Συζητήσεις αξιωματούχων στις ΗΠΑ φέρουν στο φως τα Wikileaks - Τι απαντά ο πρώην υπουργός Οικονομικών
Σε αυτά αποκαλύπτονται σειρά μηνυμάτων του ελληνοαμερικανού πολιτικού του Δημοκρατικού Κόμματος, Phil Angelides προς τον John Podesta, έναν από τους στενότερους συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για το «σενάριο της δραχμής» σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. κατέρρεαν. Στα ηλεκτρονικά μηνύματα γίνονται αναφορές και στον έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών.
Νέες διαρροές των Wikileaks που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα σήμερα, αγγίζουν για άλλη μια φορά το ελληνικό ζήτημα.
Σε αυτά αποκαλύπτονται σειρά μηνυμάτων του ελληνοαμερικανού πολιτικού του Δημοκρατικού Κόμματος, Phil Angelides προς τον John Podesta, έναν από τους στενότερους συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον που τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για το «σενάριο της δραχμής» σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. κατέρρεαν. Στα ηλεκτρονικά μηνύματα γίνονται αναφορές και στον έλληνα πρώην υπουργό Οικονομικών.
Στο πρώτο email, ο Αγγελίδης στέλνει μήνυμα στον Ποντέστα, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι πρώτες διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς. Αφού ευχαριστεί τον Ποντέστα για τις αναφορές του προέδρου στο ελληνικό θέμα, εκφράζει την ανησυχία του για τις διαπραγματεύσεις και ρωτάει τον Podesta τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στις αγορές ώστε να διεξαχθούν υπό λογικούς όρους οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών και να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα φέρει ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Εκφράζει επίσης τον φόβο ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει έχοντας σημαντικές οικονομικές, στρατηγικές και ανθρωπιστικές συνέπειες για όλους. Ο Angelides ενημερώνει επίσης τον συνεργάτη της Κλίντον, ότι στην Αθήνα βρίσκεται τη συγκεκριμένη περίοδο ο πρώην συμφοιτητής του, Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, ο οποίος είναι σε στενή σχέση με τον Γιάννη Βαρουφάκη και τον ενημερώνει για τις εξελίξεις.
Το δεύτερο email του Αγγελίδη προς τον Ποντέστα στέλνεται στις 15 Απριλίου του 2015, για να τον καλέσει σε δείπνο που είχε διοργανωθεί στην Ουάσινγκτον και στο οποίο θα συμμετείχε ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης και ο στενός συνεργάτης του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.
Στο τρίτο email ο Αγγελίδης θέτει τα ζητήματα που θα μπορούσαν να ανακύψουν αν η ελληνική κυβέρνηση δεν έφτανε σε συμφωνία με την Ε.Ε. ακολουθώντας το «όχι» του δημοψηφίσματος. Στο μήνυμα αυτό τονίζει: «Εάν δεν υπάρξει συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας, είναι σημαντικό να υπάρχει ένα Plan B, για να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, όπως ανθρωπιστική βοήθεια, ένα επίπεδο σταθερότητας για τη νέα δραχμή κλπ».
Παράλληλα υποστηρίζει ότι θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια ομάδα σημαντικών Ελληνοαμερικανών και μη Ελληνοαμερικανών ειδικών σε θέματα οικονομίας και εθνικής ασφάλειας, οι οποίοι «να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε περίπτωση που χρειαστεί να εφαρμοστεί ένα "σχέδιο Β"».
Επίσης, ζητά και μια υποστηρικτική παρέμβαση της Χίλαρι Κλίντον προς «τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσαμε να βάλουμε μια ομάδα Ελληνο-αμερικανών (και όχι μόνο Ελληνο-αμερικανών, ηγετικών προσώπων στα οικονομικά και την εθνική ασφάλεια) για να έχει συμβουλευτικό ρόλο στις προσπάθειες της κυβέρνησης, εάν ένα Plan B αποδειχθεί απαραίτητο. (…)
Επίσης, θα ήταν υπέροχο εάν η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έκανε με τρόπο κάποια δήλωση, υπέρ της προσπάθειας της κυβέρνησης να επιτύχει ένα θετικό αποτέλεσμα».
Το τελευταίο email προέρχεται από τον Jeffrey Zients, συνεργάτη του Podesta, στο οποίο δίνει πληροφορίες στον ίδιο, τόσο για τις επαφές του Αγγελίδη όσο και του Μάικλ Δουκάκη, επίσης πολιτικού των Δημοκρατικών και πρώην υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ.
Για τον Αγγελίδη τονίζει ότι «δεν είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, είχαν συναντηθεί στις ΗΠΑ, όταν ο Τσίπρας ήταν ακόμη αρχηγός της αντιπολίτευσης, και από τότε διατηρούν αραιές επαφές. Ο Zients λέει ότι ο Αγγελίδης και ο Γκαλμπρέιθ θα μιλήσουν σχετικά με το «πως μπορούν να βοηθήσουν ώστε να φτάσει με ενισχυμένο θετικό τρόπο στον Τσίπρα το Σχέδιο Α’.
Αν και ο Τσίπρας έχει τον δικό του λόγο στο εσωτερικό της χώρας, το ίδιο έχει και η Μέρκελ, και εκείνος πρέπει να προχωρήσει σε ένα σοβαρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ο Αγγελίδης είπε ότι είναι πρόθυμος να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα για να βοηθήσει».
Σχετικά με τον Δουκάκη: «Ο Δουκάκης πρότεινε να κινητοποιήσει την ελληνοαμερικανική κοινότητα για οποιονδήποτε σκοπό. Δεν γνωρίζει κάποιον που να έχει ισχυρούς δεσμούς απευθείας με τον Τσίπρα. Τόνισα ότι τώρα στοχεύουμε στο να εφαρμοστεί το σχέδιο Α’, δηλαδή να υπάρξει συμφωνία, και ότι εκείνος θα πρέπει να σκάψει βαθιά στα δίκτυα και να σκεφτεί οποιονδήποτε μπορεί να βοηθήσει να μετακινηθεί ο Τσίπρας».
Η απάντηση Βαρουφάκη
Η αντίδραση του Γ. Βαρουφάκης στις αποκαλύψεις ήταν λιττή και περιεκτική καθώς δήλωσε μέσα από το twitter: «Την στοχοποίηση από την Τρόικα Εσωτερικού την αποδέχομαι ως μέγιστη τιμή, ιδίως τώρα που περιλαμβάνει εξαιρετικούς ελληνοαμερικανούς, πχ. Phil Angelides».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες