- Πάνω από 1 δις ευρώ είναι τα χρέη της Μαρινόπουλος Α.Ε.
- Μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ
- Σε περίπτωση πτώχευσης οι προμηθευτές θα πάρουν τα λιγότερα χρήματα
- Δικηγόροι προμηθευτών: Από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων που είχε η εταιρεία το 2010 το μεγαλύτερο μέρος έχει μεταβιβαστεί σε fund στο Κατάρ
- Έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας οι εργαζόμενοι
Έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας "Μαρινόπουλος", βρίσκονται εργαζόμενοι
Έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας "Μαρινόπουλος", βρίσκονται εργαζόμενοι προκείμενου να διαμαρτυρηθούν για το αίτημα πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρεία και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.
- Μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ
- Σε περίπτωση πτώχευσης οι προμηθευτές θα πάρουν τα λιγότερα χρήματα
- Δικηγόροι προμηθευτών: Από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων που είχε η εταιρεία το 2010 το μεγαλύτερο μέρος έχει μεταβιβαστεί σε fund στο Κατάρ
- Έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας οι εργαζόμενοι
Πάνω από 1 δις ευρώ είναι τα χρέη της Μαρινόπουλος Α.Ε. με τους προμηθευτές να έχουν την μερίδα του λέοντος και να ακολουθούν, το Δημόσιο και οι τράπεζες.
Στην αίτηση πτώχευσης, αποκαλύπτεται ότι με βάση τα στοιχεία της εταιρείας για τον Δεκέμβριο του 2015, οι υποχρεώσεις φτάνουν το 1,324 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο οι μεταχρονολογημένες επιταγές αντιστοιχούν σε 553 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν υποχρεώσεις 100 εκατ. ευρώ προς τον δημόσιο τομέα, 49 εκατ. σε ΔΟΥ και 51 εκατ. σε ασφαλιστικά Ταμεία. Τα δάνεια ανέρχονται σε 337 εκατ. ευρώ και οι οφειλές από leasing σε 159 εκατ. ευρώ. Ως προς τους εργαζόμενους, οι οφειλές αντιστοιχούν σε 4,4 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στα τραπεζικά δάνεια, οι οφειλές προς την Alpha Bank διαμορφώνονται σε 78 εκατ. ευρώ, προς τη Eurobank σε 17,9 εκατ. ευρώ, στην Εθνική 48,86 εκατ. ευρώ και την Πειραιώς σε 15,5 εκατ. ευρώ. Οι προσημειώσεις είναι αξίας 108 εκατ. ευρώ.
Δάνεια υπάρχουν και προς την Εθνική Πανγαία (99,3 εκατ. ευρώ), προς την Αφοί Μαρινόπουλοι (65,3 εκατ. ευρώ), την Hermes (32,4 εκατ. ευρώ) και προς τη Helens (125,7 εκατ. ευρώ), χωρίς να προσδιορίζεται στην αίτηση ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των τελευταίων εταιριών.
Ποιοι και πόσα θα πάρουν αν βάλει λουκέτο
Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της Μαρινόπουλος, σε περίπτωση πτώχευσης το ποσό που μπορεί να συγκεντρωθεί από την εκποίηση των περιουσιακών της στοιχείων δεν θα ξεπεράσει τα 279,1 εκατ. ευρώ, ποσό που αρκεί για την κάλυψη μόλις του 21,7% των απαιτήσεων των πιστωτών της.
Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, ΙΚΑ, εργαζόμενοι και Εφορία θα ικανοποιηθούν σε ποσοστό 100% (51,7 εκατ., 4,28 εκατ. και 49 εκατ. ευρώ αντίστοιχα), ενώ οι εννέγγυοι πιστωτές (σ.σ. κυρίως τράπεζες κ.λπ.) μπορούν να εισπράξουν το 93,46% του ποσού που τους οφείλεται. Ωστόσο οι ανέγγυοι πιστωτές (σ.σ. πρακτικά οι προμηθευτές) θα χάσουν σχεδόν το σύνολο των απαιτήσεων καθώς θα μοιραστούν μόλις το… 5,09% απ' όσα έχουν λαμβάνειν. Η ίδια η εταιρεία κάνει λόγο για εμφάνιση ντόμινο στην αγορά, με συνεργαζόμενες εταιρείες να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Επίθεση από προμηθευτές και σκληρές κατηγορίες
Σε ανακοίνωσή της το βράδυ της Τρίτης, η δικηγορική εταιρία Κωνσταντίνου & Βρέττας αναφέρει τα εξής: «Σε εκτέλεση εντολής των πελατών μας, ενεργοποιούμε τη ματαιωθείσα αίτηση πτώχευσης που είχαμε καταθέσει παλαιότερα και είχαμε ματαιώσει ώστε να δώσουμε ευκαιρία στην εταιρεία αυτή να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες μας, πράγμα όμως που ποτέ δεν συνέβη.
Στην αίτηση αυτή, ζητούσαμε να τεθεί σε πτώχευση η εταιρεία με χρόνο παύσης πληρωμών το έτος 13-8-2011, δηλαδή το πρώτο έτος που εμφάνισε τεράστιες ζημίες η εταιρεία και συνάμα το τελευταίο που δημοσίευσε ισολογισμούς.
Με την αίτησή μας, της οποίας τη συζήτηση επισπεύδουμε άμεσα, ζητούμε την κήρυξη ως χρόνου παύσης πληρωμών ως μέσα στο 2011 (δηλαδή από τότε που θεωρούμε ότι η εταιρεία ήταν σε κατάσταση παύσης πληρωμών), ανατρέπονται αυτοδίκαια όλες οι καταδολιευτικές μεταβιβάσεις της τότε τεράστιας ακίνητης περιουσίας της, κυρίως σε ένα fund στο Κατάρ που φαίνεται να ελέγχεται από τον ίδιο τον μεγαλομέτοχο της "Μαρινόπουλος ΑΕ".
Ο πρόσφατος έλεγχος τίτλων που διενεργήσαμε στα υποθηκοφυλακεία απέδειξε ότι από την ακίνητη περιουσία ύψους τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων (αντικειμενική αξία) που είχε η εταιρεία το έτος 2010, σήμερα δεν υπάρχει παρά πολύ μικρό μέρος αυτής, ένα τμήμα έχει μεταβιβαστεί σε Τράπεζες έναντι χρεών, το δε μείζον στο ανωτέρω fund στο Κατάρ, η δε Μαρινόπουλος υπέγραψε αμέσως μετά τις μεταβιβάσεις μισθωτήρια συμβόλαια με τεράστια ενοίκια στους καινούργιους "ιδιοκτήτες".
Αποτέλεσμα αυτής της μεθόδευσης ήταν αφενός να επιβαρυνθεί με μεγάλα λειτουργικά έξοδα, αφετέρου να χάσουν οι πιστωτές τη δυνατότητα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους.
Στο παρελθόν, έχουμε προβεί για λογαριασμό διαφόρων πελατών μας, σε κατασχέσεις μετρητών σε βάρος της εταιρείας αυτής για πολύ μεγάλα χρηματικά ποσά και για αρκετές διαταγές πληρωμής που εκδώσαμε υπέρ πελατών μας.
Εκπροσωπώντας δεκάδες αγρότες, προμηθευτές, τράπεζα, ήτοι πιστωτές της "Μαρινόπουλος ΑΕ" με απαιτήσεις που υπερβαίνουν τα 30.000.000 €, δηλώνουμε ότι επιθυμούμε α) την ανατροπή των καταδολιευτικών μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, β) την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης της εταιρείας και γ) ότι είμαστε αντίθετοι στην υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, καθότι αυτό θα επιτρέψει στους υπευθύνους της εταιρείας να συνεχίσουν να τη διοικούν, πράγμα που μας βρίσκει σφόδρα αντίθετους.
Ιωνάθαν Κωνσταντίνου Δικηγόρος Εταίρος της δικηγορικής Εταιρείας με επωνυμία "Κωνσταντίνου & Βρέττας"
Το σχέδιο εξυγίανσης αλλά χωρίς αναφορές στο… κούρεμα!
Η επιχείρηση υποστηρίζει ότι έχει ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης για αναδιοργάνωση και ζητά ρύθμιση και αποπληρωμή των οφειλών σε βάθος 15ετίας(!), χωρίς ωστόσο να προτείνει εμφανώς κούρεμα χρεών. (σ.σ. όλες οι πληροφορίες παραπέμπουν σε κούρεμα, που στην καλύτερη περίπτωση θα είναι μεταξύ 40-50% για τους ακάλυπτους πιστωτές).
Συγκεκριμένα εισηγείται:
• Εξόφληση τραπεζών/Leasing σε 15 χρόνια με επιτόκιο euribor +3%
• Εξόφληση προμηθευτών με ορίζοντα 15ετίας
• Αποπληρωμή υποχρεώσεων σε ΔΟΥ και Ταμεία σε 180 δόσεις
• Αποπληρωμή εργαζομένων σε ένα έτος
Σημειώνεται ότι για να πετύχει το σχέδιο θα πρέπει η εταιρεία να πετύχει μικτό περιθώριο κέρδους 27%, δραστική μείωση εξόδων, θετικά EBITDA και πωλήσεις που αρχικά θα είναι αντίστοιχες του 2015 και σταδιακά θα βελτιωθούν.
Έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας "Μαρινόπουλος", βρίσκονται εργαζόμενοι
Έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας "Μαρινόπουλος", βρίσκονται εργαζόμενοι προκείμενου να διαμαρτυρηθούν για το αίτημα πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρεία και να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.
"Σήμερα οι 12.000 εργαζόμενοι του Μαρινόπουλου βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα με την απειλή της ανεργίας να κρέμεται άμεσα πάνω από τα κεφάλια τους. Και μαζί με αυτούς κινδυνεύουν και οι εργαζόμενοι των 1500 επιχειρήσεων που εξαρτώνται από τη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της χώρας", αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή τους.
"Μετά την Ηλεκτρονική Αθηνών, το ξενοδοχείο Athens Ledra, την Πυρσός Σεκιούριτι, τον Παπασωτηρίου και την Σοφτεξ ακόμη μια ομάδα εργαζομένων οδηγείται στην ανεργία", τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Ανάμεσα στα αιτήματα των εργαζομένων είναι η ακύρωση των σχεδίων της εργοδοσίας η καταγγελία της προσπάθειας πτώχευσης και να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση.
Νωρίτερα πάντως την ώρα που οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να περάσουν στο προαύλιο του υπήρξε μικροένταση, γρήγορα όμως με την επέμβαση των ψυχραιμότερων τα πνεύματα ηρέμησαν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
http://www.newsit.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες