Για την «επίθεση» εναντίον της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου
Γράφει η Ελευθερία Κόλλια
Πειθαρχική δίωξη σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ.Ισίδωρου Ντογιάκου άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, με μία απόφαση βαρύνουσας σημασίας που σύμφωνα με κύκλους του Εφετείου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο πεδίο της Δικαιοσύνης.
Γράφει η Ελευθερία Κόλλια
Πειθαρχική δίωξη σε βάρος του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ.Ισίδωρου Ντογιάκου άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Νίκος Παρασκευόπουλος, με μία απόφαση βαρύνουσας σημασίας που σύμφωνα με κύκλους του Εφετείου ανοίγει τον ασκό του Αιόλου στο πεδίο της Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός προέβη στην κίνηση αυτή, καθώς είχε πλέον στα χέρια του την υπόθεση Ντογιάκου, αφετηρία της οποίας ήταν η «επίθεση» που είχε κάνει ο κ. Ντογιάκος εναντίον της κυρίας Βασιλικής Θάνου.
Ο κ. Ντογιάκος είχε κάνει λόγο για εξωθεσμική παρέμβαση της προέδρου του Αρείου Πάγου στο αυτοδιοίκητο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών. Η «επίθεση» είχε γίνει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας της κυρίας Θάνου σχετικά με τις συνθήκες εκλογής του κ. Ντογιάκου στη θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.
Σύμφωνα με την κυρία Θάνου, η εκλογή Ντογιάκου στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών έγινε παρατύπως καθώς δεν είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η προαγωγή του τότε προϊσταμένου της Εισαγγελίας κ. Παναγιώτη Καραγιάννη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ ο αντίλογος του κ. Ντογιάκου βασίζεται στο γεγονός ότι ο κ. Καραγιάννης είχε παραιτηθεί από τη θέση του προϊσταμένου και εκ του νόμου δεν μπορούσε να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την ίδια θέση.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η απόφαση Παρασκευόπουλου έρχεται μετά την απαλλακτική κρίση, τρόπον τινά, που έχει διατυπώσει για την υπόθεση Ντογιάκου, ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, και προϊστάμενος της Επιθεώρησης Δικαστηρίων και Δικαστών κ. Ν. Λεοντής, ο οποίος έκρινε - σύμφωνα με έγκυρες πηγές - ότι δεν συντρέχει λόγος πειθαρχικής δίωξης του κ. Ντογιάκου, ως εκ τούτου η υπόθεση πρέπει να αρχειοθετηθεί.
«Η απόφαση Παρασκευόπουλου δεν ελήφθη σε κενό», υποστηρίζουν ανώτατοι δικαστικοί με τους οποίους μίλησε αργά το βράδυ της Παρασκευής Το Βήμα. Οι ίδιοι θυμίζουν, δε, ότι στις αρχές Φεβρουαρίου, αμέσως μετά τη διατύπωση της κρίσης περί Ντογιάκου, ο υπουργός αποφάσισε πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος του κ. Νίκου Λεοντή.
«Με γερό πάτημα βεβαίως», σημειώνουν: ο κ. Λεοντής, οποίος διατηρούσε και την ιδιότητα του πρώην προέδρου της Επιτροπής Εφέσεων στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), κατηγορείται ότι προήδρευε επί εννέα χρόνια της Επιτροπής, δίχως να ενημερώνει ως όφειλε τον Άρειο Πάγο, ανανεώνοντας μονομερώς τη θητεία του.
Σύμφωνα με τον σχετικό κανονισμό η θητεία του δικαστή της ΕΠΟ έχει διετή διάρκεια, και μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις, εν γνώσει βεβαίως του Αρείου Πάγου, μπορεί να ανανεωθεί. Την υπόθεση αυτή καλείται τώρα να κρίνει το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Συμβουλίου της Επικρατείας.
http://www.tovima.gr/Διαβάστε σχετικά:
Ο Άρειος Πάγος παραπέμπει τους Ντογιάκο, Τσατάνη στο Συμβούλιο Επιθεώρησης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες