Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Μπαρούτι… μυρίζει στον τραπεζικό κλάδο - «Μετωπική» του SSM με Πειραιώς και ΤΧΣ


του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Μπαρούτι… μυρίζει στον τραπεζικό κλάδο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καθώς οι εξελίξεις σε ότι αφορά τόσο την επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Τρ. Πειραιώς – με φόντο τον έλεγχο της τράπεζας και τη διαχείριση των «κόκκινων δανείων – όσο και την αξιολόγηση της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκαλούν εντάσεις και εγείρουν ερωτηματικά.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η… στροφή του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μπλόκαρε την ύστατη στιγμή την ανάδειξη διευθύνοντος συμβούλου στην Τρ. Πειραιώς. 

Ενώ οι πληροφορίες ήθελαν την υποψηφιότητα του κ. Χρήστου Παπαδόπουλου, πρώην στελέχους της KPMG και της Standard Chartered, να έχει λάβει το πράσινο φως από τις αρμόδιες Αρχές, η διαδικασία ξαφνικά ξεκινάει από την αρχή.

Μάλιστα, στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο, στο οποίο τελικά δεν επικυρώθηκε η πρόσληψη του κ. Παπαδόπουλου, όπως είχε αποφασιστεί, το θέμα του CEO δεν συζητήθηκε και στη θέση αυτή επελέγη προσωρινά ο CFO της τράπεζας κ. Γιώργος Πουλόπουλος.

Σημειώνεται ότι η Τρ. Πειραιώς ξεκίνησε τη διαδικασία επιλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου τον περασμένο Ιανουάριο και μετά από διεθνή διαγωνισμό κατέληξε στο πρόσωπο του κ. Παπαδόπουλου. 

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν αφορούν στους λόγους που οδήγησαν το απόλυτο αφεντικό των τραπεζών – που δεν είναι άλλο από τον SSM – να αλλάξει την τελευταία στιγμή κατεύθυνση με αποτέλεσμα να προκληθεί αναστάτωση και αναβρασμός στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Οι πληροφορίες δε, που αναφέρουν ότι ένας από τους βασικούς ιδιώτες μετόχους της τράπεζας, το fund του μεγαλοεπενδυτή John Paulson, κινήθηκε παρασκηνιακά για να αποτρέψει την πρόσληψη του κ. Παπαδόπουλου θα πρέπει να ελεγχθούν πολύ προσεχτικά.

Διότι στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί το σενάριο που θέλει το συγκεκριμένο fund να  επιδιώκει τον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας για να διαχειριστεί με τον δικό του τρόπο τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια, εγείρονται σοβαρές ανησυχίες γενικότερα για το εγχείρημα και για το μέλλον διάφορων επιχειρηματικών κλάδων. Πρόκειται για τους κλάδους που ασφυκτιούν λόγω των «κόκκινων» δανείων και ανησυχούν για το βαθμό εμπλοκής των ξένων funds στην εξυγίανση και αναβίωσή τους.

Το liberal.gr ανέδειξε από νωρίς το θέμα των λεπτών ισορροπιών που υφίστανται στις τάξεις των τραπεζών, εξαιτίας των μετοχικών ανακατατάξεων που προκάλεσε η ανακεφαλαιοποίηση. Επίσης, έχει επισημάνει αφενός τις πιέσεις που ασκήθηκαν από τον SSM, έτσι ώστε να τοποθετηθούν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών στελέχη εξειδικευμένα στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων και αφετέρου τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τις διατάξεις του ισχύοντος νομικού πλαισίου.

Τι συμβαίνει στο ΤΧΣ;
Σε ότι αφορά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πληροφορίες του liberal.gr αναφέρουν ότι σήμερα η διοίκηση του Ταμείου θα έχει στα χέρια της την έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης για τη διοικητική δομή.

Η φημολογία που θέλει τη διοίκηση του ΤΧΣ να «κόβεται» ξαφνικά από την Επιτροπή Αξιολόγησης, δεν επιβεβαιώνεται. Όχι τόσο ως προς τις προθέσεις των δανειστών για τη σύνθεση της διοίκησης της αρμόδιας για τις τράπεζες Αρχής - αφού και εδώ αναμένονται αλλαγές - αλλά περισσότερο ως προς τη χρονική στιγμή των ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί από την ΕΚΤ και την Κομισιόν.

Ας δούμε τα δεδομένα για την αξιολόγηση του ΤΧΣ, με την υποσημείωση πως οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα πρέπει να υπογραφεί από τον υπουργό Οικονομικών: Το Ταμείο διοικείται από το Γενικό Συμβούλιο και την Εκτελεστική Επιτροπή. 

Σύμφωνα με τους κανονισμούς που διέπουν τη λειτουργία του, το Γενικό Συμβούλιο αποτελείται από 9 μη εκτελεστικά μέλη. Επτά εκ των μελών του, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, επιλέγονται μεταξύ προσώπων με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα. Τις θέσεις των υπολοίπων μελών συμπληρώνουν ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών και ένα πρόσωπο που ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η Εκτελεστική Επιτροπή είναι τριμελής. Δύο εκ των μελών της, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου, επιλέγονται μεταξύ προσώπων με διεθνή εμπειρία σε τραπεζικά θέματα ή σε θέματα εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων. Ένα εκ των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής υποδεικνύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής ορίζεται υπεύθυνο για την ενίσχυση του ρόλου του Ταμείου στη διευκόλυνση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία το Ταμείο έχει συμμετοχή.

Σημειώνεται ότι από την πρώτη ημέρα που συστάθηκε το ΤΧΣ, η Τρόικα ήθελε να έχει τον πρώτο λόγο στη λειτουργία του, από τη στιγμή που διατέθηκαν πάνω από 50 δισ. ευρώ, τα οποία προστέθηκαν στο ήδη υπερβολικό δημόσιο χρέος. 

Έτσι, στις αρχές του 2016 οι δανειστές ζήτησαν τη σύσταση ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης, στις αρμοδιότητες της οποίας θα είναι η επιλογή των μελών του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ, οι αμοιβές των μελών καθώς και οι λοιποί όροι εργασίας τους.

Κατά συνέπεια, οι όποιες αλλαγές προκύψουν μέσα στο επόμενο διάστημα στο Ταμείο θα αποτελέσουν επιλογή των Ευρωπαίων εταίρων και ειδικότερα της Κομισιόν και της ΕΚΤ, η οποία είναι ο απόλυτος άρχων των τραπεζών της Ευρωζώνης και δει των εγχώριων συστημικών τραπεζών, οι οποίες εποπτεύονται άμεσα από την Φρανκφούρτη.

Οι εξελίξεις σε Alpha Bank και Εθνική
Στον απόηχο των έντονων διεργασιών που λαμβάνουν χώρα ενόψει της ανασυγκρότησης των διοικητικών συμβουλίων πραγματοποιούνται σήμερα οι Ετήσιες Τακτικές Γενικές Συνελεύσεις των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας.

Την ίδια ώρα, εκκρεμεί η γνωστοποίηση των ευρημάτων της αξιολόγησης που διενήργησε για τις τραπεζικές διοικήσεις η συμβουλευτική εταιρεία Spencer Stuart για λογαριασμό του ΤΧΣ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ενημερωθεί για το γενικό πλαίσιο και μέσα στις επόμενες ημέρες θα παραλάβουν τα αναλυτικά στοιχεία της έκθεσης.

Και αν για την Alpha Bank το θέμα των διοικητικών αλλαγών δεν αναμένεται να προκαλέσει τριγμούς στη δομή της τράπεζας (παρά τις κινήσεις που θα επηρεάσουν το δ.σ.), στην Εθνική οι συνθήκες είναι διαφορετικές. 

Η διοικητική αναδιάρθρωση της Εθνικής παρουσιάζει ενδιαφέρον για δύο λόγους. Ο πρώτος σχετίζεται με το μέλλον της προέδρου της ΕΤΕ κ. Λούκας Κατσέλη η οποία φέρεται να αποχωρεί μέσα στο προσεχές διάστημα και ο δεύτερος με την ευρύτερη ανασύσταση της εταιρικής διακυβέρνησης της τράπεζας και την αποχώρηση για πρώτη φορά εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων από το δ.σ.

Τέλος, στην Attica Bank, ο SSM  ζήτησε από σχετικό έλεγχο, συγκεκριμένες αλλαγές σε πρόσωπα και δομές, με αποτέλεσμα να αντικατασταθεί ο επί 6 χρόνια πρόεδρος της τράπεζας κ. Ιωάννης Γαμβρίλης από την κ. Άννα Πουσκούρη - Reiche, η οποία έχει διατελέσει σε γερμανική τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες