Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Ρέγκλινγκ: Οχι μείωση χρέους - η ελληνική οικονομία ξανά σε τέλμα


Την πιθανότητα απομείωσης του ελληνικού χρέους απέκλεισε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην Der Standard, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξυπηρέτησης του χρέους.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αναφορικά με το ελληνικό χρέος τόνισε πως θα επιμηκυνθούν οι διάρκειες αποπληρωμής του χρέους το 2018, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο και σημείωσε πως «αν το 2015 η χώρα είχε συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα είχαμε εξοικονομήσει πολύ χρόνο και χρήμα».

Ο επικεφαλής του ESM, άφησε, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η βιωσιμότητα του χρέους, μόνο όμως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 και εκτίμησε πως το ΔΝΤ δεν επιδιώκει μια απομείωση και θέλει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους αλλά όχι μετά τον Αύγουστο του 2018.

Κληθείς να σχολιάσει το αν η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση ο Κλάους Ρέγκλιγνκ απάντησε: «Δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο. Θα έλεγα ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται και πάλι σε τέλμα. Βρισκόμαστε σε παρόμοιο σημείο όπως το 2014 όταν καταγράφονταν ανάπτυξη και η ανεργία είχε μειωθεί 2%. 

Η Ελλάδα ήταν μάλιστα σε θέση να ξαναβγεί στις αγορές. Ήταν ξεκάθαρες ενδείξεις ανάκαμψης.Και τότε είχαμε το πρώτο εξάμηνο του 2015 μια υποτροπή με τη νέα κυβέρνηση. Με έναν υπουργό Οικονομικών, ο οποίος προσπάθησε να ακολουθήσει μια εντελώς διαφορετική στρατηγική, η οποία είχε μεγάλο κόστος για την Ελλάδα. Πολλές μεταρρυθμίσεις πήγαν πίσω, η Ελλάδα επέστρεψε στην ύφεση και φτάσαμε στο τρίτο πρόγραμμα. Τώρα είμαστε και πάλι σε τέλμα. Αν το 2015 η χώρα είχε συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις θα είχαμε εξοικονομήσει πολύ χρόνο και χρήμα».

Δυσκολίες εντοπίζει και στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος αναφέροντας χαρακτηριστικά πως: «Το πρόγραμμα εφαρμόζεται αργά και συχνά με καθυστερήσεις. Αν συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα έχει πολλές πιθανότητας να βγει από την κρίση. Καταγράφεται ήδη ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε λόγω της εσωτερικής υποτίμησης, δηλαδή μέσω της μείωσης μισθών και συντάξεων.

Επιπλέον μεταρρυθμίσεις είναι ωστόσο απαραίτητες, όπως για παράδειγμα στην αγορά εργασίας και τις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι όμως ευχάριστο ότι ανάπτυξη και προϋπολογισμός εξελίσσονται καλύτερα από ότι υπολογίζονταν στο πρόγραμμα. Υπάρχουν όμως πολλά που πρέπει να βελτιωθούν».
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες