Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Τριμερής Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για προσφυγικό και οικονομία...


Τριμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα έχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Στην συνάντηση επί τάπητος θα τεθούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές όλα τα ανοιχτά θέματα, κυρίως το προσφυγικό και η οικονομία.
Όπως τόνισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβασή του, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα ενότητας και όχι διχασμού και μονομερών ενεργειών. Διαφορετικά, τόνισε, καλύτερο είναι να μην υπάρξουν συμπεράσματα.
Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «βαθύτατη και σοβαρή αντίφαση» να μιλάμε για όλο και πιο στενή Ευρώπη (an ever closer Europe), όταν γίνεται λόγος για φράχτες, επισημαίνοντας επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρχει ενότητα στο ένα άκρο της Ευρώπη και στο άλλο άκρο να μιλάμε για μονομερείς ενέργειες.
«Το να βάζουμε στο τραπέζι ο καθένας ότι μας συμφέρει κι όχι συζήτηση σε βάση αξιών, θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδο, αργά ή γρήγορα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδρώντας στα δύο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί στην Ευρώπη, από την μια πλευρά των 10 Κρατών-Μελών που ζητούν να γίνουν σεβαστές οι αξίες της Ένωσης και των τεσσάρων της ''Ομάδας Βίζεργκραντ'' (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία), που ζητούν έλεγχο των συνόρων και απομόνωση της Ελλάδας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός παρατήρησε ότι ενώ οι 4 χώρες της ομάδας του Βίζεργκραντ μιλούν για φράχτες, πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που αντιμετωπίζουν από τη Μεγάλη Βρετανία είναι επίσης ένας φράχτης (αναφερόμενος στην αναστολή των κοινωνικών επιδομάτων για Ευρωπαίους πολίτες).
Η ατζέντα της Συνόδου
Στο τραπέζι της διήμερης Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες βρίσκονται Brexit και προσφυγικό, αν και λίγες είναι προσδοκίες για λήψη αποφάσεων, ειδικά για το προσφυγικό, απουσία του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου από τις συζητήσεις.
Οι μεγάλοι παίκτες πάντως, εμφανίζονται σε κοινή γραμμή για παύση της στοχοποίησης της Ελλάδας για το προσφυγικό και τερματισμό των δηλώσεων περί αποπομπής της χώρας μας από την Σένγκεν.
Αναφορικά με το βρετανικό ζήτημα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εμφανίζεται αποφασισμένος να κλείσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που κλυδωνίζει την ΕΕ. Ωστόσο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Καμέρον δήλωσε ότι θα συμφωνήσει μόνο εάν η πρόταση της ΕΕ είναι «καλή». Μάλιστα, κατά την παρέμβασή του, απηύθυνε έκκληση, ενώπιον των Ευρωπαίων ομολόγων του, για την επίτευξη μιας «συμφωνίας» που θα είναι «αξιόπιστη» στα μάτια των Βρετανών πολιτών και η οποία θα συμβάλει προκειμένου να διευθετηθεί «για μια γενιά» το ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Έχουμε ανάγκη μια αξιόπιστη συμφωνία (…), που θα είναι αρκετά ισχυρή προκειμένου να πείσουμε τους Βρετανούς να υποστηρίξουν την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» εξήγησε ο Κάμερον.
Το παζάρι γίνεται σε πολλά επιμέρους θέματα, αλλά ο βασικός πυρήνας τους εντάσσεται σε 4 σημεία, τα οποία αποτυπώνονται στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ τον Νοέμβριο.
Υπερκράτος: Ρητή δέσμευση από τις Βρυξέλλες ότι η Βρετανία δεν θα συμμετέχει σε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού υπερκράτους και θα εξαιρεθεί από την θεμελιώδη ευρωπαϊκή αρχή της μεγαλύτερης ενοποίησης.
Ευρώ: Ρητή δήλωση ότι το ευρώ δεν είναι το επίσημο νόμισμα της ΕΕ, καθιστώντας σαφώς ότι η Ευρώπη είναι μια πολυνομισματική ένωση.
Γραφειοκρατία: Σύστημα «κόκκινης κάρτας» προκειμένου να σταματήσει η έκδοση ανεπιθύμητων οδηγιών και να επιτραπεί η κατάργηση υφιστάμενων νόμων της ΕΕ.
Μεταρρύθμιση: Νέα δομή για την ίδια την ΕΕ. Το Λονδίνο επιθυμεί την αναδιοργάνωση του μπλοκ των 28 χωρών προκειμένου οι εννέα χώρες που βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης να μην κυριαρχούνται από τα 19 κράτη-μέλη, με εγγυημένο καθεστώς προστασίας για το Σίτι του Λονδίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες