Το χρονικό της 8ήμερης πορείας Πάτρα - Αθήνα
Δείτε στο διαδραστικό χάρτη το χρονικό της 8ήμερης πορείας Πάτρα - Αθήνα
Στο διαδραστικό χάρτη αποτυπώνονται τα σημεία όπου βρίσκονταν κάθε ημέρα η μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα ενάντια στην ανεργία.
Πατώντας πάνω στα κόκκινα βελάκια, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες,βίντεο και ρεπορτάζ από το συγκεκριμένο σημείο.
Πατώντας στο κουτάκι πάνω δεξιά ο χάρτης ανοίγει σε πλήρη οθόνη.
Το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα σήμερα στη χώρα είναι η ανεργία. Η ανεργία που τσακίζει, εξουθενώνει, καταθλίβει εκατομμύρια συνανθρώπους μας.
Αλλά η ανεργία, όπως και κάθε άλλο κοινωνικό πρόβλημα, δεν αποτελεί «φυσικό» φαινόμενο. Έχει αίτια. Οικονομικά. Και πολιτικά.
Ο Δήμος της Πάτρας με πρωτοβουλία του δημάρχου Κώστα Πελετίδη πήρε την απόφαση να αναδείξει το πρόβλημα και τα αίτια της ανεργίας. Πώς; Με πορεία 220 χιλιομέτρων από την Πάτρα στην Αθήνα με σύνθημα: «Δουλειά για όλους – Δουλειά με δικαιώματα»!
Στην ανακοίνωση της σκέψης της δημοτικής αρχής κάποιοι μίλησαν για «αμφιλεγόμενη» κίνηση. Άλλοι για «γραφικότητα». Κι άλλοι – ανάμεσά τους η πλειοψηφία των ΜΜΕ – ακολούθησαν την γνώριμη τακτική: «Έθαψαν» την πρωτοβουλία.
Οι «νεκροθάφτες» έχασαν. Οι οδοιπόροι από την Πάτρα πέτυχαν αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο. Χιλιάδες περπάτησαν επί μια ολόκληρη βδομάδα σφραγίζοντας μέτρο – μέτρο αυτά τα 220 χιλιόμετρα με το αυτονόητο: «Δουλειά»!
Από κάθε χωριό, από κάθε πόλη που πέρασαν, χιλιάδες ήταν αυτοί που ύψωσαν τη φωνή τους, που ενώθηκαν μαζί τους στην ίδια διαδρομή, με το ίδιο αίτημα. Κι ήταν χιλιάδες και χιλιάδες αυτοί που τους υποδέχτηκαν την Κυριακή στο Σύνταγμα.
Κι έτσι, παρά, ενάντια και κόντρα στην αποσιώπηση, έφτασε παντού το μήνυμα: Απέναντι σε εκείνο το μοντέλο χαμοζωής που θέλει να είμαστε «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, (να) προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!», που έλεγε ο Βάρναλης, υπάρχει ο άλλος δρόμος:
Είναι ο δρόμος της διεκδίκησης και του αγώνα που όταν συνενώνει τα ρυάκια και τους χείμαρρους της ανάγκης μετατρέπεται στο φουσκωμένο ποτάμι και στην κοινωνική φουσκοθαλασσιά που μπορεί – μόνο αυτή μπορεί – να φέρνει τα πάνω – κάτω.
***
Το ελάχιστο που οφείλει η στήλη, ως ένδειξη αναγνώρισης και σεβασμού στους χιλιάδες οδοιπόρους των 220 χιλιομέτρων, είναι να ακουστεί η φωνή τους, η γνώμη τους, η άποψή τους, όπως αυτή συμπυκνώθηκε στην ομιλία του δημάρχου Κώστα Πελετίδη στην συγκέντρωση – αποκορύφωμα της μεγάλης πορείας τους στην πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή.
Από την ομιλία του δήμαρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο Σύνταγμα (10/4/2016):
«Αγωνιστές και Αγωνίστριες της ζωής, φίλες και φίλοι
Μετά από οχτώ ημέρες της πορείας - αγώνα 220 χιλιομέτρων Πάτρα - Αθήνα, με σύνθημά μας "δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα", φτάσαμε εδώ στην Αθήνα, στο Σύνταγμα. Είμαστε μπροστά στο Κοινοβούλιο, εκεί που λένε ότι παίρνονται οι αποφάσεις. Αποφάσεις αντιλαϊκές που θωρακίζουν αυτούς που κατέχουν τον πλούτο, τα μονοπώλια, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες και τσακίζουν αυτούς που τον δημιουργούν.
Πριν από λίγο παραδώσαμε στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της Βουλής, (εκτός φυσικά από την εγκληματική - φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής) την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας και την απαίτηση να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, στην Υγεία, Παιδεία κλπ και να παρθούν μέτρα που θα προστατεύουν τους Άνεργους και τις οικογένειές τους.
Στη σύντομη παρουσία μας στη Βουλή, πήραμε και μια γεύση. Η αντιπρόεδρος της Βουλής, το είπε ξεκάθαρα: "Η αγάπη μας είναι μεγάλη για τους άνεργους, αλλά οι ισχυροί έχουν άλλα αποφασίσει". Και αναρωτιέται κανείς: Αυτές οι πολιτικές δυνάμεις και το κοινοβούλιο είναι ουδέτερος όρος; (…).
Αν νομίζουν ότι κάναμε 220 χιλιόμετρα, έτσι γιατί δεν ξέραμε τί να κάνουμε, είναι πολύ γελασμένοι. Το παραμύθι τέλειωσε. Ο λαός θέλει να ζήσει και τα εμπόδια θα παραμεριστούν.
Εμείς δεν κάναμε όλη αυτήν τη διαδρομή για να παραδώσουμε τις θέσεις μας στα πολιτικά κόμματα. Αυτό μπορούσαμε να το κάνουμε με πολλούς άλλους τρόπους.
Πορευτήκαμε για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή των ανέργων, της νεολαίας, η φωνή των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, των εργαζομένων με μεσαιωνικές σχέσεις εργασίας, με τρίμηνα, ωρομίσθιοι. Να ακουστεί η φωνή των επαγγελματιών που καταστρέφονται, των αγροτών που ξεκληρίζονται (…).
Όταν πήραμε αυτήν την απόφαση ορισμένοι, πρώιμοι και όψιμοι τιμητές του συστήματος, βιάστηκαν να μας λοιδορήσουν.
Μόλις 2 ημέρες πριν ξεκινήσει αυτό το ζωντανό λαϊκό ποτάμι από την Πάτρα στην Αθήνα έκαναν και πρόβλεψη ότι θα κάνουμε πορεία χωρίς ανέργους και εργαζόμενους. Διαψεύστηκαν οικτρά, γιατί αυτή η κινητοποίηση αγκαλιάστηκε από τον πατραϊκό λαό, από τους ίδιους τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό τους κίνημα στο διάβα της.
Φτάσαμε στη σημερινή κορύφωση της κινητοποίησης μας μέσα από συνελεύσεις σε λαϊκές γειτονιές που οργανώσαμε σαν δήμος, συναντήσεις με φορείς και νιώθουμε ικανοποιημένοι που ο Δήμος Πατρέων με αυτήν του την απόφαση έχει συμβολή στο να αναδειχτεί το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Είναι δεκάδες τα Σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα που συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα και είχαν το δικό τους μερίδιο θετικής συμβολής στην πορεία διαδήλωσης των 220 χιλιομέτρων Πάτρα – Αθήνα (…).
Σε εργασιακούς χώρους που συναντούσε η Πορεία - Αγώνα κατά της ανεργίας, οι εργαζόμενοι με κάθε τρόπο εκδήλωναν τη στήριξή τους. Σε αρκετά εργοστάσια βγήκαν έξω και συναντήθηκαν με την πορεία. Επίσης εργαζόμενοι στους χώρους του εμπορίου τροφίμων. Η μεγάλη ανταπόκριση σε αυτόν τον αγώνα μας οπλίζει με δύναμη και αισιοδοξία. Ταυτόχρονα, μας δεσμεύει για νέες πρωτοβουλίες για τα δικαιώματα των ανέργων και των οικογενειών τους.
Φίλες και φίλοι, δεν θεωρούμε λύση του προβλήματος της ανεργίας τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Αυτά που η σημερινή κυβέρνηση αντί να τα καταργήσει, όπως έλεγε προεκλογικά χαρακτηρίζοντάς τα μαύρη εργασία, τα μετατρέπει από 5μηνα σε 8μηνα.
Ούτε επίσης συνιστούν λύση τα νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ που δίνουν ζεστό χρήμα στους εργοδότες. Πρόσφατο παράδειγμα, το νέο πρόγραμμα με τίτλο "Ευκαιρίες κατάρτισης και πιστοποίησης για ανέργους νέους ηλικίας 18 - 25 ετών, σε επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα σε κλάδους αιχμής της ελληνικής οικονομίας" του ΟΑΕΔ το οποίο προβλέπει αμοιβή 293,5 ευρώ το μήνα.
Όλα τα παραπάνω που υλοποιούν το σύνολο των κυβερνήσεων στην ΕΕ (αριστερές, φιλελεύθερες, νεοφιλελεύθερες, δεξιές, ακροδεξιές) είναι κοροϊδία και τελικά οδηγούν στην ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Αντί για δουλειά με δικαιώματα προσφέρουν ένα ξεροκόμματο και μάλιστα με ημερομηνία λήξης. Αντί για μέτρα προστασίας των ανέργων, τελικά επιδοτούν τα μονοπώλια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλα τα κόμματα που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, των μνημονίων οφείλουν να τοποθετηθούν επάνω στα αιτήματά μας που είναι και οι θέσεις των εργαζομένων, των ανέργων της πόλης των Πατρών, αλλά και του συνόλου της χώρας μας.
Είναι αιτήματα που διασφαλίζουν στοιχειώδεις συνθήκες διαβίωσης στους ανέργους και τις οικογένειές τους για όσο χρονικό διάστημα οι κουμανταδόροι της χώρας μας το κεφάλαιο και οι αστικές κυβερνήσεις τους έχουν στο περιθώριο παρά τη θέλησή τους.
Απαιτούμε από την κυβέρνηση τώρα άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Κανένας άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Κανένας πλειστηριασμός σε σπίτι ανέργου. Κανένα σπίτι χωρίς φως, νερό, σταθερό τηλέφωνο.
Διεκδικούμε άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και αμοιβές για την κάλυψη των τεράστιων κενών στις υπηρεσίες του δήμου μας, στα σχολεία, στα νοσοκομεία της πόλης μας (…).
Διεκδικούμε έργα που τα έχει ανάγκη ο λαός μας, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, έργα υποδομών για να μην είναι η πόλη μας μια ανοχύρωτη πόλη, ύδρευσης, αποχέτευσης, μαζικών μεταφορών (προαστιακός σιδηρόδρομος, τραμ), έργα αναβάθμισης της ποιότητας ζωής με αθλητικές εγκαταστάσεις, ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Η κρίση με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση έχει οξύνει όλα τα προβλήματα στις ήδη ελάχιστες υποδομές που υπήρχαν.
Διεκδικούμε να χτιστούν κρατικοί παιδικοί σταθμοί που δεν έχουμε, σχολεία και νηπιαγωγεία για να μη στοιβάζονται τα παιδιά της πόλης μας.
Οι άνεργοι δεν χρειάζονται αισθήματα συμπάθειας, χρειάζονται έργα, μέτρα και φυσικά δεν ισχύει και είναι μεγάλο ψέμα ότι δεν μπορούν ή δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτά τα χρήματα μπορούν να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπάρχει αυτή η δυνατότητα σήμερα και προϋποθέτει να σταματήσει να εφαρμόζεται μονομερώς η στήριξη του κεφαλαίου.
Η αλήθεια είναι ότι τα χρήματα υπάρχουν και δίνονται απλόχερα για το κεφάλαιο, όπως πχ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 5,7 δισ. που έδωσαν πρόσφατα.
Δέστε τι ωραίος όρος είναι η λέξη ανακεφαλαιοποίηση, δέστε πως κρύβουν το γεγονός ότι την περίοδο της κερδοφορίας τα κέρδη ιδιοποιήθηκαν και την περίοδο της ζημιάς πληρώνει ο λαός.
Τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας δικά τους. Γιατί δίνουν στους εφοπλιστές για την κίνηση των καραβιών τους αφορολόγητο πετρέλαιο και οδηγούν τους άνεργους και τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν την καινοτόμα εφεύρεση του μαγκαλιού για θέρμανση με αποτέλεσμα το θάνατό τους.
Τι εμποδίζει τους κυβερνώντες να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στους δήμους; Ο δήμος μας και τα νομικά του πρόσωπα έχουν απόλυτη ανάγκη για τουλάχιστον 700 εργαζόμενους και να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με επιπλέον χαράτσωμα των δημοτών.
Αυτό θα βοηθήσει να λυθούν πλήθος λαϊκών προβλημάτων (…). Έτσι μπορεί η Πάτρα, αλλά και όλες οι πόλεις της Ελλάδας να γίνουν όμορφες, γιατί όμορφη πόλη είναι η πόλη που δεν έχει φτώχεια και ανεργία.
Μας λένε ότι προέχει τώρα η ανάπτυξη για να μεγαλώσει η πίτα και να ξαναμοιραστεί για όλους δίκαια!
Μέγα ψέμα λέμε εμείς! Η τροφοδότηση της καπιταλιστικής ανάπτυξης με ακόμη μεγαλύτερη ληστεία και το τσάκισμα του λαού, με τη νεολαία σε ρόλο δούλου στον 21 αιώνα το μόνο που φέρνει είναι η ανάπτυξη των κερδών, όχι ανάπτυξη για το λαό και τα παιδιά του, όχι δικαιώματα και επάνοδο των κατακτήσεων.
Ανάπτυξη για το λαό με τους αστούς στο τιμόνι της οικονομίας και της εξουσίας δεν υπάρχει! Αυτό το παραμύθι έχει δράκο. Το δράκο του ανταγωνισμού για το μεγαλύτερο καπιταλιστικό κέρδος που συντρίβει δικαιώματα, κατακτήσεις, λαϊκές ανάγκες .
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες, φίλες και φίλοι,
Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε την 1η του Μάη, που καθιερώθηκε ως μέρα τιμής της εργατικής τάξης στους νεκρούς της στο Σικάγο το 1886, που αγωνιζόντουσαν για την καθιέρωση του 8ωρου.
Σήμερα, 130 χρόνια μετά, παρά την απογείωση της επιστήμης και της τεχνικής, οι εργαζόμενοι γεύονται ανεργία, εργασία με συνεχή μείωση δικαιωμάτων, φτώχεια. Μοιράζουμε συσσίτια τη στιγμή που ο πλανήτης μπορεί να θρέψει 8 φορές τον πληθυσμό του (…).
Αντί η τεχνολογία να μπει στην υπηρεσία των εργαζομένων και να βελτιώσει τη ζωή τους, χρησιμοποιείται σε βάρος τους. Η ανάπτυξη των μέσων παραγωγής δεν οδηγεί στη μείωση του εργάσιμου χρόνου, έτσι αντί να έχουμε 35 ώρες δουλειά την εβδομάδα με μισθούς που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες έχουμε δουλειά με ελαστικές σχέσεις.
Το κεφάλαιο, η ΕΕ και η κυβέρνηση προωθούν αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στο Συνταξιοδοτικό, προσαρμόζουν τα όρια ηλικίας για σύνταξη με βάση το προσδόκιμο επιβίωσης. Αντί να έχουμε σύνταξη στα 55 στις γυναίκες και στα 60 για τους άνδρες τα πάνε στα 67 με προοπτική στα 71. Έτσι οι νέοι θα παραμένουν στο περιθώριο άνεργοι.
Βλέπετε για τα κέρδη των ολίγων μονοπωλιακών ομίλων καταργείται η δυνατότητα να υπάρχει εργασία για όλους.
Οι κρατούντες προωθούν την καινοτομία όχι για την πρόοδο, αλλά για την οπισθοδρόμηση του λαού. Γυρίζουν το επίπεδο της ζωής στη δεκαετία του ‘60, μόνο που τότε οργώναμε με το μουλάρι και θερίζαμε με το δρεπάνι.
Αυτά τα κατορθώματα τα επιτυγχάνει η τάξη των κυρίαρχων της χώρας μας και διεθνώς. Θαυμάστε το αξιακό τους σύστημα. Στερούν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους για να είναι κυρίαρχοι και να διαφεντεύουν τον πατραϊκό, τον ελληνικό λαό, τους λαούς του πλανήτη. Άλλος δουλεύει και άλλος απολαμβάνει τους καρπούς του ιδρώτα τους.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, αυτοί που δημιουργούν και προσφέρουν στην κοινωνία τα πάντα, ήρθε η ώρα να ορθώσουν το ανάστημά τους, να βάλουν τέρμα στη σήψη και την παρακμή που προσφέρουν οι κάτοχοι της ντόπιας και διεθνούς αστικής τάξης.
Εργάτης του χεριού και του πνεύματος σημαίνει δημιουργός, δηλαδή μεγαλείο, χωρίς αυτόν γρανάζι δεν γυρνά. Μαζέψτε όλους τους εφοπλιστές του κόσμου και βάλτε τους να μετακινήσουν ένα πλοίο. Ούτε πόντο δεν θα πάει. Αυτή η αντίφαση, άλλος να δουλεύει και άλλος να τρώει, είναι χρέος μας να την ανατρέψουμε.
Στα χέρια μας είναι να υπάρχει δουλειά για όλους, οργάνωση χρειάζεται και να μην τους αφήσουμε να διαιρούν και να βασιλεύουν (…).
Από αύριο συνεχίζουμε το δίκαιο αγώνα για να γίνουν πράξη τα αιτήματα στήριξης των ανέργων.
Το σύνθημα "Πάτρα - Αθήνα είναι η αρχή - Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή" συμπυκνώνει τον προσανατολισμό μας για το αύριο.
Κανένας συμβιβασμός, είναι ώρα αυτοί που κάνουν τη ζωή του λαού κόλαση να νιώσουν την ανάσα του λαϊκού κινήματος.
Οργάνωση και πάλη παντού, συγκρουστείτε με την αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ, αστικών κυβερνήσεων, μονοπωλίων. Είναι φορείς της παρακμής, της οπισθοδρόμησης. Η κυριαρχία τους μπλοκάρει την κοινωνική πρόοδο.
Με εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις που έχει το λαϊκό κίνημα στην πόλη μας και στη χώρα μας, είμαστε σίγουροι ότι στο τέλος θα ανθίσει το χαμόγελο στο πρόσωπο της νεολαίας, των εργαζόμενων, του λαού μας.
Το δίκιο είναι με το μέρος μας, προχωράμε».
Στο διαδραστικό χάρτη αποτυπώνονται τα σημεία όπου βρίσκονταν κάθε ημέρα η μεγάλη πορεία Πάτρα - Αθήνα ενάντια στην ανεργία.
Πατώντας πάνω στα κόκκινα βελάκια, μπορείτε να δείτε φωτογραφίες,βίντεο και ρεπορτάζ από το συγκεκριμένο σημείο.
Πατώντας στο κουτάκι πάνω δεξιά ο χάρτης ανοίγει σε πλήρη οθόνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες