Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Προγράμματα βελτιώσεως της υποδομής και αναπτύξεως της Επαρχίας έχουν παραπεμφθεί εις τα χρονοντούλαπα του Κράτους του Κολωνακίου, τώρα με την δικαιολογία, ότι εξαιτίας της κρίσης δεν υπάρχουν χρήματα.
Το σεβόμεθα αυτό. Εκείνο που δεν πρέπει να δεχθούμε, είναι να έλθει και πάλιν να μας δηλώσει, ότι πάλιν δεν υπάρχουν χρήματα για την Επαρχία, λόγω τώρα αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής.
Η Επαρχία να μη περιμένει ότι θα αντιδράσουν οι πολιτικές της ηγεσίες. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι Βουλευτές μας θα παπαγαλίζουν και πάλιν ότι τους λέγει το Κέντρο, δεν υπάρχουν χρήματα κ.τ.λ. Η αντίδραση πρέπει να προέλθει από τις τοπικές κοινωνίες, από τον Λαό, από εμάς τους πολίτες.
Για να επιζήσει η Επαρχία πρέπει να αποσυμφορηθεί το Κέντρο, να παύσει η Αττική να συγκεντρώνει το ήμισυ του πληθυσμού της Χώρας. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να φύγουν οπωσδήποτε εκατοντάδες Υπηρεσίες από την Αττική και να μετακομίσουν εις την Επαρχία.
Για ποίο λόγο π.χ. ο Οργανισμός Βάμβακος ευρίσκεται εις την Λεωφόρο Συγγρού και όχι εις τα Τρίκαλα ή εις την Αλεξανδρούπολη; Τα Κεντρικά του ΙΚΑ του ΟΤΕ γιατί να ευρίσκονται εις την Αθήνα και όχι εις την Φλώρινα και τα Γρεβενά; Υπάρχουν εκατοντάδες Εθνικοί Οργανισμοί, τούς οποίους το Κράτος θα μπορούσε να μεταθέσει εις την Επαρχία, χωρίς αυτό να μειώσει την αποδοτικότητά των. Απεναντίας θα μείωνε το κόστος λειτουργίας.
Παρόλο ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν σωτήριος και για το Έθνος και για την Επαρχία και για την υδροκέφαλη Αθήνα, δεν πρόκειται να γίνει τίποτε, όχι μόνον διότι τα ενδιαφέροντα των ιθυνόντων του Κράτους του Κολωνακίου δεν φθάνουν μέχρις εκεί, αλλά διότι υπάρχουν και άνθρωποι, οι οποίοι προτιμούν να ανατρέφουν τα παιδιά των εις τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών της υποβαθμισμένης Κυψέλης –η οποία είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ευρώπης!- ή το επίσης υποβαθμισμένο Παγκράτι, και δεν δέχονται να φύγουν από την Αθήνα.
Οι μόνιμοι αξιωματικοί μας, οι υπηρετούντες εις τα Σώματα Ασφαλείας, οι Δάσκαλοι, οι Δικαστές, ανήκουν, βλέπετε σε άλλη κατηγορία Ελλήνων από τους απασχολούμενους εις τα Κεντρικά του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, της ΔΕΗ ή της ΕΥΠ κ.λπ. Έτσι μαραζώνει η Επαρχία, έτσι φθείρεται η νεολαία μας εις τις καφετέριες, έτσι αργοπεθαίνει ολόκληρος ο Λαός, το Έθνος μας.
Το Σύνταγμα της Ελλάδος μας δίδει την δυνατότητα να αγωνισθούμε κατά της καταστάσεως αυτής. Να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε την μεταφορά Δημοσίων Οργανισμών εις την Επαρχία, βεβαίως συμπεριλαμβανομένων και των Νήσων. Να ζητήσουμε να μας εξηγήσει το φαύλο και επικίνδυνο για το Έθνος Κράτος του Κολωνακίου γιατί τα Κεντρικά Γραφεία των ΕΛΤΑ δεν μπορούν να εγκατασταθούν εις την Ρόδο ή εις την Κατερίνη και της ΔΕΗ εις την Δράμα. Αλλά η απαίτηση αυτή πρέπει να προέλθει εκ των κάτω, από εμάς τους πολίτες.
Ας μας εκθέσει τουλάχιστον τα επιχειρήματά του, γιατί πρέπει να υπάρχει το υδροκέφαλο Κέντρο με το ήμισυ του πληθυσμού της Χώρας και να μαραζώνει η Επαρχία. Να προσέξουν όμως οι «ιθύνοντες» του Κράτους του Κολωνακίου. Το πρώτο επιχείρημά των πρέπει να είναι: Ναι, υπάρχει πράγματι αυτός ο υδροκεφαλισμός εις την Ελλάδα, όπως υπάρχει και εις το τάδε κράτος του κόσμου. Για να μάθουμε και εμείς οι Επαρχιώτες, πού αλλού εις τον κόσμο υπάρχει ένα τόσο ανεύθυνο και διεφθαρμένο πολιτικό κατεστημένο.
Με αφορμή την εφαρμογή σαρωτικών διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για την αναδιοργάνωση του Κράτους πληροφορηθήκαμε για τα σχέδια της Κυβέρνησης και τις προθέσεις του κ. Πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την σύσταση Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Εάν η αναγκαιότητα του σπουδαίου αυτού Θεσμού γίνει πραγματικότητα, ευελπιστούμε ότι η Κυβέρνηση θα επιλέξει ως έδρα του Συνταγματικού Δικαστηρίου μία πόλη της Επαρχίας π.χ. την Ξάνθη, ως πρώτο δείγμα της προσπάθειας αποκέντρωσης και αναζωογόνησης της Επαρχίας. Κατά τα πρότυπα των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως π.χ. της Γερμανίας εις την οποία από συστάσεως της Γερμανικής Δημοκρατίας, οι έδρες του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ομοσπονδιακού Διοικητικού Δικαστηρίου ευρίσκονται εις την Καρλςρούη (Karlsruhe), μία πόλη κοντά εις τα σύνορα της Γαλλίας, και όχι εις το Βερολίνο. Παρομοίως χιλιάδες άλλοι Εθνικοί Οργανισμοί και Ανώτατα Όργανα της Γερμανίας είναι εγκατεστημένα επίσης εκτός του Βερολίνου π.χ. και η έδρα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Bundesnachrichten Dienst BND) εις το Pullach, μία μικρή κωμόπολη της Βαυαρίας.
Η Ξάνθη διαθέτει αρκετά ιστορικά μνημεία, όπως π.χ. οι εγκαταλειμμένες Καπναποθήκες, αυτά τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του παρελθόντος, όπως π.χ. η ανακαινισμένη Καπναποθήκη «Π», μία των οποίων μετά από μία ανακαίνιση θα μπορούσε να στεγάσει το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Ανώτατο αυτό Όργανο της Ελληνικής Πολιτείας. Η ακριτική Ξάνθη και η Θράκη αναμένουν την ανταπόκριση του κ. Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης του εις το αίτημα αυτό της Επαρχίας.
Υποσημείωση: Ο αρθρογράφος κρητικής (Μαριού/ Ν. Ρεθύμνης) και θρακικής καταγωγής γεννήθηκε και διαμένει εις την Ξάνθη. Σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία εις την Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά εις την Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας και επί 30-ετίας Διπλωματούχος Ξεναγός για όλη την Ελληνική Επικράτεια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες