Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης
Είναι δύσκολο να θεωρήσει κανείς πως το νέο κυβερνητικό σχήμα που αποφάσισε ο πρωθυπουργός είναι εκλογικό. Με μια πρώτη ματιά, δεν μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε.
Φυσικά, όλοι οι υπουργοί και ιδίως αυτοί στα παραγωγικά υπουργεία θα πρέπει να μετρηθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους, αλλά περίοδος χάριτος δεν υπάρχει.
Υφίστανται δυο αντικρουόμενες απόψεις για την κυβέρνηση. Είτε ότι είναι όλοι κατσαπλιάδες και βλάκες, οπότε δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε, είτε ότι άσπρη γάτα-μαύρη γάτα, αρκεί να πιάνει τα ποντίκια. Δεν ισχύει, κατά τη γνώμη μου, ούτε το ένα ούτε το άλλο απόλυτα.
Αν ίσχυε, όλα τα πράγματα θα ήταν εξαιρετικά απλά ως προς την εξήγησή τους, όμως οι υποστηρικτές της μίας ή της άλλης άποψης αποτυγχάνουν ο καθείς σε ένα σημείο: οι μεν δεν μπορούν να εξηγήσουν με πειστικό τρόπο γιατί η κυβέρνηση δεν έχει αποδειχθεί παρένθεση, άμα είναι όλοι τόσο μπάζα, οι δε δεν μπορούν να καταλάβουν πως μέρα με τη μέρα η κυβέρνηση χάνει το βασικό της υποστηρικτικό στοιχείο: τη λαϊκή νομιμοποίηση και αυτό μοιάζει πια με καθοδικό σπιράλ.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να κάνει κάτι διαφορετικό που είτε θα του βγει είτε θα βουλιάξει αύτανδρος μαζί με τη νέα του κυβέρνηση:αποσκοπεί στο γρήγορο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, προκειμένου να προσπαθήσει να πάρει κάτι καλύτερο για το χρέος.
Η μάχη χωρίς αμφιβολία είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι του πρωθυπουργού δεν είναι ούτε τόσοι πολλοί ούτε τόσο ισχυροί. Διότι, ακούω να διακινείται και το επιχείρημα πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τη χώρα μας και δεν επιθυμούν την αποσταθεροποίηση: ορθό, αλλά γιατί μια αποχώρηση της κυβέρνησης Τσίπρα να σημαίνει αποσταθεροποίηση; Ο Μητσοτάκης θα έρθει, όχι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας τράβηξε ένα χαρτί από το deck, αλλά από μόνο του δεν του κάνει και πολλά. Πρέπει να περιμένει να πέσει και ένα επίσης καλό χαρτί στο τραπέζι, προκειμένου να κάνει την πολυπόθητη 21.
Αλλιώς, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καεί. Ένα όμως είναι σίγουρο, αν οι πηγές της στήλης έχουν δίκιο: ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην σηκωθεί από το τραπέζι και να φύγει, ό,τι ρίσκο και αν αυτό ενέχει. Αυτό όμως δεν έγινε και τώρα διεκδικεί τις πιθανότητές του.
Το παιχνίδι μπορεί να του βγει ή να μην του βγει. Πλην όμως, ο ίδιος δεν έχει δηλώσει παραίτηση. Αυτό, παράλληλα, δεν σημαίνει πως η εκτίμηση κορυφαίων στελεχών της ΝΔ για εκλογές μέχρι τον Μάρτιο του 2017 είναι λάθος, μιας και μπορεί να προκύψει. Αυτό όμως που διαμηνύει ο πρωθυπουργός είναι πως αυτός δεν θα αποχωρήσει από τώρα και μάλιστα εκών, χωρίς να δώσει τη νευραλγική μάχη για το χρέος.
Φυσικά, υπάρχει και μια ακόμα παράμετρος: μην μείνει η χώρα στα χέρια της κυβέρνησης. Γιατί τα μαντάτα από το μέτωπο του ασφαλιστικού είναι μαύρα και δεν προμηνύεται να γίνουν πολύ καλύτερα στο άμεσο μέλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες