Η ιστορία των παιδιών αυτών μοιάζει μοναδική και απίστευτη, αλλά είναι, δυστυχώς, αληθινή.
Από την δεκαετία του '90 κυρίως, όταν ο λιμός στη Βόρεια Κορέα έγινε η αιτία να χάσουν την ζωή τους τρία εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά και εξαιτίας του ανελεύθερου καθεστώτος που υπήρχε στην χώρα και εξακολουθεί και σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες άτομα απέδρασαν και μπήκαν παράνομα στην Κίνα.
Όμως, η ζωή για τις γυναίκες από τη Βόρεια Κορέα που αποστάτησαν και ζουν στην Κίνα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, τόσο για εκείνες, όσο και για τα παιδιά που φέρνουν στον κόσμο.
Σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε το 2012 η think tank «The Korea Institute for National Unification», που ιδρύθηκε το 1990 στη Νότια Κορέα, με κύριο στόχο την ενοποίηση των δύο χωρών, εκτιμάται ότι στην Κίνα ζουν 30.000 παιδιά, των οποίων οι μητέρες είναι από τη Βόρεια Κορέα.
Οι γυναίκες αυτές, όταν φθάνουν στην Κίνα, πέφτουν στα «δίχτυα» διακινητών ανθρώπων που τις πωλούν σε Κινέζους, ειδικότερα σε αγροτικές περιοχές της βορειοανατολικής Κίνας, όπου υπάρχει έλλειψη γυναικών.
Οι διακινητές υπόσχονται στις γυναίκες από τη Βόρεια Κορέα ότι με τον γάμο τους θα εξασφαλίσουν τροφή, στέγη και εργασία, αλλά εκείνες δεν γνωρίζουν ότι τα παιδιά που φέρνουν στον κόσμο δεν θα έχουν ταυτότητα.
Τα 30.000 παιδιά που ζουν αυτή την στιγμή στην Κίνα και οι μητέρες τους κατάγονται από τη Βόρεια Κορέα, δεν έχουν όνομα, δεν πάνε σχολείο, δεν έχουν φίλους, δεν έχουν περίθαλψη, δεν έχουν υπηκοότητα, δεν υπάρχουν, ούτε για το Πεκίνο, ούτε για την Πιονγιάνγκ.
Και αυτό επειδή, σύμφωνα με την νομοθεσία στην Κίνα, οι μητέρες των παιδιών δεν θεωρούνται πρόσφυγες, αλλά αποστάτες, έτσι, ενώ η Κίνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, υποχρεούται να προστατεύει τους πρόσφυγες, αυτές τις γυναίκες τις θεωρεί λαθρομετανάστες.
Αλλά και οι ίδιες, προσπαθούν να ζουν στη σκιά, καθώς φοβούνται ότι, αν αποκαλυφθεί η ύπαρξή τους, θα απελαθούν στην χώρα τους, όπου τους περιμένει ο δρόμος προς την φυλακή.
Ακτιβιστές για τα ανθρώπινα διακαιώματα και μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η «Citizens’ Alliance for North Korean Human Rights», κάνουν έκκληση στην διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να δώσει λύση στο πρόβλημα των παιδιών χωρίς πατρίδα που ζουν στην Κίνα, καθώς, όπως τονίζει στην εφημερίδα Guardian, η ακτιβίστρια Sungju Lee, που κατάγεται και η ίδια από τη Βόρεια Κορέα και τώρα ζει στην Κίνα, «Το θέμα των απάτριδων παιδιών είναι ένα από τα συμπτώματα της παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα, αυτά τα παιδιά στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και ζουν σαν να μην υπάρχουν».
Στον τοίχο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες