Η φωτογραφία του Γ. Ντάισελμπλουμ από το Twitter όπου εμφανίζεται και ο κ. Γκλεν Κιμ. Το αξιοπερίεργο είναι πως η ίδια φωτογραφία διανεμήθηκε και από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά χωρίς να διακρίνεται ο κ. Κιμ.
Γράφει ο Σωτήρης Νίκας
Τον τελευταίο ένα χρόνο, έρχεται και φεύγει από την επικαιρότητα, σε τακτική βάση. Ωστόσο, παρασκηνιακά, βρίσκεται σταθερά και διαρκώς στο πλευρό του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών και γενικότερα στους κόλπους του κυβερνητικού επιτελείου.
Πρόκειται για τον κ. Γκλεν Κιμ, ο οποίος ουσιαστικά εκτελεί χρέη κυβερνητικού συμβούλου, αλλά «αξιοποιείται» κυρίως από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο.
Τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στις επαφές που είχε ο κ. Τσακαλώτος με τους ομολόγους του στις αρχές του έτους. Μάλιστα, η παρουσία του «προδόθηκε» από μία φωτογραφία που δημοσίευσε ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter. Το αξιοπερίεργο είναι πως η ίδια φωτογραφία διανεμήθηκε και από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά χωρίς να διακρίνεται ο κ. Κιμ.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση πολλών. Η πιο ενδιαφέρουσα όμως ήταν εκείνη του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, κ. Χ. Θεοχάρη, ο οποίος κατέθεσε ερώτηση για το καθεστώς υπό το οποίο εργάζεται ο κ. Κιμ. Τι προκύπτει; Οτι μέχρι τον Αύγουστο του 2015, ο κ. Κιμ δεν είχε κάποια τυπική σχέση εργασίας με το ελληνικό Δημόσιο. Εκτοτε προσελήφθη ως σύμβουλος, αλλά ακόμη είναι άγνωστο ποια είναι η ακριβής θέση του και η αμοιβή του. Σε διάφορους κύκλους, συζητείται ότι αμείβεται με 120.000 ευρώ για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών του, αν και υπάρχει η επίσης ανεπιβεβαίωτη φήμη πως λαμβάνει 125.000 ευρώ τον μήνα. Πάντως, είναι γεγονός ότι στο υπουργείο Οικονομικών και γενικότερα στο κυβερνητικό επιτελείο είναι αρκετά προσεκτικοί όσον αφορά την προβολή του κ. Κιμ, παρά το γεγονός ότι δείχνουν να τον εμπιστεύονται με κλειστά τα μάτια.
Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας του κ. Κιμ, θα πρέπει να ανατρέξει κανείς στις πρώτες ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και στην εποχή που υπουργός Οικονομικών ήταν ο κ. Γ. Βαρουφάκης.
Αυτός είχε κρίνει πως οι υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει ο κ. Κιμ ήταν πολύτιμες και στο πλαίσιο αυτό του είχε αναθέσει να ασχοληθεί κυρίως με το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Ομως, ο ρόλος του δεν περιοριζόταν μόνο σε αυτό.
Σύμφωνα με παράγοντες που είναι σε θέση να γνωρίζουν, ο κ. Κιμ ακολουθούσε τις ελληνικές αποστολές στις Συνόδους Κορυφής και στα Eurogroup, ενώ ήταν παρών και στις κρίσιμες συσκέψεις για το μέλλον της Ελλάδας τον περασμένο Ιούλιο. Κάτι που αποδεικνύει ότι είχε «κερδίσει» και το πρωθυπουργικό περιβάλλον.
Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών θεωρεί επίσης ότι η συμβολή του κ. Κιμ είναι σημαντική. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν αυτός που είχε αναλάβει να εκπονήσει εκ μέρους της Ελλάδας το σχέδιο για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ είχε εμπλοκή τόσο στο κομμάτι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και βεβαίως στο θέμα του χρέους.
Ωστόσο, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το έργο του κ. Κιμ (ανεξαρτήτως της ποιότητάς του) δεν αρκεί. Και προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι αυτό που πραγματικά χρειάζεται η κυβέρνηση είναι μία ομάδα συμβούλων που θα μπορούν να χειριστούν δύσκολα και πολύπλοκα (από οικονομικής και νομικής πλευράς) θέματα της διαπραγμάτευσης, παρά ένα ή δύο στελέχη που όσο καλά και να ξέρουν έναν τομέα, δεν μπορούν να σταθούν απέναντι στις πολυπληθείς και καλά προετοιμασμένες ομάδες των δανειστών.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διαβάστε σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες