Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Σε εξέλιξη η επιδημία Η1Ν1 - 22 επιβεβαιωμένοι θάνατοι

ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης


Σε εξέλιξη βρίσκεται η γρίπη Η1Ν1 στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες, με εκατοντάδες κρούσματα σε ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων, νοσηλείες στην εντατική και 22 επιβεβαιωμένους θανάτους, εκ των οποίων οι τέσσερις ασθενών που δεν πρόλαβαν να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, καθώς ακόμη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της εξέλιξης του ιού. Την ίδια ώρα τα καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά, αφού καταγράφονται και ανακοινώνονται μόνο τα εργαστηριακά και κλινικά διαπιστωμένα περιστατικά. 
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, καθώς ακόμη βρισκόμαστε στο ξεκίνημα της εξέλιξης του ιού. Την ίδια ώρα τα καταγεγραμμένα μέχρι σήμερα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά, αφού καταγράφονται και ανακοινώνονται μόνο τα εργαστηριακά και κλινικά διαπιστωμένα περιστατικά. 
Παράλληλα, η ενημέρωση του κοινού είναι σχεδόν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα οι πολίτες και οι ασθενείς να μην προβαίνουν καν στα απαραίτητα τεστ, ακόμη κι αν έχουν τα συμπτώματα, αλλά επιλέγουν να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους με αντιβιοτικά ή άλλες μη αποτελεσματικές για την περίσταση μεθόδους.

Τα καταγεγραμμένα περιστατικά μετά από εργαστηριακό έλεγχο - ο πραγματικός αριθμός αναμένεται να είναι πολύ αυξημένος
Τα καταγεγραμμένα περιστατικά μετά από εργαστηριακό έλεγχο - ο πραγματικός αριθμός αναμένεται να είναι πολύ αυξημένος

Οι γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, ενώ καλούνται να υποκαταστήσουν τον ρόλο της Πολιτείας, που εφέτος δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης, ώστε να δοθεί η έμφαση στην πρόληψη μέσω, κυρίως, του εμβολιασμού, στον οποίο θα πρέπει να καταφεύγουν εγκαίρως ιδίως οι ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, η παντελής απουσία ενεργειών «θωράκισης» του πληθυσμού από τον φονικό, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιό, οφείλεται στα οικονομικά προβλήματα που οδηγούν στην έλλειψη των αναγκαίων υποδομών αλλά και του εξειδικευμένου προσωπικού.

Δρ. Σωτήρης Αδαμίδης: «Είμαστε ακόμα στην αρχή της ανάπτυξης του ιού - Απαραίτητοι οι εμβολιασμοί»
Ο δρ Σωτήρης Αδαμίδης, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, σε συνέντευξή του στο zougla.gr αναφέρει ότι «πολλά από αυτά τα κρούσματα θα είχαν αποφευχθεί αν είχαν πραγματοποιηθεί ενέργειες πρόληψης. Φέτος δεν έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και θα πρέπει να συμβάλλουν τα ΜΜΕ προς αυτήν την κατεύθυνση». 

Παράλληλα, επισημαίνει ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη ο εμβολιασμός του πληθυσμού: «Από τα μέχρι τώρα κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στις ΜΕΘ, ελάχιστοι είχαν κάνει το εμβόλιο, ενώ οι επόμενες εβδομάδες θεωρώ ότι θα είναι πολύ κρίσιμες όσον αφορά στη συγκεκριμένη γρίπη από τον ιό Η1Ν1.

» Θεωρούμε ότι η επιδημία βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε αρχικό στάδιο και η πιθανή ανάπτυξή της θα γίνει στις επόμενες πέντε εβδομάδες. Γι’ αυτό και θα συνιστούσα σε όσους έχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ακόμα και τώρα να προβούν σε εμβολιασμό με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού τους. Διότι μέσα σε 14 ημέρες θα αναπτύξουν αντισώματα και θα προστατευτούν».

«Στην περίπτωση της γρίπης που είναι σε εξέλιξη, πάλι υπάρχει δυνατότητα αντιικής αγωγής και μόνο στις μικροβιακές επιπλοκές απαιτείται χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων. Αν μία ίωση ή ένα κρυολόγημα διαρκεί πάνω από μερικές ημέρες, είναι απαραίτητο να γίνει κλινική και εργαστηριακή εκτίμηση. 

» Η εμβολιαστική κάλυψη βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ακόμα και εκεί όπου ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και βασικό μέσο προφύλαξης για τις επιπλοκές της νόσου. Είναι σαφώς προτιμότερο να προβαίνουμε προληπτικά σε εμβολιασμό στις ομάδες υψηλού κινδύνου -όπως βρέφη, παιδιά, εγκύους, πάσχοντες από καρδιοαναπνευστικά και μεταβολικά νοσήματα, σε παχύσαρκους, σε όσους πάσχουν από αιμοσφαιρινοπάθειες- από το να αντιμετωπίζουμε κάθε φορά τη μη ελεγχόμενη έξαρση των περιστατικών που συχνά συμβαίνει με τη γρίπη» προσθέτει. 

​Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες για σοβαρή νόσηση και για επιπλοκές που μπορεί να φτάσουν πολύ συχνά στην ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας«Ο εμβολιασμός μειώνει τις πιθανότητες για σοβαρή νόσηση και για επιπλοκές που μπορεί να φτάσουν πολύ συχνά στην ανάγκη νοσηλείας στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Μέχρι πρόσφατα είχαν καταλήξει 13 περιστατικά, ανάμεσα στα οποία τέσσερα ήταν παιδιά. Τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν πέραν του εξαμήνου και καλό θα είναι να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο, αφού αλλάζει και το στέλεχος του ιού» σημειώνει.

«Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι από τα πρόσφατα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία στη ΜΕΘ, λόγω των επιπλοκών της γρίπης τους, ένα μεγάλο μέρος είχε δηλωθεί ως υγιές, δηλαδή χωρίς υποκείμενο νόσημα. Σε περίπτωση που έχουμε κολλήσει γρίπη, θα πρέπει να εξετάσουμε τα συμπτώματα, κι αν αυτά επιμένουν κι είναι έντονα, να προβούμε αμέσως στις αναγκαίες εξετάσεις» καταλήγει ο κ. Αδαμίδης.

Δείτε τη συνέντευξη ΕΔΩ

​«Σε ένα εντελώς απαξιωμένο σύστημα υγείας δεν υπάρχει χώρος για πρόληψη ούτε για ορθή αντιμετώπιση των κρουσμάτων Η1Ν1. Δεν έγινε καμία καμπάνια για τους προληπτικούς εμβολιασμούς, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια»
Ο πρώην διοικητής του νοσοκομείου «ΕΛΠΙΣ» Θοδωρής Γιάνναρος μιλώντας στο zougla.gr αποκαλύπτει: «Σε ένα εντελώς απαξιωμένο σύστημα υγείας δεν υπάρχει χώρος για πρόληψη ούτε για ορθή αντιμετώπιση των κρουσμάτων Η1Ν1. Δεν έγινε καμία καμπάνια για τους προληπτικούς εμβολιασμούς, πολύ απλά γιατί δεν υπάρχουν αρκετά εμβόλια. Στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ τα έφερα ο ίδιος από το εξωτερικό».

Τα μέχρι τώρα διαπιστωμένα κρούσματα, σύμφωνα με τον πρώην διοικητή, αποτελούν ένα μικρό ποσοστό των πραγματικών, καθώς αρκετοί άνθρωποι νοσούν και δεν το ανακαλύπτουν ποτέ, ενώ υπάρχουν και ηλικιωμένοι, ανενημέρωτοι, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό, αλλά αυτό δεν καταγράφηκε ποτέ.

«Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και καμία υποδομή για την αντιμετώπιση του ιού. Ούτε φάρμακα ούτε οι αναγκαίοι λοιμωξιολόγοι. Ο μέσος πολίτης είναι τελείως απροστάτευτος. Δυστυχώς, λίγοι ασθενείς προβαίνουν στις αναγκαίες εξετάσεις και λίγοι γιατροί συνταγογραφούν τα απαραίτητα φάρμακα. Πολλοί νοσούν, δεν το ξέρουν, και φυσικά κολλάνε και τους γύρω τους» σημειώνει.

ΚΕΕΛΠΝΟ: «Αυξάνονται τα κρούσματα Η1Ν1 λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών»

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Αθανάσιος Γιαννόπουλος στο zougla.gr, από τα τέλη του 2015 μέχρι σήμερα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 128 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 93 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 22 θάνατοι.


Αυτήν τη στιγμή 75 άτομα νοσηλεύονται στην εντατική και η έκβαση της ασθένειάς τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί. 

​Αυτήν τη στιγμή 75 άτομα νοσηλεύονται στην εντατική και η έκβαση της ασθένειάς τους δεν μπορεί να προσδιοριστεί«Παρατηρείται ανοδική πορεία των περιστατικών που νοσηλεύονται αλλά και των θανάτων, που οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών. Συνιστάται εμβολιασμός στα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες -όσοι έχουν υποκείμενη νόσο, είναι άνω των 65 ετών, πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, ανοσοκατασταλμένα άτομα, καθώς και οι στεφανιαία άνοσοι και οι παχύσαρκοι» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνος Λουράντος, από τη μεριά του συνιστά σε όσους θεωρούν ότι μπορεί να κόλλησαν τον ιό της γρίπης να λαμβάνουν το ενδεδειγμένο φάρμακο εγκαίρως, δηλαδή το πρώτο 48ωρο. 

Επισημαίνει, δε, ότι τα σημαντικά προβλήματα στην υγεία από τον Η1Ν1 προκύπτουν συνήθως όταν ένας οργανισμός πάσχει από κάποιες ασθένειες -ανήκει δηλαδή στις ομάδες υψηλού κινδύνου- και σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να προκληθούν οι επιπλοκές που οδηγούν μέχρι και στον θάνατο.

Όπως τονίζει στο zougla.gr, «οι ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να εμβολιάζονται εγκαίρως, από το φθινόπωρο δηλαδή, προκειμένου να προστατευθούν επαρκώς από τον ιό».
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες