Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Ένα ανέντιμο παιχνίδι


του Μάνου Χωριανόπουλου*
Κάθε φορά που τίθεται ζήτημα πολιτικής διαπραγμάτευσης και συμφωνίας, το ερώτημα είναι, ποιοι είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Ήταν γνωστό ότι παρά τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, τις
υποχωρήσεις και την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, η Γερμανία θα συνέχιζε το παιχνίδι με το χρόνο, όσο η ηγεσία της δεν βλέπει μπροστά της τίποτα άλλο, παρά τις εκλογές του Φθινοπώρου.

Οι όροι του αδιεξόδου, είχαν τεθεί εδώ και πολύ καιρό. Η Γερμανία θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα, αλλά δεν θέλει να γίνει τώρα καμία ουσιαστική κουβέντα για το χρέος. Το ΔΝΤ για να συμμετάσχει απαιτεί σαφή μέτρα για το χρέος, αλλά και αίμα στα εργασιακά.

Η κυβέρνηση θέλει τα μέτρα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση που ο Ντράγκι έχει συνδέσει με αυτά, θέλοντας να βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί και δεν πρέπει να δεχθεί τις απαιτήσεις του Ταμείου στα εργασιακά.

Γόρδιος δεσμός και επομένως... πολιτική διαπραγμάτευση.

Η Αθήνα ζητά πολιτική συμφωνία, αλλά κάθε φορά που τίθεται τέτοιο ζήτημα, το ερώτημα είναι, ποιοι είναι οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Είναι βέβαιο ότι το κλίμα και για την Ελλάδα και για τις πολιτικές λιτότητας, έχει αλλάξει, ωστόσο αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η στάση των Γερμανών.

Με το βλέμμα στις γερμανικές εκλογές, ο Σόιμπλε θα παίξει το παιχνίδι των καθυστερήσεων μέχρι τέλους. Πρόκειται για ένα ανέντιμο παιχνίδι, αλλά γνωρίζουμε ότι αυτό θα κάνει και πρέπει η ελληνική πλευρά να είναι προετοιμασμένη.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλο είναι Διευθυντής Σύνταξης του NEWS 247

http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες