Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Σαράντα δύσκολες ημέρες για το μέλλον της χώρας


Σε στενωπό εισέρχεται η χώρα καθώς στις επόμενες 40 ημέρες και μέσα στον Απρίλιο η κυβέρνηση θα κληθεί να διαχειριστεί τις κρίσιμες εξελίξεις στο προσφυγικό και την αξιολόγηση

Στις Βρυξέλλες θα εξετασθεί το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού της Ελλάδας και της συμμετοχής του ΔΝΤ, καθώς αναζητείται η συμφωνία που θα ξεμπλοκάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τέλος Μαρτίου. Την ίδια ώρα δημοσίευμα της Guardian αναφέρει ότι μέχρι τον ερχόμενο Μάιο θα έχει αποφασίσει η Ε.Ε. αν η Ελλάδα θα παραμείνει εντός Σένγκεν.

Στο πεδίο της οικονομικής αξιολόγησης έχει προγραμματιστεί σήμερα το απόγευμα δείπνο εργασίας στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του κ. Τόμσεν, του επικεφαλής του EuroWorking Group Τόμας Βίζερ και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων όπου κεντρικό θέμα θα αποτελέσει το δημοσιονομικό κενό της Ελλάδος έως το 2018, το οποίο το ΔΝΤ τοποθετεί στο 4% του ΑΕΠ , όταν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί το τοποθετούν αισθητά χαμηλότερα.
Το ζητούμενο των παρεμβάσεων όλων των εμπλεκόμενων στη διαπραγμάτευση πλευρών είναι να εξευρεθεί μια λύση μέχρι το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Δευτέρας. Ωστόσο, εάν το ΔΝΤ τηρήσει μέχρι κεραίας το καταστατικό του, η εμπλοκή του στην αξιολόγηση θα είναι τεχνικά αδύνατη και θα πρέπει να βρεθεί ένα άλλο σχήμα παρουσίας του, το οποίο να μη θέτει προσκόμματα στη διαδικασία. Αυτό όμως θα πρέπει να το αποφασίσει ομοφώνως η Ευρωζώνη και πάνω από όλους η Γερμανία.
Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον «Ενικό» τόνισε πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς για να επιστρέψουν στην Αθήνα και ότι αυτό απαιτεί επιστροφή του ΔΝΤ στο ρεαλισμό.
Κατά τον ίδιο στις 7 Μαρτίου θα υπάρξει από το Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής μια απόφαση που θα επιτρέψει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία επί της αξιολόγησης έως τα τέλη Μαρτίου.
Στις 27 Μαρτίου είναι το Πάσχα των Καθολικών κάτι που σημαίνει πως η συμφωνία πρέπει να επιτευχθεί έως τις 25 Μαρτίου. Κατά κάποιες εκτιμήσεις πιο ρεαλιστικό είναι η αξιολόγηση να μεταφερθεί για το Πάσχα των Ορθοδόξων στις 1 Μάιου. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός δήλωσε χθες πως «το Πάσχα θα έρθει με την... Ανάσταση της οικονομίας».

Τον ερχόμενο Μάιο κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην Σένγκεν

Τον ερχόμενο Μάιο και αφού πρώτα ελεγχθεί η ικανότητα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική διαφύλαξη των συνόρων της, θα ληφθεί η απόφαση για παραμονή της χώρας στη Σένγκεν, σύμφωνα με προσχέδιο της Κομισιόν που αποκαλύπτει ο Guardian.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας που επικαλείται το προσχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «τα σύνορα της Ελλάδας θα ελεγχθούν από την Ε.Ε. στα μέσα Απριλίου ώστε να φανεί το πόσο αποτελεσματική είναι η φύλαξή τους, ενώ η τελικά απόφαση για την παραμονή της χώρας στη Σένγκεν θα ληφθεί τον Μάιο».
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. πιέζονται να άρουν τους εσωτερικούς συνοριακούς ελέγχους πριν το τέλος του έτους, ώστε να σωθεί η ελεύθερη ζώνη διακίνησης από την κατάρρευση, σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι εσωτερικοί συνοριακοί έλεγχοι «θέτουν υπό αμφισβήτηση την ορθή λειτουργία του χώρου ελεύθερης διέλευσης στη Σένγκεν. «Έχει φτάσει η στιγμή που τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προσπαθήσουν από κοινού ώστε να διαφυλαχθεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στον Guardian, η Κομισιόν επιθυμεί την όσο το δυνατόν πιο άμεση άρση των ελέγχων στα σύνορα με ξεκάθαρο στόχο να αποτελεί πραγματικότητα μέχρι το αργότερο το Νοέμβριο του 2016.
«Την ίδια ώρα, όμως, οι Βρυξέλλες επιθυμούν αυστηρότερους ελέγχους στα ευρωπαϊκά σύνορα και δεν θα διστάσουν να επαναλάβουν προειδοποιήσεις περί διωγμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν σε περίπτωση που δεν έχει καταφέρει να πετύχει τον απόλυτο έλεγχο στα σύνορά της μέχρι τον ερχόμενο Μάιο.

Μουζάλας: Η προσφυγική κρίση θα κρατήσει 3 χρόνια

Η Ελλάδα από χώρα τράνζιτ για τους πρόσφυγες θα μετατραπεί σε χώρα εγκατάστασης, φέρεται να παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ενώ εκτίμησε ότι η προσφυγική κρίση θα κρατήσει 2 με 3 χρόνια ακόμα.
Στη σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με δημάρχους και περιφερειάρχες σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε πως για το εν λόγω χρονικό διάστημα, οι πρόσφυγες θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, αφού το πέρασμα της Ειδομένης θα παραμείνει κλειστό, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να προσδιορίσει μέχρι πότε.

Σλοβάκος πρωθυπουργός: Η Ελλάδα να θυσιαστεί για το καλό της Ε.Ε.

Νέες δηλώσεις κατά της Ελλάδας από τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φίτσο, Σε συνέντευξη του σε εφημερίδα της πατρίδας του ο κ. Φίτσο δήλωσε πως «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που είναι πιθανόν η Ελλάδα να πρέπει να θυσιαστεί για το καλό της Ε.Ε Μάλιστα αναφέρθηκε και προσωπικά στον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας. «Τσίπρα θα υπάρχει μόνο ένα hotspot και θα λέγεται Ελλάδα. Και θα είναι δική σου ευθύνη γιατί δεν έκανες τίποτα για να προστατεύσεις τα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Σήμερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Τετάρτη την ΠΓΔΜ και συγκεκριμένα την Γευγελή που βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα.
Η Σλοβακία ετοιμάζεται για τις εκλογές της 5ης Μαρτίου με το προσφυγικό να αποτελεί ένα από τα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
http://www.cnn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες