Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Εφεση στην απόφαση για 8 από τους κατηγορούμενους του ΝΟΟR 1 - Απορίες κι ερωτήματα

Η ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΘΕΩΡΕΙ ΕΠΙΕΙΚΕΙΣ ΤΙΣ ΠΟΙΝΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ

Νέα τροπή στην πολύκροτη υπόθεση του «Noor One» καθώς η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, Μαρία Τρουπή, άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης για οκτώ κατηγορούμενους θεωρώντας επιεικείς τις ποινές που επιβλήθηκαν.

Η έφεση, που στηρίζεται σε έκθεση 52 σελίδων, οδηγεί σε επανάληψη της δίκης όσον αφορά όμως μόνο όσους από τους κατηγορούμενους βρίσκονταν μεταξύ εκείνων που η εισαγγελέας είχε προτείνει την ενοχή τους και όχι το σύνολο.

«Η ηρωίνη με τις προσμείξεις θα έφτανε τουλάχιστον τους οκτώ τόνους και θα οδηγούσε σε βέβαιο και αργό θάνατο χιλιάδες νέους ανθρώπους», είχε πει η εισαγγελέας, της οποίας η πρόταση τόσο επί της απόφασης όσο και επί των αναστολών δεν εισακούστηκε από την έδρα του δικαστηρίου.

Η έφεση αφορά οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και τον 42χρονο εφοπλιστή Μάκη Γιαννουσάκη (που είχε καταδικαστεί σε ισόβια) και τέσσερις ακόμα Έλληνες, που είχαν καταδικασθεί ως απλοί συνεργοί.

Ούτως ή άλλως, η υπόθεση δεν έχει κλείσει καθώς εντείνονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών πέντε χωρών για να ξετυλιχθεί το νήμα και να αποκαλυφθούν όλες οι άγνωστες πτυχές.

Απορίες

■ Ηταν η μοναδική υπόθεση που, παρότι κράτησε σχεδόν ένα χρόνο, εκδικάστηκε με γρήγορους –αναλογικά– ρυθμούς αν ληφθεί υπόψιν η πολύμηνη αποχή των δικηγόρων.

■ Η (πρώτη) πρόεδρος της έδρας τελευταία στιγμή δήλωσε κώλυμα λόγω... μυϊκών πόνων.

■ Τελικά, η μεγαλύτερη ποσότητα ναρκωτικών αντιμετωπίστηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή επιείκεια, την ίδια ώρα που σε χιλιάδες νέους ανθρώπους, τις περισσότερες φορές βαριά εξαρτημένους χρήστες, επιβάλλονται ποινές δεκάδων ετών χωρίς αναστολή για μικροποσότητες, όχι για τόνους.

Είναι αυτοί που δεν έχουν ακριβούς δικηγόρους ούτε δραστηριοποιούνται σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, αλλά για χρόνια σαπίζουν στις φυλακές επειδή προσπαθούν να εξασφαλίζουν τη δόση τους. Αραγε η δικαστική επιείκεια εφαρμόζεται α λα καρτ;

■ Η μεγαλύτερη επιτυχία των αρχών του Λιμενικού τις τελευταίες δεκαετίες δεν βρήκε την αρμόζουσα υποστήριξη. Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα παραλίγο να πάρουν και... δυσμενή μετάθεση λίγο πριν από τη δίκη.

■ «Για διεθνούς εμβέλειας εγκληματική οργάνωση σε βάθος χρόνου με ιεραρχική δομή και κατανομή ρόλων» έκανε ρόλο η εισαγγελέας της έδρας, συμφωνώντας με το βούλευμα της ανακρίτριας Πειραιά. Εγκληματική οργάνωση χωρίς αρχηγούς;

■ Η πλειονότητα των μέσων ενημέρωσης ασχολήθηκε (ή δεν ασχολήθηκε) με την υπόθεση αναλόγως με τη μεγάλη επιχειρηματική ή οπαδική αντιπαλότητα με τον Ολυμπιακό, λες και το ζήτημα των ναρκωτικών αφορούσε την ομάδα ή τον κάθε παράγοντα.

* Οκτώ άνθρωποι σχετιζόμενοι με το «Noor One» πέθαναν (κάποιοι δολοφονήθηκαν) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δίκης.
http://www.efsyn.gr/

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το φάκελο "NOOR 1"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες