Τουλάχιστον τριάντα χιλιάδες είναι οι άστεγοι μέχρι αυτή την στιγμή από το χτύπημα του Εγκέλαδου στην κεντρική Ιταλία, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Είκοσι πέντε χιλιάδες, μόνον στην περιφέρεια Μάρκε.
«Δεν θέλουμε να εκτοπίσουμε κανέναν, αλλά απλώς να εγγυηθούμε στους ανθρώπους αυτούς ότι θα μπορέσουν να περάσουν μια ήρεμη νύχτα», δήλωσε Βάσκο Ερράνι, ο οποίος ορίσθηκε από την κυβέρνηση Ρέντσι ειδικός επίτροπος για την ανοικοδόμηση, μετά από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου στην Αματρίτσε.
Το κυριότερο, ωστόσο, θετικό στοιχείο της ημέρας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας αγνοούμενος και κανένας νεκρός. Οι τραυματίες είναι είκοσι, αλλά κανείς τους, ευτυχώς, δεν είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Οι περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια, που επλήγησαν σήμερα από τον σεισμό, είναι πολύ πιθανό να ζητήσουν την βοήθεια των κοντινών περιοχών Αμπρούτσο και Εμίλια Ρομάνια, για την φιλοξενία των αστέγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε δεκαπέντε χιλιάδες κατοικίες, ενώ στην πόλη Νόρτσια, με αμέτρητες καταρρεύσεις στο ιστορικό κέντρο, υπάρχει πρόβλημα και στο δίκτυο ύδρευσης. Από την μεγάλη δόνηση, στις επτά και σαράντα το πρωί, ώρα Ιταλίας, μέχρι τις 19. 40 το βράδυ είχαν καταγραφεί πάνω από διακόσιες μετασεισμικές δονήσεις. Με το ειδικό 45500 νούμερο χωρίς χρέωση, οι ιταλοί μπορούν, τέλος, να δωρίσουν δυο ευρώ για την στήριξη των σεισμοπαθών. Πρόκειται για πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας της χώρας.
Αρνούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους
«Δεν θέλω να φύγω, θέλουμε απλά σπίτια που να αντέχουν τα χτυπήματα» του Εγκέλαδου: στη Νόρτσια, τη μικρή πόλη της Ούμπρια, που επλήγη από τον σημερινό σεισμό, οι κάτοικοι αρνούνται να εγκαταλείψουν την περιοχή παρά το γεγονός ότι η γη συνεχίζει να σείεται από τους μετασεισμούς.
«Να φύγω να πάω πού; Εγώ γεννήθηκα εδώ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φελιτσιάνο Λάνζι, ένας 70χρονος κάτοικος της Νόρτσια, που βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού. Το σπίτι του δεν έχει καταρρεύσει, ωστόσο «είναι πλέον αδύνατο να μείνει κανείς σε αυτό», του εξηγούν οι πυροσβέστες, που έφθασαν σύντομα στην περιοχή μετά τη δόνηση των 6,5 βαθμών στις 07.40 το πρωί.
Αν και στη Νόρτσια δεν υπάρχουν σοβαρά τραυματίες, η αρχιτεκτονική της κληρονομιά έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό: από τη βασιλική του Αγίου Βενέδικτου, ένα κόσμημα του 19ου αιώνα από το οποίο έχει παραμείνει όρθια μόνο η πρόσοψη, έως τον καθεδρικό ναό της Σάντα Μαρία, που έχει μερικώς καταρρεύσει.
Από τους 5.000 κατοίκους που μετρά η κοινότητα, πολλοί έφυγαν για να μείνουν σε συγγενείς ή στα κέντρα υποδοχής που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή μετά τους σεισμούς της 24ης Αυγούστου και της περασμένης Τετάρτης. Οι υπόλοιποι, έχουν συγκεντρωθεί ακολουθώντας τις οδηγίες των ομάδων πρώτων βοηθειών σε σημεία περιμετρικά της πόλης αναμένοντας την άδεια των αρχών να μπουν στα σπίτια τους για να πάρουν μαζί τους κάποια προσωπικά αντικείμενα.
«Αφήστε με να περάσω, μονάχα για να γεμίσω ένα σακίδιο και θα ξαναβγω σύντομα έξω» ζητάει ένας κάτοικος από έναν πυροσβέστη, ο οποίος ωστόσο του απαντά αρνητικά. Λίγο πιο δίπλα είναι η Κάρλα Πατσίφικα που περιμένει υπομονετικά έναν πυροσβέστη να την συνοδεύσει έως το σπίτι της.
«Η θέση μας είναι εδώ»
«Θέλω να πάρω δύο τρία πράγματα προτού πάω στο σπίτι της κόρης μου που ζει στην Περούτζια και η οποία με αναζητά. Ελπίζω να μπορέσω να μείνω εκεί λίγες ημέρες, μετά θα δούμε» λέει η 60χρονη στο Γαλλικό Πρακτορείο.Νιώθοντας απόγνωση από τα απανωτά «χτυπήματα» του Εγκέλαδου, το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να πάει να μείνει αλλού.
«Δεν θέλουμε να φύγουμε, θέλουμε απλά κατοικίες που αντέχουν τα «χτυπήματα». Η ζωή μας είναι ωραία εδώ» εξηγεί η ίδια. Την ίδια ώρα ο Αλμπέρτο Ρεντίνα, ιδιοκτήτης του μπαρ που βρίσκεται στην πλατεία της βασιλικής, υπογραμμίζει ότι θέλει να συνεχίσει να ζει στη Νόρτσια με την οικογένειά του.
«Σήμερα το πρωί βρισκόμασταν όλοι στο σπίτι, κοιμόμασταν ωστόσο κοντά στην πόρτα για να μπορέσουμε να βγούμε γρήγορα έξω εάν ήταν ανάγκη» αφηγείται. «Η γη έτρεμε, έπεσα από το κρεβάτι και τραυματίστηκα στο χέρι από γυαλιά. Όλα ωστόσο πάνε καλά, είμαι ζωντανός…».
A 6.6 magnitude earthquake in Italy this morning caused widespread damage to buildings, but no casualties have been reported pic.twitter.com/aNplC9VnLM— RTÉ News (@rtenews) October 30, 2016
Τσελέντης : Ολοκληρώνεται η σεισμική δραστηριότητα
Την ίδια ώρα, το ερώτημα που ενδιαφέρει περισσότερο από όλα είναι το κατά πόσο αυτός ήταν ο κύριος σεισμός, ή αν θα υπάρξουν ισχυροί μετασεισμοί.
Καθησυχαστικός ως προς το ενδεχόμενο ενός νέου μεγάλου σεισμού στην Ιταλία εμφανίζεται ο καθηγητής σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στο newsit.gr.
Εκτιμά πως τα 6,5 Ρίχτερ που "χτύπησαν" τη γειτονική χώρα ολοκλήρωσαν μια δραστηριότητα η οποία ξεκίνησε από τον Αύγουστο.
"Ήταν το τρίτο κομμάτι ενός μεγάλου ρήγματος το οποίο είχε ξεκινήσει να σπάει από τις 24 Αυγούστου", λεει χαρακτηριστικά ο κ.Τσελέντης και επισημαίνει πως διαψεύστηκαν όσοι το καλοκαίρι έλεγαν πως μετά απο 24 ημέρες πέρασε ο κίνδυνος ενός νέου μεγάλου σεισμού.
Παράλληλα, ο κ. Τσελέντης ξεκαθαρίζει πως ο σεισμός στην Ιταλία δεν επηρεάζει τη σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο, καθώς πρόκειται για εντελώς διαφορετικά τεκτονικά καθεστώτα επαναλαμβάνοντας, ωστόσο, τη θέση του για την πιθανότητα εκδήλωσης ενός ισχυρού σεισμού στη χώρα μας.
Ακούστε όσα δήλωσε ο Άκης Τσελέντης στο newsit.gr
Ανησυχία από Χουλιάρα!
Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ανήσυχος για την εξέλιξη της πρωτοφανούς όπως τη χαρακτήρισε σεισμικής δραστηριότητας στην κεντρική Ιταλία δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιστούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ο σημερινός σεισμός είπε, ήταν μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, ήταν επιφανειακός, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων και είναι ο τρίτος κατά σειράν «εξάρης» στην ίδια περιοχή από τις 24 Αυγούστου. Ο δεύτερος είχε σημειωθεί στις 26 Οκτωβρίου.
Όπως εκτίμησε έσπασαν διαδοχικά τρία τμήματα του ρήγματος της ευρύτερης τεκτονικής περιοχής των Απεννίνων.
Ο κ. Χουλιάρας δεν απέκλεισε τον ενδεχόμενο να ακολουθήσει και άλλος «εξάρης». Έχουμε είπε μια πρωτοφανή διέγερση, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά στη φύση τίποτα δεν αποκλείεται.
Επισήμανε επίσης ότι το μεγάλο πρόβλημα σε αυτή την περιοχή της Ιταλίας είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παλιά σπίτια, ενώ στην Ελλάδα με αντίστοιχους σεισμούς όπως στην Κεφαλονιά είχαμε μικρότερες καταστροφές και αυτό γιατί έχουμε νεότερες κατασκευές που είναι περισσότερο αντισεισμικές.
Ο κ. Χουλιάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο από τους σεισμούς της Ιταλίας, καθώς όπως είπε, τα ρήγματα αυτά μπορούν να ενεργοποιήσουν άλλα σε απόσταση μόνον 100-200 χιλιομέτρων.
Μετρούν τις πληγές τους
Η Βασιλική του Αγίου Βενέδικτου στην περιτειχισμένη πόλη της Νόρτσια, σχεδόν 100 χλμ. από την Περούτζια, καταστράφηκε από τον σεισμό, δήλωσαν οι μοναχοί. Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν την μια πλευρά της εκκλησίας να έχει μετατραπεί σε ερείπια και να έχει καταρρεύσει άλλη μια εκκλησία στο κέντρο της πόλης.
Εικόνα μέσα από την εκκλησία
Εικόνα έξω από την εκκλησία
Τοπικές αρχές έκαναν γνωστό πως σε πολλές κωμοπόλεις και χωριά, που είχαν ήδη πληγεί από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών του Αυγούστου, καταγράφηκαν περαιτέρω σοβαρές ζημιές.
«Ο σεισμός σήμερα το πρωί έπληξε τα λίγα πράγματα που στέκονταν ακόμη όρθια. Θα πρέπει να αρχίσουμε από την αρχή», δήλωσε στην τηλεόραση της RAI ο Μικέλε Φράνκι, ο αντιδήμαρχος της Αρκουάτα ντελ Τρόντο.
Πολλά από τα μέρη αυτά είχαν εκκενωθεί μετά την καταστροφή του Αυγούστου και ήταν σε μεγάλο βαθμό έρημα όταν σημειώθηκε ο σεισμός σήμερα στις 07:41 το πρωί.
Η δόνηση έγινε αισθητή προς βορράν μέχρι το Μπολτσάνο, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, και νότια μέχρι την περιφέρεια της Απουλίας στο νότο άκρο της ιταλικής χερσονήσου.
Italy's civil protection guard say that there have been no reported fatalities from the 6.6 earthquake https://t.co/og60sAQ45b— Sky News (@SkyNews) October 30, 2016
Έγινε επίσης πολύ αισθητός στη Ρώμη, όπου οι αρχές έκλεισαν το μετρό για ελέγχους. Η Ιταλία βρίσκεται πάνω σε δύο ρήγματα, πράγμα που την καθιστά μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στην Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες