Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Η «βιομηχανία» της ασφαλιστικής απάτης με τα πλαστά ασφαλιστήρια - Πως θα προστατευτείτε


Τα πλαστά ασφαλιστήρια αυτοκινήτου είναι η «νέα μόδα» της ασφαλιστικής απάτης που δημιούργησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα τελευταία 5 χρόνια να έχουν αυξηθεί όχι μόνο τα μεμονωμένα περιστατικά αλλά και τα οργανωμένα, σε αυτού του είδους την απάτη.

Η συγκεκριμένη μέθοδο της απάτης είναι γέννημα θρέμμα της οικονομικής κρίσης και της αναζήτησης από τους Έλληνες καταναλωτές φθηνών λύσεων για τα ασφάλιστρα του αυτοκινήτου, παρ οτι βέβαια οι τιμές των ασφαλίστρων έχουν μειωθεί από τις ασφαλιστικές εταιρίες, την περίοδο της κρίσης, έως και 40%.

Έτσι συχνά πυκνά έχουμε στην επικαιρότητα ειδήσεις για περιπτώσεις ασφαλισμένων που έχουν εξαπατηθεί από δήθεν ασφαλιστές που τους έχουν εκδώσει κάποιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο που δεν είναι πραγματικό, αλλά εικονικό.

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για πλαστογραφίες συμβολαίων πραγματικών ασφαλιστικών εταιριών, που απλά τροποποιούν τα στοιχεία, με μηχανήματα σκάνερ, από ένα κανονικό συμβόλαιο με τα στοιχεία του δήθεν ασφαλισμένου στο οποίο το έχουν εκδώσει.

Εκτός όμως από αυτές τις περιπτώσεις υπήρξε και οργανωμένη απάτη πλαστών ασφαλιστηρίων με επίσης μαϊμού ασφαλιστική εταιρία που είχε δήθεν έδρα την Βουλγαρία.

Εδώ οι επιτήδειοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι στην Ελλάδα μπορούν να λειτουργούν και ασφαλιστικές εταιρίες που έχουν έδρα χώρες μέλη της Ε.Ε μέσω αντιπροσώπου. Που όμως ο αντιπρόσωπος αυτός πρέπει να έχει επιβεβαίωση στην Τράπεζα της Ελλάδος, που εποπτεύει την ιδιωτική ασφάλιση, ότι την εκπροσωπεί και να έχει την σχετική έγκριση της εταιρίας αυτής.

Όπως αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2013 με την μέθοδο αυτή, της δήθεν εκπροσώπησης Βουλγαρικής Ασφαλιστικής Εταιρίας, είχαν εκδοθεί σχεδόν 12.000 ασφαλιστήρια σε διάφορες περιοχές της χώρας, και η απάτη ήρθε στο φως μετά από καταγγελίες ασφαλισμένων αλλά και Επαγγελματικών Ενώσεων Ασφαλιστών.

Τρόποι προστασίας και άμυνας στις περιπτώσεις εξαπάτησης.

Προκειμένου οι καταναλωτές να προστατευθούν από αυτού του είδους την απάτη, που μπορεί να τους στοιχίσει ακριβά, γιατί στην ουσία είναι ανασφάλιστοι και στην πρόκληση ατυχήματος θα κληθούν να πληρώσουν οι ίδιοι την ζημιά και να εμπλακούν και σε άλλες αστικές και ποινικές διώξεις ή να τους κοπεί πρόστιμο σε περίπτωση ελέγχου της τροχαίας , με παράλληλες διοικητικές κυρώσεις όπως αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας, πρέπει να ακολουθούν τις παρακάτω συμβουλές.

Να μην εμπιστεύονται κανέναν που τους προτείνει να ασφαλιστούν αν δεν είναι σίγουροι ότι είναι πραγματικός ασφαλιστής και εκπροσωπεί κάποιο ασφαλιστικό πρακτορείο. Αυτό μπορούν να το διαπιστώσουν ζητώντας την επαγγελματική του ταυτότητα, που εκδίδουν τα επιμελητήρια. Και να είναι προσεκτικοί σε τρίτους «μεσάζοντες» για λογαριασμό ασφαλιστικών πρακτορείων.

Είτε έχουν αμφιβολίες, είτε εμπιστεύονται κάποιο που τους ασφαλίζει το αυτοκίνητο καλό είναι να τσεκάρουν πάντα μέσω του internet την εγκυρότητα του συμβολαίου τους, όταν κάνουν ανανέωση η πρωτοασφαλίζουν το όχημά τους .

Αυτό είναι εύκολο και γίνεται σε ελάχιστο χρόνο. Επισκεπτόμενοι την διεύθυνση www.hic.gr που είναι η ιστοσελίδα του επικουρικού κεφαλαίου, με την βάση δεδομένων όλων των σε ισχύ ασφαλισμένων αυτοκινήτων. Εκεί πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του αυτοκινήτου ή δικύκλου και το ΑΦΜ τους, τους εμφανίζει πλήρη στοιχεία της διάρκειας της ασφάλισης και της εταιρίας που είναι ασφαλισμένο.

http://www.asfalisinet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες