Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Αντεπίθεση της Γ. Τσατάνη με μήνυση και προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο


Διπλή αντεπίθεση από την Εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατάνη, η οποία προχώρησε στην υποβολή μήνυσης σε βάρος λειτουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά παντός αγνώστου αυτουργού και συμμετόχου για τα αδικήματα της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης και παράλληλα, προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υπενθυμίζεται πως η κυρία Τσατάνη ελέγχεται πειθαρχικά, μεταξύ άλλων και για το γεγονός ότι συμπεριέλαβε στην έρευνα της για την Λαϊκή Τράπεζα το αδίκημα της δωροδοκίας του διοικητική της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου από στέλεχος της τράπεζας Marfin παρότι -όπως υποστηρίζουν οι Κύπριοι- είχε συμφωνηθεί να αναμένει γι΄αυτό τα πορίσματα των αρχών της Μεγαλονήσου. Κάτι που η Εισαγγελέας Εφετών αρνείται ότι είχε συμφωνηθεί.

Επίσης, η Εισαγγελέας Εφετών προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επικαλούμενη ότι παραβιάστηκε στην περίπτωση της η αρχή της δίκαιης δίκης (κατ΄άρθρο 6 της ΕΣΔΑ).

Συγκεκριμένα, η κυρία Τσατάνη στην προσφυγή της επισημαίνει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα της στη δίκαιη δικαστική ακρόαση από ανεξάρτητο και αμερόληπτο όργανο εφόσον η αίτηση εξαιρέσεως που είχε καταθέσει σε βάρος της Προέδρου του Αρείου Πάγου κρίθηκε από την ίδια την κυρία Βασιλική Θάνου.

Επίσης, η κυρία Τσατάνη υποστηρίζει πως παραβιάστηκε το τεκμήριο της αθωότητας στην περίπτωση της καθώς η πειθαρχική διαδικασία διέρχεται της κρίσεως όχι μόνο του Επταμελούς Συμβουλίου του Αρείου Πάγου αλλά και εκ παραλλήλου άλλου οργάνου μη ανήκοντος στη δικαστική διαδικασία και συγκεκριμένα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όπως επισημαίνεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του πληρεξούσιου δικηγόρου της κυρίου Θεμη Σοφού η προσφεύγουσα κυρία Τσατάνη αντιμετωπίζει προσβλητική μεταχείριση δημοσίως από ελάχιστα μέλη του της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έννατι της οποίας βεβαίως τηρεί τον απαιτούμενο σεβασμό, επιφυλάσσεται όμως παντός εν γένει νομίμου δικαιώματος της τόσο ως προς τη νομιμότητα της διαδικασίας όσο και την αμεροληψία συγκεκριμένων μελών της.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για «την ατομική ευθύνη συγκεκριμένων μελών της Επιτροπής ως προς τη συμπεριφορά τους και την προσβολή που αυτή προξενεί σε βάρος της κυρίας Τσατάνη».

«Τα θεμελιώδη δικαιώματα, που διασφαλίζονται στο Σύνταγμα, καθορίζουν το ποσοστό ελευθερίας, που διαθέτουν τα μέλη συγκεκριμένης κοινωνίας σε σχέση με την κρατική δύναμη, οριοθετώντας έτσι το μέγεθος της αυθυπαρξίας και του αυτοκαθορισμού που διαθέτει κάθε άνθρωπος.

Είναι επίσης σκόπιμο να διευκρινισθεί ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα ευρισκόμενα στο Σύνταγμα έχουν αυξημένη τυπιική δύναμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν καταργούνται ή μεταβάλλονται από τυπικό νόμο ή οποιαδήποτε κανονιστική πράξη της εκτελεστικής εξουσίας αλλά θέτουν τα όρια και το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου οφείλουν να κινούνται τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας σε ό, τι αφορά τις σχέσεις τους με τους πολίτες. Υπό την ανωτέρω εκδοχή, τα θεμελιώδη δικαιώματα έχουν διακλαδικό νομικό χαρακτήρα καθώς θέτουν τους πρωταρχικούς κανόνες του δικαίου» επισημαίνεται στη ανακοίνωση.

Σημειώνεται πως η ακρόαση της κυρίας Τσατάνη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας συνεχίζεται τη Δευτέρα το μεσημέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες