- Δεν έχει τέλος το δράμα των κατοίκων των περιοχών που χτυπήθηκαν από τα 6,2 Ρίχτερ στην Ιταλία
- 247 μέχρι τώρα οι νεκροί από τον πιο καταστροφικό σεισμό μετά τη Λ’ Άκουιλα το 2009
- Μετά από 17 ώρες ανέσυραν ζωντανό από τα συντρίμμια 10χρονο κοριτσάκι
- Δεν ήταν το ίδιο τυχερό ένα αγόρι που εντοπίστηκε νεκρό - Πολλά παιδιά ανάμεσα στα θύματα, το μικρότερο ένα βρέφος 8 μηνών!
- Κατέρρευσε στο ξενοδοχείο Roma στο χωριό Αματρίτσε – Πληροφορίες πως έχουν εγκλωβιστεί τουρίστες στα συντρίμμια του
- Γιγάντια η προσπάθεια των σωστικών συνεργείων και πολιτών στις σεισμόπληκτες περιοχές
- Στο δρόμο πέρασαν τη νύχτα χιλιάδες σεισμόπληκτοι
- 247 μέχρι τώρα οι νεκροί από τον πιο καταστροφικό σεισμό μετά τη Λ’ Άκουιλα το 2009
- Μετά από 17 ώρες ανέσυραν ζωντανό από τα συντρίμμια 10χρονο κοριτσάκι
- Δεν ήταν το ίδιο τυχερό ένα αγόρι που εντοπίστηκε νεκρό - Πολλά παιδιά ανάμεσα στα θύματα, το μικρότερο ένα βρέφος 8 μηνών!
- Κατέρρευσε στο ξενοδοχείο Roma στο χωριό Αματρίτσε – Πληροφορίες πως έχουν εγκλωβιστεί τουρίστες στα συντρίμμια του
- Γιγάντια η προσπάθεια των σωστικών συνεργείων και πολιτών στις σεισμόπληκτες περιοχές
- Στο δρόμο πέρασαν τη νύχτα χιλιάδες σεισμόπληκτοι
Ο πιο καταστροφικός σεισμός των τελευταίων ετών στην Ιταλία αφήνει πίσω του μόνο θάνατο και καταστροφή. Ο απολογισμός τραγικός: τουλάχιστον 247 οι νεκροί μέχρι στιγμής, σχεδόν 24 ώρες μετά τα 6,2 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν ολόκληρα χωριά στην κεντρική Ιταλία. Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι και περισσότεροι από 300 οι τραυματίες. Τον νέο απολογισμό έδωσε η πολιτική προστασία της Ιταλίας νωρίς το πρωί της Πέμπτης (25.08.2016), σχεδόν 27 ώρες μετά τη στιγμή που σημειώθηκε ο πιο καταστροφικός και φονικός σεισμός στην ιστορία της Ιταλίας μετά το 2009 και τη Λ' Άκουιλα.
190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο, ανακοίνωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη. Οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής δεκάδες με τις εκτιμήσεις να τους ανεβάζουν σε περίπου 400. Το χειρότερο είναι πως όλα δείχνουν πως η λίστα του θανάτου δεν θα σταματήσει εδώ. Οι φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί παραμένουν αφού υπάρχουν εκατοντάδες αγνοούμενοι.
Ήταν 03:36 τα ξημερώματα της Τετάρτης (24.06.2016) όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε την κεντρική Ιταλία. Χωριά ολόκληρα στα Απένινα σχεδόν ισοπεδώθηκαν. Σύμβολο της τραγωδίας η κοινότητα Αματρίτσε. Εκεί, το ξενοδοχείο Roma έχει ισοπεδωθεί, όπως όλα σχεδόν τα κτίρια του χωριού, και στα συντρίμμια του εκτιμάται πως έχουν εγκλωβιστεί τουρίστες. Άλλωστε το Αματρίτσε είναι γνωστός τουριστικός προορισμός τόσο για Ιταλούς όσο και για ξένους τουρίστες.
Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία εκατόν είκοσι χρόνων και χωρητικότητα 40 δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε και σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.
Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία εκατόν είκοσι χρόνων και χωρητικότητα 40 δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε και σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.
Ελπίδα και θάνατος στα συντρίμμια
Τα δάκρυα χαράς από τον εντοπισμό και τον απεγκλωβισμό ενός κοριτσιού 10 ετών που έμεινε θαμμένο στα συντρίμμια για 17 ώρες στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε διαδέχτηκαν τα δάκρυα για το θάνατο ενός άλλου παιδιού. Ένα αγόρι 11 ετών ανασύρθηκε νεκρό στο Αματρίτσε.
Το δράμα που ζει τις τελευταίες ώρες η Ιταλία δεν έχει τέλος. Και ο απολογισμός γίνεται ακόμη πιο βαρύς από το γεγονός πως τα πολλά από τα θύματα είναι μικρά παιδάκια, όπως αναφέρει η Corriere della Sera. Μικρότερο θύμα του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια.
Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους που τα έβαλε κάτω από το κρεββάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.
Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνέχισαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων και συνέχισαν να σκάβουν στα συντρίμμια παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.
Περισσότεροι από 800 Πυροσβέστες βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές και δίνουν μάχη με το χρόνο και τις αντίξοες συνθήκες για να εντοπίσουν εγκλωβισμένους και να τους ανασύρουν.
Οι έρευνες στα συντρίμμια συνεχίστηκαν όλο το βράδυ. Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει όταν ξέρει πως υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν βοήθεια. Επιστρατεύτηκε κάθε δυνατό μέσο. Οι διασώστες δεν σταμάτησαν λεπτό. Ακόμη και με γυμνά χέρα σκάβουν στα ερείπια για να σώσουν όποιον είναι ακόμη ζωντανό. Την ίδια στιγμή, οι δρόμοι είναι γεμάτοι ανθρώπους που είτε έχασαν τα σπίτια τους είτε φοβούνται να επιστρέψουν σε αυτά εξαιτίας των μετασεισμών. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές
Απόλυτη καταστροφή
Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, ενώ μιλώντας στη Rai o δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, τόνισε ότι μέρος των κτιρίων έχει καταρρεύσει και ζήτησε να αποσταλούν ειδικά οχήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν οι δρόμοι που οδηγούν στον δήμο του ώστε να διευκολυνθεί η παροχή πρώτων βοηθειών.
Άλλες δύο ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν περίπου μία ώρα αργότερα, σε διάστημα μόλις ενός λεπτού μεταξύ τους, ενώ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες είχαν καταγραφεί άλλοι 50 μετασεισμοί, μικρότερης έντασης. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται ακόμα...
Σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί οι κοινότητες Ακούμολι, Αρκουάτα ντελ Τρόντο και Αματρίτσε, σε απόσταση λίγων χλμ. από το επίκεντρο. Με την πάροδο του χρόνου, πολίτες, συνεργεία και δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας, ανέσυραν κι άλλες σορούς, ενώ άγνωστος είναι ακόμη ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται παγιδευμένοι στα χαλάσματα.
Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".
Στο νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτίριο. Άλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.
Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.
Η "ακτονογραφία" του σεισμού
Ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα ήταν μεγέθους 6,2 βαθμών και προερχόταν από εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο USGS. Ήταν δηλαδή ρηχός, γεγονός που ενισχύει την καταστροφική δύναμή του.
"Η οροσειρά των Απεννίνων που διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της Ιταλίας τεντώνεται σταδιακά σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση από τις τεκτονικές δυνάμεις, σε ρυθμό που φτάνει περίπου τα 3 χιλιοστά κατ' έτος" εξήγησε ο Ρίτσαρντ Γουόλτερς, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Επιστημών της Γης του Ντέραμ, στη Βρετανία. "Αυτή η βραδεία επέκταση συσσωρεύει πίεση στον φλοιό της γης, η οποία εκτονώνεται με σεισμούς όπως ο σημερινός", πρόσθεσε.
Η δόνηση αυτή ήταν η πιο καταστροφική στην Ιταλία από το 2009, όταν ένας σεισμός σκότωσε περισσότερους από 300 ανθρώπους, άφησε 55.000 άστεγους και ισοπέδωσε την ιστορική πόλη Λ' Άκουιλα του 13ου αιώνα. Η τραγωδία εκείνη αποκάλυψε και πάλι την ευπάθεια των υποδομών της χώρας αφού τόσο σύγχρονα όσο και παλιά κτίρια, όπως εκκλησίες, νοσοκομεία και μια φοιτητική εστία, καταστράφηκαν από τον σεισμό.
"Η Ιταλία περιμένει έναν σεισμό μεγέθους πάνω από τους 6,3 βαθμούς περίπου κάθε 15 χρόνια. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να ενθαρρύνει τη δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης και προστασίας", τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής των ερευνών του ιταλικού Γεωλογικού Ινστιτούτου, ο Φάμπιο Τορτορίτσι.
"Κάποια πράγματα άλλαξαν, αλλά μπορούν να γίνουν περισσότερα", υπογράμμισε, και πρόσθεσε: "Το πραγματικό πρόβλημα έγκειται στις ιδιοκτησίες που χτίστηκαν πριν από τη δεκαετία του 1970, όταν δεν υπήρχε κανένας αντισεισμικός κανονισμός. Η χώρα καλύφθηκε με τσιμέντο, το οποίο έχει μια πολύ συγκεκριμένη διάρκεια ζωής".
"Καμπανάκι" από τον Ευθύμιο Λέκκα!
Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στην πρεμιέρα της τηλεοπτικής εκπομπής Live News, του E tv με τον Νίκο Ευαγγελάτοκαι ήταν φανερά ανήσυχος σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Σχετικά με το αν έχει κλείσει ο πιο επικίνδυνος κύκλος, ή αν περιμένουμε και νέες δονήσεις, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε: "Δυστυχώς σε αυτό δε θα είμαι πολύ θετικός. Έχω ισχυρές επιφυλάξεις σε σχέση με τη συνέχεια του φαινομένου. Έχουμε δε αρκετές φορές στον ιταλικό χώρο και στην Εμίλια Ρομάνα αλλά κυρίως στη Λ' Άκουϊλα, ότι έχουμε δυο και τρεις σεισμούς την ίδια χρονική περίοδο. Στην Ασίζη αν θυμάστε, στο δεύτερο σεισμό κατέρρευσε ο ναός του Αγίου Φραγκίσκου".
Συνεχίζοντας, μάλιστα, ο κ. Λέκκας μίλησε και για το αρνητικό παρελθόν της περιοχής: "Θα πρέπει να σημειώσω ότι στη συγκεκριμένη περιοχή, το 1703 υπάρχει ένα προηγούμενο αρνητικότατο. Το 1703 εκδηλώθηκαν τρεις σεισμοί μαζί, συνεπώς νομίζω θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί σε σχέση με τη συνέχιση της σεισμικής ακολουθίας".
Το χρονικό του δράματος
Ο Εγκέλαδος χτύπησε ξανά την Ιταλία και ξύπνησε μνήμες από την τραγωδία της Λ' Άκουϊλα και τον σεισμό του 2009, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 300 άνθρωποι. Τα ξημερώματα της Τετάρτης (24.08.2016) στις 3:36 ώρα Ιταλίας (4:36 π.μ. ώρα Ελλάδας) ο σεισμός 6,2 Ρίχτερ συγκλόνισε την κεντρική Ιταλία και έβγαλε χιλιάδες τρομαγμένους κατοίκους στους δρόμους.
Τον ένιωσαν μέχρι και στη Ρώμη!
Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας ακόμη και στην πρωτεύουσα Ρώμη. Το επίκεντρο του σεισμού, σύμφωνα με τη RAI, βρίσκεται στο χωριό Ακούμολι στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης, ενώ το εστιακό του βάθος το οποίο είχε αρχικά αναφερθεί ως 14 χλμ, ήταν 4 χλμ..
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους...
Χείρα βοηθείας από την Ευρώπη
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειάζεται η Ιταλία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τρεις κεντρικές περιοχές της χώρας.
«Οι εικόνες που βλέπουμε είναι φρικτές. Θα είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ιταλία αν χρειαστεί και οι σκέψεις μας βρίσκονται σήμερα στους ανθρώπους της περιοχής», τόνισε η Μέρκελ σε μια συνέντευξη Τύπου στην Εσθονία.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας αυτή την ώρα ανάγκης. «Όπως πάντα, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Ιταλία και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια με όποιον τρόπο μπορούμε», ανέφερε ο Γιούνκερ σε επιστολή του προς τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι την οποία επικαλείται το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Ο Γιούνκερ εξέφρασε τη «θλίψη» του για τον σεισμό και τις ανθρώπινες απώλειες που προκάλεσε και εξέφρασε τα «βαθιά συλλυπητήρια» του ιδίου και της Επιτροπής. «Οι σκέψεις μας βρίσκονται με τις οικογένειες και τους φίλους» των θυμάτων, τόνισε στην επιστολή του.
Εξάλλου ο ευρωπαίος επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης ανέφερε σε μια ανάρτησή του – στην ιταλική γλώσσα – στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει» και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του «στις οικογένειες των θυμάτων», σύμφωνα με το ANSA.
Απουσία Ρέντσι
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δεν θα συμμετάσχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή Συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών Ηγετών, λόγω της έκτακτης κατάστασης που προέκυψε εξαιτίας του ισχυρού σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία τα ξημερώματα.
Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στο twitter, αναφέρει: «Πριν λίγο επικοινώνησα με τον Μ. Ρέντσι και του εξέφρασα τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στην περιπέτεια που περνάει η γειτονική χώρα. Παρακολουθούμε τα γεγονότα με οδύνη και ευχόμαστε να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα από τις σεισμικές δονήσεις. Παρακάλεσα τον Ιταλό πρωθυπουργό να μεταφέρει τα συλλυπητήρια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης στις οικογένειες των θυμάτων».
Δείτε τα tweets
Παρακολουθούμε τα γεγονότα με οδύνη και ευχόμαστε να μην υπάρξουν περισσότερα θύματα από τις σεισμικές δονήσεις.#ItalyEarthquake 2/3
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters
Φωτογραφίες: Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες