Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΑΠΟΦΑΣΗ ΒΟΜΒΑ μπλοκάρει την επαναπροώθηση μεταναστών

«Μη ασφαλής τρίτη χώρα η Τουρκία»

Aπόφαση-βόμβα, η οποία χαρακτηρίζει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα, αναστέλλει επ’ αόριστον την πιθανότητα επιστροφών Σύρων στην Τουρκία, θέτοντας σε κίνδυνο την εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η δευτεροβάθμια επιτροπή εκδίκασης προσφυγών εξέδωσε χθες την πρώτη απόφασή της, ύστερα από προσφυγή Σύρου που βρίσκεται στη Λέσβο και στον οποίο αρχικά δεν δόθηκε άσυλο, οπότε και θα έπρεπε να επιστρέψει στην Τουρκία.

Ωστόσο, η δευτεροβάθμια επιτροπή προσφυγών έκρινε ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα, οπότε το αίτημα ασύλου πρέπει να εξεταστεί εκ νέου με περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα.

Στη Λέσβο, η υπηρεσία ασύλου έχει εξετάσει 174 αιτήματα Σύρων, εκ των οποίων οι 100 έλαβαν άσυλο και έφυγαν για την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι υπόλοιποι, των οποίων το αίτημα απορρίφθηκε, προσέφυγαν στη δευτεροβάθμια επιτροπή ζητώντας επανεξέταση.

Το «δεδικασμένο» της πρώτης απόφασης που κρίνει την Τουρκία μη ασφαλή τρίτη χώρα για τους Σύρους θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις. Ετσι η διαδικασία της εξέτασης των αιτημάτων ασύλου όσων βρίσκονται στα νησιά θα πάρει μήνες.

Την ίδια στιγμή οι ροές συνεχίζονται δημιουργώντας ασφυξία και προβλήματα στα νησιά. Στη Χίο ο αστυνομικός διευθυντής Ανδρέας Δαμίρης υπέβαλε την παραίτησή του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, ωστόσο τοπικές πηγές ανέφεραν ότι η κατάσταση με το προσφυγικό έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφασή του.

Η τοπική κοινωνία της Χίου αντιδρά έντονα, ενώ έχουν κάνει την εμφάνισή τους και ακραία στοιχεία που προκαλούν εντάσεις. Στο νησί παραμένουν πάνω από 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες υποδομές, ενώ η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωρεί εξαιρετικά αργά.

Λιγότερα από 10 αιτήματα την ημέρα καταγράφονται, ανέφερε τοπική πηγή, συμπληρώνοντας ότι με αυτό τον ρυθμό θα χρειαστούν χρόνια για την εξέταση όσων παραμένουν στη Χίο. Το προηγούμενο εικοσιτετράωρο έφθασαν 99 μετανάστες στο νησί, ενώ 50 άτομα πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Οσον αφορά την κατάσταση στην Ειδομένη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατέθεσε χθες καταγγελία (συνοδευόμενη από υπόμνημα) στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, αφενός ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για τις αξιόποινες πράξεις που τελούνται στην Ειδομένη, αφετέρου για να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή. «Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και έχει καταλυθεί κάθε έννοια ευνομίας και τάξης στην Ειδομένη», ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης απαντώντας στον περιφερειάρχη αναγνώρισε ότι υπάρχει μεγάλο κόστος από την κατάληψη της γραμμής, ωστόσο τόνισε ότι «το θέμα δεν είναι στενά αστυνομικό». 

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η μεταφορά όσων βρίσκονται στην Ειδομένη θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς ολοκληρώνονται τα κέντρα μεταφοράς στη Βόρεια Ελλάδα. Σε νοικιασμένους χώρους στη Θέρμη και την Ευκαρπία Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσουν νέα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κυρίτσης ανακοίνωσε πως θα εκσυγχρονιστούν τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας και στο Βαγιοχώρι Θεσσαλονίκης και ότι θα φτιαχτεί και ένας πρότυπος χώρος φιλοξενίας, δυναμικότητας 1.300 έως 1.500 θέσεων, στα Πατώματα, στα Γρεβενά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες