Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Τα «καλά» μυαλά δεν είναι στις κυβερνήσεις


Κάποτε ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν είχε πει: «Τα καλύτερα μυαλά δεν είναι στην κυβέρνηση. Αν υπήρχαν τέτοια, οι εταιρείες θα τα προσλάμβαναν αμέσως».

Με αφορμή τον ανασχηματισμό που θέλει να δώσει μια νέα
πνοή στη χώρα, θα μπορούσε να θυμηθεί κάποιος όλες τις φορές που ένας πρωθυπουργός προχώρησε σε «αναδόμηση» αλλά η πολιτική παρέμεινε η ίδια, όπως και η κατεύθυνση της χώρας.

Συνήθως στις κυβερνήσεις, ειδικά στην Ελλάδα, δεν μπαίνουν οι άξιοι, τα καλύτερα μυαλά ή όσοι εν πάση περιπτώσει δείχνουν ότι μπορούν να προσφέρουν. Κομματικές επιλογές, εσωτερικές διευθετήσεις, «παζάρια» και «καραμπόλες» δίνουν τον τόνο, όμως, ποτέ δεν υπήρξε ένας ανασχηματισμός που να έδειξε στους πολίτες ότι θα κυβερνήσουν άνθρωποι που μπορούν να φέρουν την ανατροπή.

Αυτή την ανατροπή έχει ανάγκη στην παρούσα στιγμή η Ελλάδα. Η οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή καθώς, ενώ οι πολίτες πληρώνουν με αίμα τους φόρους τους, το κράτος δεν πράττει το ίδιο με τα δικά του χρέη στους ιδιώτες. Στραγγαλίζει έτσι την πραγματική οικονομία, επιχειρήσεις και ιδιώτες που έχουν λαμβάνειν πάνω από 6 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή που η δημοσιονομική προσαρμογή είναι πρωτοφανής, όπως είπε πρόσφατα και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, εμφανίζονται φαινόμενα που κάνουν τους πάντες να είναι απαισιόδοξοι.

Ολες οι κυβερνήσεις στα χρόνια των Μνημονίων παίρνουν αρνητικό βαθμό στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων. Με πολιτικά τερτίπια και υπεκφυγές έχει εγκαταλειφθεί η προσπάθεια να «αποσοβιετικοποιηθεί» η ελληνική οικονομία.

Να πάψει δηλαδή το κράτος να είναι απλός εισπράκτορας φόρων και να μην οδηγεί την οικονομία στην ανάπτυξη μέσω επενδύσεων. Ειδικά την τελευταία διετία υπήρξαν ξεκάθαρες περιπτώσεις όπου υπουργοί δυναμίτισαν επενδυτικές πρωτοβουλίες ή έβαλαν σοβαρά εμπόδια σε ξένους και Ελληνες επιχειρηματίες που ήθελαν να κάνουν δουλειές στη χώρα.

Η σαφής προσπάθεια ενοχοποίησης και ποινικοποίησης κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, εξαιτίας ιδεοληψιών και μιας εμμονικής διάθεσης να προστατευτεί ο κυρίαρχος εδώ και δεκαετίες κρατισμός στην Ελλάδα, οδήγησε σε αποεπένδυση αλλά και στον χαρακτηρισμό της χώρας ως κακός επενδυτικός προορισμός.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της έλλειψης των καλύτερων μυαλών στις κυβερνήσεις. Οι άξιοι εργάζονται στην αγορά ή φεύγουν από την Ελλάδα. Τα κυβερνητικά σχήματα κατακλύζονται από κομματικά στελέχη που δεν έχουν γνώση των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν παγκοσμίως ή στην καλύτερη περίπτωση κυριαρχούνται από εμμονές.

Μην ξεχνάμε ότι οικονομολόγοι όπως ο Γ. Βαρουφάκης και οι πέριξ αυτού, είχαν σχεδιάσει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την παροχή πετρελαίου ή τροφίμων από χώρες όπως η? Βενεζουέλα.

Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι στην κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία, χρειάζονται τεχνοκράτες που θα μαζέψουν το κράτος και θα δημιουργήσουν συνθήκες υγιούς ανταγωνιστικότητας, η οποία θα προσελκύσει επενδυτές.

Αν το πολιτικό σύστημα και η κλειστή «κάστα» πολιτικών συνεχίζει να «εκπαιδεύει» τους πολίτες σε μια λογική που λέει ότι οι μόνοι άξιοι και απαραίτητοι είναι τα κομματικά στελέχη, τότε κανένας ανασχηματισμός δεν έχει νόημα. Η χώρα θα συνεχίσει να κινείται στον δρόμο της καταστροφής.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες