες και δωρεές των ευεργετών του. Τρία από τα μέλη του συμβουλίου διορίζονται απευθείας από το δήμο Αθηναίων και τρία από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.
Τον Ιανουάριο του 2003 και ενώ η κ. Μπακογιάννη έχει αναλάβει τα ηνία του δήμου Αθηναίων, πρόεδρος ορίζεται ο καθηγητής του Καποδιστριακού, Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης, ο οποίος «τυχαίνει» να είναι ξάδερφος της. Ο Αντώνης Ανδρικόπουλος, μέλος του Δ.Σ. έως τις 30 Ιανουαρίου 2003, σημειώνει στην επιστολή παραίτησής του από το ίδρυμα πως «προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να διοριστούν από τη νέα Δημοτική Αρχή ως μέλη του ΔΣ του ιδρύματος πρόσωπα της επιλογής της, με την παρούσα υποβάλλω την παραίτησή μου από μέλος».
Η θητεία του κ. Πανεθυμιτάκη διήρκεσε έως και το 2012, με τον αγαθοεργή σκοπό του ιδρύματος να μην συνάδει πλήρως με τα πεπραγμένα της διοίκησής του, αφού το χρηματιστηριακό τζογάρισμα έδωσε και… πήρε, συρρικνώνοντας τα ταμειακά διαθέσιμα του «Χατζηκώνστα» για τα άπορα παιδιά. Εκτός από τις επενδύσεις, η διοίκηση Πανεθυμιτάκη είναι συνυφασμένη και με τη μυστικοπάθεια. Ο συγγενής της πρώην υπουργού Εξωτερικών, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ήταν ο πρόεδρος που με δική του απόφασή καταργήθηκε το μαγνητόφωνο για την τήρηση των πρακτικών στις συνεδριάσεις του Δ.Σ., με αποτέλεσμα οι αποφάσεις να αντικατασταθούν με λακωνικού τύπου εντολές.
Μάλιστα, τα κατορθώματά του στο εν λόγω ίδρυμα φαίνεται πως αποτέλεσαν διαβατήριο για να οριστεί το 2014 αντιπρόεδρος του Ερρίκος Ντυνάν. Στη συνέχεια διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος, με τις πληροφορίες από το συγκεκριμένο νοσοκομείο να κάνουν λόγο για διακοσμητική παρουσία άνευ ουσιαστικής ατζέντας.
Το τζογάρισμα και η εξαΰλωση των αποθεματικών
Αν και οι κατευθύνσεις από την εποπτεύουσα αρχή και συγκεκριμένα από το Γραφείο Εθνικών Κληροδοτημάτων της Περιφέρειας Αττικής ήταν σαφείς, οι επικεφαλής του ιδρύματος δεν έδειχναν ιδιαίτερα πρόθυμοι να τις ακολουθήσουν. Ειδικότερα, μέσω της έγκρισης αρ. πρωτ. 1643 & 1381 στις 12-6-2009, τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 14.449.679,74 ευρώ έπρεπε να επανατοποθετηθούν ή επενδυθούν με τρόπο προσοδοφόρο και ασφαλή, αλλά η διοίκηση Πανεθυμιτάκη είχε άλλη άποψη.
Οι οδηγίες της Περιφέρειας προς το Δ.Σ. σημείωναν ρητά πως από το προαναφερθέν συνολικό ποσό, στην Εθνική Τράπεζα θα έπρεπε να παραμείνει στο λογαριασμό που ήταν ήδη το 1.000.000 ευρώ. Τα 6.499.679,74 ευρώ έπρεπε να τοποθετηθούν σε προθεσμιακή κατάθεση τριών μηνών και τα υπόλοιπα 7.000.000 ευρώ σε κατάθεση έξι μηνών, αφού όμως έχουν ληφθεί οι προσφορές των τραπεζών για το αποδοτικότερο επιτόκιο.
Αντ’ αυτού, σύμφωνα με το αρ.πρωτ. 2268 έγγραφο της Περιφέρειας προς το ορφανοτροφείο, τοποθετήθηκαν σε προθεσμιακούς λογαριασμούς της Eurobank για τρεις και έξι μήνες αντίστοιχα τα ποσά 6.499.679,74 και 5.318.141,86 ευρώ. Εν ολίγοις, έλειπαν 1.681.858,10 ευρώ, τα οποία έγιναν μετοχές.
Ουσιαστικά, με το εν λόγω έγγραφο η Περιφέρεια Αττικής ανακαλούσε την προηγούμενη απόφασή της, καθώς δεν ενέκρινε τη συμμετοχή του ιδρύματος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, όπως επίσης και το τζογάρισμα του προαναφερθέντος ποσού μέσω της αγοράς μετοχών. Στον απολογισμό του επίμαχου οικονομικού έτους, 2009, σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό επένδυσης για αγορά κεφαλαίων ανήλθε συνολικά στο 1.900.000 ευρώ.
Εδώ να προστεθεί πως η Περιφέρεια μέσω παλαιότερου εγγράφου της είχε απαγορεύσει ρητά τις τοποθετήσεις σε συνθετικές καταθέσεις, δηλαδή τα γνωστά swaps, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άκρως επισφαλή.
Τον Οκτώβριο του 2010, σύμφωνα με την απόφαση του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, Ηλία Λιακόπουλου, με αρ.πρωτ. 2895, γνωμοδοτείται ομόφωνα η έγκριση της πρόθεσης του Δ.Σ. του ιδρύματος για αγορά 163.721 μετοχών της Εθνικής Τράπεζας έναντι 5,2 ευρώ η κάθε μία. Τουτέστιν, 851.349,2 ευρώ, τη στιγμή που το πρώτο μνημόνιο είναι γεγονός από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, με ό,τι αυτό σήμαινε για την κατακόρυφη πτώση της κεφαλαιαγοράς. Αξίζει να προστεθεί πως σύμφωνα με τον απολογισμό του ιδρύματος για το ίδιο έτος, επενδύθηκαν από τα ταμειακά διαθέσιμα συνολικά 2.447.624,40 ευρώ εν μέσω πλήρους οικονομικής επισφάλειας.
Συνολικά, σε μια διετία, όπως αποδεικνύεται από τα επίσημα έγγραφα των απολογισμών του ιδρύματος για τα έτη 2009 – 2010 επενδύθηκαν παραπάνω από 4.000.000 ευρώ, ενώ παράλληλα τα έσοδα του ιδρύματος γνώριζαν σταδιακά την κατιούσα. Η επενδυτική δραστηριότητα δεν σταμάτησε στην πορεία του χρόνου, με τη διοίκηση Ιωαννίδη -που διαδέχτηκε τον Πανεθυμιτάκη- να συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο. Παραδείγματος χάρη, στον απολογισμό του 2013, επενδύθηκαν για την αγορά μετοχών 1.511.521,97 ευρώ.
Φτάνοντας στον προϋπολογισμό του 2016, το ίδρυμα κατέχει μετοχές τόσο της Εθνικής Τράπεζας όσο και αρκετών ακόμα εταιριών, ενώ υπογραμμίζεται πως για το ίδιο έτος προβλεπόταν -ίσως και με αισιόδοξο τρόπο- έλλειμα ύψους 420.466 ευρώ. Αν το γεγονός αυτό το συναρτήσουμε με το έγγραφο της Οικονομικής Υπηρεσίας του ιδρύματος προς το Δ.Σ. (αρ. πρωτ. 887 στις 24/5/2016), τότε το ίδρυμα έχει λίγα ακόμα χρόνια ζωής.
Στη συγκεκριμένη ενημέρωση του Δ.Σ. από την αρμόδια υπηρεσία, τα ταμειακά διαθέσιμα του ιδρύματος πλέον δεν ξεπερνούν τα 2.000.000 ευρώ. Οπότε, αν το έλλειμα μείνει ως έχει, η εξάντληση του αποθεματικού του ορφανοτροφείου θα επέλθει σε περίπου τεσσεράμισι χρόνια.
Μόνο η επέμβαση των αρμόδιων Αρχών θα μπορούσε να διαλευκάνει πλήρως το εύρος της κακοδιαχείρισης στο ίδρυμα Χατζηκώνστα. Για το πού και το πώς, δηλαδή, επενδύθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα ενός οικοτροφείου, που το 2009 ήταν περίπου 14.500.000 και κατέληξαν να μην ξεπερνούν τα 2 εκατ. ευρώ.
Τι κάνει ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Siemens μέσα σ’ ένα οικοτροφείο;
Τη σκυτάλη από τον Αλέξανδρο Πανεθυμιτάκη πήρε ο Γεώργιος Ιωαννίδης, που πρόσφατα έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Πριν όμως γίνει αυτό και κατά την περίοδο που ο κ. Πανεθυμιτάκης ασκούσε διοίκηση στο ίδρυμα, ο εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Siemens, Λεωνίδας Δραγουμάνος, αναλαμβάνει χρέη αναπληρωτή διευθυντή.
Ειδικότερα, διορίστηκε στις αρχές του 2009. Δηλαδή, λίγους μήνες αφότου ξέσπασε το σκάνδαλο για τις αδιαφανείς συναλλαγές -κάποιοι τις χαρακτήρισαν και «δώρα»- μεταξύ μελών της οικογένειας Μητσοτάκη και του Mr Siemens, Μιχάλη Χριστοφοράκου.
Στην πολυδιάστατη δικογραφία της Siemens υπήρχαν τιμολόγια που αφορούσαν τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο παραδόθηκε στο εκλογικό κέντρο της Ντόρας Μπακογιάννη στο Κολωνάκι. Το συνολικό κόστος των τιμολογίων ήταν 14.786,31 ευρώ και κόπηκαν στο όνομα του τότε στενού συνεργάτη της κ. Μπακογιάννη, Λεωνίδα Δραγουμάνου.
Ο κ. Δραγουμάνος είναι ο άνθρωπος που κλήθηκε να αναλάβει το πολιτικό κόστος που βάραινε την πρώην υπουργό, αφού λίγο αργότερα παραιτήθηκε, παραδεχόμενος αρχικά ότι ξέχασε να πληρώσει τα τιμολόγια. Όταν το Hot Doc επικοινώνησε μαζί του για το τεύχος 97, όπου δόθηκε νέα διάσταση στο πολύκροτο αυτό σκάνδαλο, εκείνος τόνισε πως δεν είχε καμία σχέση με τη συναλλαγή και ότι το μόνο που έκανε ήταν να βάλει την υπογραφή του κατά την παραλαβή των 22 τηλεφώνων.
Πέρα από τις... επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις γύρω από τους διορισμούς στο ίδρυμα Χατζηκώνστα και το όνομα της Ντόρας Μπακογιάννη, το ερώτημα που προκύπτει είναι τι κάνει ένας κατ΄ ομολογία και υπογραφή εμπλεκόμενος σε ένα τόσο σοβαρό σκάνδαλο μέσα σε ένα ίδρυμα για άπορα παιδιά. Αξιοσημείωτο δε πως από το 2011 ο κ. Δραγουμάνος ανέλαβε τη θέση του διευθυντή στο ίδρυμα Χατζηκώνστα.
Οι απαντήσεις του κ. Πανεθυμιτάκη
Αναφορικά με τις σαφείς οδηγίες από την Περιφέρεια Αττικής του 2009 που δεν εισακούστηκαν από το Δ.Σ. του ιδρύματος, ο Αλέξανδρος Πανεθυμιτάκης απάντησε: «Όλες οι αποφάσεις εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του ιδρύματος. Δεν νομίζω να έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Είχαμε σημαντικό έργο στο ίδρυμα και αυτό φαίνεται από το πόσα παιδιά και εργαζομένους παραλάβαμε και πόσους βρήκε η επόμενη διοίκηση».
Στο ερώτημα, γιατί τη διετία 2009 – 2010 επενδύθηκαν –εν μέσω πλήρους οικονομικής επισφάλειας στη χώρα- παραπάνω από 4.000.000 ευρώ, είπε: «Τότε, αν θυμάστε, κινδύνευαν οι καταθέσεις. Δεν θυμάμαι τα πρακτικά των συνεδριάσεων, νομίζω ότι ήταν σωστές οι ενέργειες».
Όσον αφορά την πρόσληψη του εμπλεκόμενου στην υπόθεση Siemens, Λεωνίδα Δραγουμάνου, και αν το γεγονός αυτό συνδέεται με τη συγγενική του σχέση με την Ντόρα Μπακογιάννη, απάντησε: «Όχι, καμία σχέση δεν έχει. Εκτός αυτού, το έμαθα εκ των υστέρων ότι εμπλεκόταν σε αυτήν την υπόθεση».
Για το αν η συγγένειά του με την Ντόρα Μπακογιάννη, είχε σχέση με την απόφαση διορισμού του στο ίδρυμα το 2003 από την τότε δήμαρχο Αθηναίων, υποστήριξε ότι: «Ούτε και αυτό είχε σχέση. Δεν είμαστε και τόσο κοντά με την κ. Μπακογιάννη και δεν είναι απαραίτητο να με διόρισε για αυτόν το λόγο. Είμαστε δεύτερα ξαδέρφια».
ΥΓ. Το koutipandoras.gr επικοινώνησε και με τον Λεωνίδα Δραγουμάνο, ο οποίος δεν ήθελε να δώσει καμία απάντηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες