Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016

Απλή αναλογική… στις δεύτερες

Η Φώφη για την απλή αναλογική

Δεν βγήκαν τα κουκιά, ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ καταλογίζει η κυβέρνηση

Ψηφίζεται σήμερα ο εκλογικός νόμος με την κυβέρνηση να μην καταφέρνει, όπως όλα δείχνουν, να συγκεντρώσει τις 200 ψήφους που απαιτούνται προκειμένου ο νόμος να εφαρμοστεί άμεσα από τις επόμενες εκλογές (όποτε κι αν αυτές γίνουν).

Οι ψήφοι που συγκεντρώνει πλέον ο εκλογικός νόμος ανέρχονται σε 179 (με τους 15 βουλευτές του ΚΚΕ να ψηφίζουν την κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17 μόνο επί των άρθρων), μετά και την ανακοίνωση της Χρυσής Αυγής ότι θα απέχει της ψηφοφορίας, ενώ ο αριθμός των ψήφων επί της αρχής ανέρχεται σε 164. Ειδικότερα, επί της αρχής αναμένεται να υπερψηφίσουν, πέρα των 153 της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, οι εννέα βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σήμερα, κατά την τρίτη και τελευταία μέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια, στη Βουλή θα μιλήσουν οι αρχηγοί των κομμάτων και ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση θα επικεντρώσει την προσπάθειά της στην επικοινωνιακή διαχείριση της αποτυχίας να πετύχει ευρεία συναίνεση στον εκλογικό νόμο και σε τακτικό - στρατηγικό επίπεδο να διασπάσει την άτυπη αντιπολιτευτική συμμαχία του ΠΑΣΟΚ με Ποτάμι και Ν.Δ.

Φταίει… το ΠΑΣΟΚ

Επί της ουσίας, η εν λόγω διαχείριση μεταφράζεται σε διάχυση των ευθυνών προς την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη – «το ΠΑΣΟΚ φέρει ιστορική ευθύνη για το ότι η απλή αναλογική δεν θα εφαρμοστεί άμεσα» είναι το μότο των κυβερνητικών τις τελευταίες μέρες. Αναμένεται κοινώς μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής μάχης να αναλωθεί στη «σταύρωση» του ΠΑΣΟΚ, το οποίο η κυβέρνηση θα κατηγορήσει για ασυνέπεια, δεδομένης της πρότασης που είχε καταθέσει πέρυσι το καλοκαίρι υπέρ της απλής αναλογικής και για στήριξη του νεοφιλελευθερισμού διά της μετατροπής του σε «ουρά» της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ταυτόχρονα, από κυβερνητικής πλευράς ήδη επιχειρείται να αποτιναχθεί οποιαδήποτε υπόνοια για «παιχνίδι» με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής: παρά το γεγονός ότι ο «μαγικός αριθμός» 197, επί του οποίου γινόταν οι προσθαφαιρέσεις του τελευταίου διαστήματος, συμπεριλάμβανε τις πιθανολογούμενες ψήφους του συγκεκριμένου μορφώματος, το οποίο ακόμη δεν είχε ανοίξει τα χαρτιά του, και παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε αναφέρει σχετικά ότι «δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», συνεργάτες του πρωθυπουργού επιμένουν ότι ουδέποτε η κυβέρνηση υπολόγιζε τι θα κάνει η Χ.Α. και πόνταρε μόνο στις «προοδευτικές» ψήφους του ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως του Ποταμιού (στο οποίο πάντως δεν βασιζόταν εξ αρχής το κυβερνητικό επιτελείο). Όμως, ακόμη και το ΚΚΕ να ψήφιζε συνολικά τον νόμο (επί της αρχής), μόνο με τις επιπλέον ψήφους του ΠΑΣΟΚ και πάλι δεν θα έβγαιναν τα 200 κουκιά. Ακόμη και τότε δεν θα αρκούσαν οι δυο - τρεις υπολογιζόμενοι «αντάρτες» του Ποταμιού που θα ανέβαζαν τον αριθμό οριακά στους 197 - 198.

Ψήφος ΓΑΠ

Στα «όπλα» που επιστράτευσε μέχρι τελευταία στιγμή η κυβέρνηση για να δελεάσει ή να προκαλέσει αναστάτωση στο ΠΑΣΟΚ ήταν η συζήτηση για τη μείωση του πλαφόν, που βάζει στο παιχνίδι κι άλλους διεκδικητές της εκλογικής πίτας που θα μπορούσαν να «κόψουν» από την εναπομείνασα πελατεία της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και της Σεβαστουπόλεως (Ποτάμι) – για παράδειγμα το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση για το πλαφόν φάνηκε να λήγει μέσα σε λίγες μέρες αφότου άνοιξε, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ν. Νικολόπουλο, ο οποίος πρότεινε μείωση πλαφόν εισόδου στο 1%, καθώς κρίθηκε ότι αυτή η πρόταση δεν συγκεντρώνει πλειοψηφία (δεν τη στήριξαν επί της ουσίας οι ΑΝΕΛΛ και δεν θα την ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μαξίμου σε μια προσπάθεια όχι να υπογραμμίσει τις πιθανές συμμαχίες του μέλλοντος – συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο –, αλλά με το σκεπτικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να έχει συνομιλητές στο κόμμα κι επηρεάζει κάποιους εξ αυτών. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου κυβερνητικές πηγές ενημέρωναν ότι ο Παπανδρέου, αν και κατέθεσε μια δική του εναλλακτική πρόταση για το εκλογικό σύστημα και παρατήρησε πως η απλή αναλογική δεν έχει νόημα χωρίς την κατάτμηση των περιφερειών, εν κατακλείδι δήλωσε ότι θα ψήφιζε το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Στο ίδιο πνεύμα περίπου (της προσπάθειας να ασκηθεί πίεση) ήταν και η συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη – αν και εδώ επίκειται και επισημοποίηση συνεργασίας μετά το προσεχές συνέδριο –, ο οποίος εξερχόμενος της συνάντησης δήλωσε την απόλυτη στήριξή του στην κυβερνητική πρόταση και άφησε αιχμές για ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ότι στηρίζουν τον Μητσοτάκη. Από το Μαξίμου πέρασαν και οι Οικολόγοι Πράσινοι (κυβερνητικός εταίρος γαρ), οι οποίοι στηρίζουν τον εκλογικό νόμο, ωστόσο αναμένεται να καταψηφίσουν το άρθρο για τη διατήρηση του πλαφόν στο 3%, καθώς πρεσβεύουν την κατάργησή του.

Aνοίγει την πόρτα σε συνεργασία με Ν.Δ. ο Βενιζέλος

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του εκλογικού νόμου. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε για τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη ως προς την ψήφιση του εκλογικού νόμου και απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη σκληρή κριτική της κυβέρνησης: «Εμείς προσπαθήσαμε να ανακόψουμε πέρσι τον τυχοδιωκτισμό της κυβέρνησης με την πρόταση νόμου για εκλογικό σύστημα μέσα στην τότε τραγική συγκυρία προκειμένου να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Είχαμε πρόταση και για εκλογικό σύστημα και για κυβερνητικό σχήμα υπό τις τότε έκτακτες συνθήκες». Παράλληλα τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει «τώρα το νομοσχέδιο αυτό όχι ως νομοσχέδιο άδολης αναλογικής, αλλά ως όχημα δόλιου πολιτικού καιροσκοπισμού χωρίς ορίζοντα για τη χώρα». Ιδιαίτερη αίσθηση μάλιστα προκάλεσε η έμμεση αναφορά του, όπως ερμηνεύτηκε από συναδέλφους του βουλευτές στους διαδρόμους της Βουλής, για αποτροπή διπλών εκλογών: «Θα αντιταχθούμε μετά τις επόμενες εκλογές σε κάθε ανεύθυνη και μικροκομματική συμπεριφορά που οδηγεί σε πολιτικό αδιέξοδο, σε διπλές εκλογές και οικονομική οπισθοχώρηση την πατρίδα».


Ντόρα: «θα τον αλλάξουμε»


«Ο εκλογικός νόμος δεν πρόκειται να γίνει πράξη» τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής της στην Ολομέλεια στη συζήτηση για την απλή αναλογική.

«Έρχεται η Ν.Δ., πρέπει να την εμποδίσουμε να κυβερνήσει. Αυτό σας ενδιαφέρει, αλλά δεν υπάρχει κανένα εκλογικό σύστημα, το οποίο να μπορεί να σταματήσει τη βούληση του ελληνικού λαού» σημείωσε η «γαλάζια» βουλευτής, αναφέροντας πως όταν η Ν.Δ. αναλάβει τη διακυβέρνηση θα αρχίσει διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να υπάρξει νέος εκλογικός νόμος. Επιτιθέμενη στο κυβερνητικό στρατόπεδο η Ντόρα Μπακογιάννη διερωτήθηκε: «Πιστεύετε πως, εάν επρόκειτο να γίνει πράξη αυτός ο νόμος, που είναι σαφές και βέβαιον ότι δεν θα γίνει, θα μπορούσε η χώρα να κυβερνηθεί, όταν το κάθε κόμμα από τα τέσσερα που θα κυβερνούν, θα έχει τη δυνατότητα να εκβιάσει τον πρωθυπουργό για το ένα ή το άλλο θέμα;».
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες