ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΟΡΕΙΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ
Η πληροφορία που διέρρευσε εντός του καταυλισμού ότι σε 15 ημέρες θα ξεκινήσουν οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία όσων ατόμων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, σε συνδυασμό με τη διακοπή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για πάνω από 10 ημέρες, προκάλεσε την άμεση κινητοποίηση των μεταναστών.
Ήδη, από νωρίς σήμερα το πρωί, περισσότεροι από 100 πρόσφυγες και μετανάστες ξεκίνησαν απεργία πείνας, με συνθήματα, όπως «είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα», ενώ προειδοποιούν και με κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης της Χίου σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους.
Στο έλεος των καιρικών συνθηκών και της παγωνιάς βρίσκονται την τελευταία εβδομάδα οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό της Σούδας.
Όπως ανέφεραν στον «π» παρά το τσουχτερό κρύο που τα βράδια φθάνει τους 2 βαθμούς κελσίου, έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος τις τελευταίες 10 ημέρες χωρίς να έχει υπάρξει κάποια ειδοποίηση από τους υπεύθυνους του καταυλισμού.
Οι ήδη τραγικές συνθήκες έγιναν ακόμη χειρότερες όταν πριν από 6 ημέρες διεκόπη και η παροχή νερού χωρίς μέχρι στιγμής να έχει αποκατασταθεί η ζημιά.
Οι πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν το κρύο φθάνοντας μέχρι το σημείο να κατασκευάσουν μόνοι τους αυτοσχέδιες σόμπες, θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή τους.
Παράλληλα καταγγέλλουν την κακή ποιότητα φαγητού που τους μοιράζεται από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), λέγοντας ότι εξαιτίας της κακής ποιότητας των γευμάτων έχουν αρρωστήσει δεκάδες πρόσφυγες.
Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν εκεί αφού στον καταυλισμό δεν υπάρχει επαρκής ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να παραμένουν άρρωστα εντός των σκηνών χωρίς ιατρική φροντίδα.
Ένα αυτοσχέδιο πλακάρτ στην είσοδο του καταυλισμού της Σούδας με τη φράση "Χρειαζόμαστε ηλεκτρικό ρεύμα, το Χαλέπι έχει", υπενθυμίζει σε όλους τις καθημερινές άθλιες συνθήκες στις οποίες ζουν 700 άτομα στο κέντρο της πόλης της Χίου.
«Δεν θα αναλάβουμε εμείς το κόστος», λέει ο Δήμος
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας Γιώργο Καραμανή, το πρόβλημα ξεκίνησε όταν η Ύπατη Αρμοστεία αποφάσισε να αντικαταστήσει τα σώματα θέρμανσης που λειτουργούσαν με υγραέριο με ηλεκτρικούς συσσωρευτές.
Παρότι Δήμος και Ύπατη Αρμοστεία αποφάσισαν από κοινού να αλλάξουν τη θέρμανση σε σκηνές και οικίσκους για λόγους ασφαλείας, δεν ήρθαν σε συμφωνία για τον τρόπο που θα πληρώνονται οι λογαριασμοί ρεύματος.
«Αυτό που είπα στην Ύπατη Αρμοστεία είναι ότι δεν είναι δυνατόν να επωμιστούν οι Χιώτες δημότες το κόστος θέρμανσης των μεταναστών της Σούδας. Τους ξεκαθάρισα ότι δεν είναι ευθύνη του Δήμου κι αυτοί επέμειναν να διαφωνούν», ανέφερε ο κ. Καραμανής.
Ως συνέπεια των παραπάνω ήταν οι μετανάστες, μόλις ο υδράργυρος έπεσε απότομα, να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν δικά τους σώματα θέρμανσης με αποτέλεσμα το δίκτυο να μην μπορέσει να ανταπεξέλθει και να καταρρεύσει.
Το ίδιο όπως σημείωσε ο κ. Καραμανής συνέβη και με το νερό, η ροή του οποίου έχει διακοπεί εδώ και 6 ημέρες αφού δεν λειτουργεί το πιεστικό μηχάνημα.
Απεργία πείνας και κλιμάκωση των αντιδράσεων
Ως αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης το πρωί της Δευτέρας 100 περίπου άτομα διαφόρων εθνικοτήτων προχώρησαν σε απεργία πείνας, αρνούμενοι να παραλάβουν τα γεύματα που τους προσφέρει το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC).
Οι μετανάστες με συνθήματα όπως «είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα», ή «δώστε μας την ελευθερία μας», απαίτησαν την καλυτέρευση των συνθηκών παραμονής άμεσα, αφού σε διαφορετική περίπτωση προειδοποιούν για κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης της Χίου.
Ο καταυλισμός από το πρωί της Δευτέρας περικυκλώθηκε από Αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις του Λιμενικού ενώ απαγορεύθηκε από το προσωπικό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ η είσοδος σε αυτόν για τους μη μετανάστες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες