«Ούτε καν μια φιλική συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει», είπε – Ασάφειες Παπαγγελόπουλου για το αντικείμενο της συνάντησης
Αποστάσεις ασφαλείας πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος από τον αναπληρωτή του Δ. Παπαγγελόπουλο σχετικά με τις συναντήσεις του με την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, η οποία έχει καταγγείλει παρεμβάσεις από μέρους του στο έργο της. Αναφερθείς στο θέμα κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι «δεν θα πάρω θέση διότι σε θέματα που αφορούν τον χειρισμό εξατομικευμένων υποθέσεων από δικαστές ο υπουργός οφείλει να μην παίρνει θέση», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι κακώς ο κ. Παπαγγελόπουλος συναντήθηκε (έστω και κατόπιν δικού της αιτήματος) μαζί της.
Πρόσθεσε πάντως ότι «στο κανονιστικό επίπεδο όμως δεν μπορώ να αντιληφθώ δικαστικό ή εισαγγελέα να έχει μια δικογραφία στα χέρια του και να επισκέπτεται έναν υπουργό». Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ακόμα και στην περίπτωση αυτή «πιστεύω πως ούτε καν μια φιλική συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει».
Αργότερα ο κ. Παρασκευόπουλος επιχειρώντας να μετριάσει την αίσθηση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του αυτές σημείωσε ότι «ίσως η συζήτηση αφηρημένων νομικών θεμάτων που δεν σχετίζονται με μια υπόθεση να είναι θεμιτή».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης αναφερθείς τόσο στο θέμα των προαγωγών ανώτατων δικαστικών όσο και της επίθεσης εναντίον του, όπως χαρακτήρισε τις καταγγελίες εις βάρος του, έκανε λόγο για «μνημείο υποκρισίας, ψευδολογίας και ανακρίβειας», ενώ χαρακτήρισε «ερασιτεχνική την προσπάθεια να με σπιλώσουν». «Ξέρουμε πώς γίνονται οι προαγωγές», είπε, για να σπεύσει να συμπληρώσει ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι παραδέχομαι πως οι προαγωγές που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανακόλουθες».
Όσον αφορά την υπόθεση που χειριζόταν η εισαγγελέας Τσατάνη και αν τέθηκε ορθώς ή όχι στο αρχείο, είπε ότι «δεν γνωρίζω» αρνούμενος κατηγορηματικά ότι κατά την συνάντησή τους έγινε κουβέντα για την ουσία της υπόθεσης. «Με προβληματίζει γιατί επιδίωξε την συνάντηση με δική της πρωτοβουλία. Αν σκέφτηκα πώς με παγίδευσε έτσι; Νομίζω ότι είχε θορυβεί από τα δημοσιεύματα για χειρισμούς υποθέσεων. Θεώρησα ότι ήρθε να εξασφαλίσει ότι δεν θα της γίνει πειθαρχικό. Δεν ξέρω αν ήταν εξ αρχής σχεδιασμένο ή αν κάποιοι το εκμεταλλεύθηκαν στη συνέχεια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγγελόπουλος για την συνάντηση, επισημαίνοντας εν τέλει πώς «θέλω να πιστεύω ότι αρχικά ήρθε να με δει ανθρώπινα». Ενώ στο ερώτημα αν έπρεπε να την δεχθεί στο γραφείο του, η απάντηση που έδωσε ήταν «Γιατί, τι είμαι; Άβατο;». Για να υπογραμμίσει ότι «δεν μιλήσαμε για την ουσία της υπόθεσης». Γι’ αυτό, άλλωστε, όπως τόνισε «δεν δέχθηκα και τον κ. Βγενόπουλο». «Έπρεπε να μυρίσω τα δάχτυλά μου για το τι θέλει (η εισαγγελέας Τσατάνη);», διερωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης.
Η δήλωσή του ότι «δεν μιλήσαμε για την ουσία της υπόθεσης» έδωσε την αφορμή στον πρώην πρόεδρο του ΠαΣοΚ Ευ. Βενιζέλο να εξαπολύσει επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα εμφανίζοντάς τον σε πλήρη διάσταση με τους ισχυρισμούς Παπαγγελόπουλου καθώς, όπως είχε πει κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για την Δικαιοσύνη, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης παρακίνησε την εισαγγελέα Τσατάνη να μην βάλει την υπόθεση στο αρχείο.
Ο κ. Βενιζέλος διάβασε από τα πρακτικά την επίμαχη αναφορά του κ. Τσίπρα η οποία έλεγε: «Αυτές είναι πραγματικές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και όχι το γεγονός ότι μία εισαγγελέας ζήτησε να συνομιλήσει με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τις υποθέσεις διαφθοράς, ο οποίος την παρακίνησε να μην βάλει στο αρχείο μία υπόθεση που απασχολεί την κυπριακή δικαιοσύνη και, φυσικά, την ελληνική κοινή γνώμη».
«Έγινε παρέμβαση στην δικαστική της κρίση», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός «σας καλύπτει και σας υπερκαλύπτει, διότι χωρίς αυτόν δεν θα ήσασταν υπουργός». «Το ζήτημα είναι μείζον. Ο κ. Τσίπρας λέει την αλήθεια. Είναι σε συνεννόηση με τους υπουργούς του. Το εννοεί ο πρωθυπουργός. Η ευθύνη είναι κυβερνητική», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιχειρώντας να αιτιολογήσει την αντίφαση που προκύπτει με βάση την παραδοχή του κ. Τσίπρα, είπε ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε «λόγο υποθετικό», αφού όπως εξήγησε στην συνάντηση Παπαγγελόπουλου- Τσατάνη δεν υπήρχε τρίτο πρόσωπο, δεν υπήρχαν μάρτυρες», ούτε ο πρωθυπουργός ήταν αυτήκοος μάρτυρας της συζήτησης αυτής. «Το τι συζητήθηκε το γνωρίζουν οι ίδιοι, ουδείς άλλος ούτε ο πρωθυπουργός», υπογράμμισε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Στην παρέμβασή του εκ μέρους της ΝΔ ο Μ. Βορίδης δήλωσε ότι «η υπόθεση Βγενόπουλου μας ενδιαφέρει μόνο για ένα θέμα: των παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη. Δεν δίνουμε δεκάρα για το πώς θα κριθεί η υπόθεσή του». Ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαγγελόπουλο είπε: «Λέτε ότι είναι προϊόν σκευωρίας και ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων. Ποιων; Πώς θωρακίσατε εσείς τον εαυτό σας ώστε να μην βρίσκεστε απολογούμενος με ομολογημένες συναντήσεις με δικαστή;». Ενώ και ο κ. Βενιζέλος τον ρώτησε: «Η κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητα πειθαρχικού ελέγχου σας έχει ανατεθεί;». «Όχι», απάντησε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενώ ο προϊστάμενός του υπουργός έσπευσε να ξεκαθαρίσει: «Είναι δική μου, αλλά σε θέματα διαφθοράς μου κάνει έγγραφη αναφορά και του την εκχωρώ (την αρμοδιότητα)».
Ένταση προκλήθηκε όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος είπε ότι «η κυρία Τσατάνη δεν ανέφερε τίποτα για παρέμβαση, αλλά ότι την απείλησα να γυρίσει την δικογραφία στην κυρία Ράϊκου». «Τι ενδιαφέρον είχα να φύγει η δικογραφία από την Τσατάνη και να πάει στην Ράϊκου; Την κυρία Ράϊκου ποιος την έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ;», διερωτήθηκε προκαλώντας την αντίδραση του κ. Βενιζέλου, που είπε: «Την κυρία Ράϊκου την τοποθέτησε η κυβέρνηση ή το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο; Αυτή είναι η αντίληψη που έχετε για την Δικαιοσύνη;».
Αξίζει να σημειωθεί, η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Βενιζέλος κατά του πρώην υπουργού του ΠαΣοΚ Ν. Σηφουνάκη με αφορμή την επιστολή του με την οποία επιχειρεί να τον εμπλέξει με την επιχειρηματία Αν. Βγενόπουλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ καταφέρθηκε κατά του κ. Σηφουνάκη λέγοντας ότι «αντιδικεί με τον Βγενόπουλο και στρέφεται εναντίον μου διότι επιθυμεί την συνδιαλλαγή ενός μέρους του ΠαΣοΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ». «Αυτό δεν θα γίνε ποτέ! Αυτά που λέω εγώ εκφράζουν το ΠαΣοΚ, την παράταξη σύσσωμη», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ζήτησε να κληθεί ο κ. Σηφουνάκης στην Επιτροπή για «να εξηγήσει τι είναι αυτό που κάνει, γιατί προσφέρει υπηρεσίες γλειψίματος στον κ. Τσίπρα». Επίσης ζήτησε να κληθούν ο κ. Βγενόπουλος και ο πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Ι. Τσιρώνης.
Τέλος, ερωτηθείς ο υπουργός Δικαιοσύνης σχετικά με την επιστολή της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου προς την πρόεδρο του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκεί ο βουλευτής του κόμματος κ. Βενιζέλος, ο κ. Παρασκευόπουλος είπε ότι έλαβε γνώση της επιστολής αυτής και «την αξιολόγησε ως προσωπική επιστολή», επισημαίνοντας ότι και στην ίδια την επιστολή μνημονεύεται ότι απευθύνεται προσωπικά. «Δεν δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης στο Σύνταγμα ή σε κόμμα. Δεν εκτίμησα ότι το περιεχόμενό της αντιβαίνει στο Σύνταγμα», σημείωσε ο υπουργός, αν και από βουλευτές της αντιπολίτευσης θεωρήθηκε ότι και σε αυτή την περίπτωση κράτησε προσεκτικές αποστάσεις.
Σταυρόπουλος Λάμπρος
http://www.tovima.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες