Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Τι απαιτούν οι δανειστές: Ανατροπές σε Εργασιακά και Ασφαλιστικό - «Άγριες» διαθέσεις για το Δημόσιο

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και συμβόλαια “μηδενικών” ωρών
Συντάξεις: Περικοπές στις... πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ανατροπές...

Ολική ανατροπή στα εργασιακά και το ασφαλιστικό,για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ζητούν οι πιστωτές με αντάλλαγμα τη διευθέτηση του χρέους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα «Αγορά», υπογραμμίζουν ότι αναλόγως το ύψος των δύο αυτών παρεμβάσεων θα είναι και η ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Ουσιαστικά ζητούν να θεσμοθετηθούν σε ένα «πακέτο», στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, τόσο η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, η πλήρης αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και η προκήρυξη των απεργιών, όσο και οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις, η θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για τις πρόωρες συντάξεις και ο δραστικός περιορισμός των προνοιακών επιδομάτων.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι θα θεωρήσουν «μονομερή ενέργεια» οποιοδήποτε νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή πριν αρχίσουν οι νέες διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο.

«Αιχμή του δόρατος» στον νέο εκβιασμό των δανειστών είναι το ΔΝΤ, αλλά συναινεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκπρόσωπος της οποίας στην τρόικα, Ντέκλαν Κοστέλο, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι οι θεσμοί αναμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Συγκεκριμένα οι δανειστές απαιτούν:

Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
Να εφαρμοστεί ο θεσμός της «μικροεργασίας» στην οποία προβλέπονται εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, τα συμβόλαια «μηδενικών ωρών» δηλαδή εργασία για μία ή δυο ώρες – όσο θέλει ο εργοδότης – και διάφορες παραλλαγές όπως τα συμβόλαια λίγων ωρών ή τα συμβόλαια με το τηλέφωνο.
Αλλαγή του νόμου για τις απεργίες. Για να γίνει απεργία θα πρέπει να υπάρχει απόφαση από το 50% συν 1 του συνόλου των μελών του συνδικάτου.

«Άγριες» διαθέσεις για το Δημόσιο

Η ατζέντα της τρόικας για το 2016 είναι έτοιμη. Σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο οι δανειστές έχουν άγριες διαθέσεις καθώς απαιτούν την άμεση μεταρρύθμιση δομών και υπηρεσιών, αλλά και αλλαγή των όρων απασχόλησης.

Παράλληλα με το νέο ερχομό τους στην Αθήνα θα απαιτήσουν την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο με νέες μειώσεις στις αποδοχές και τα επιδόματα, αλλά και αλλαγές σε μεταθέσεις και αποσπάσεις μετακλητών υπαλλήλων.

Παράλληλα θα απαιτήσουν ανάλυση σκοπιμότητας και βιωσιμότητας φορέων του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, κάτι που θα σημάνει νέες πιέσεις για συγχωνεύσεις αλλά και λουκέτα.

http://www.aftodioikisi.gr/

Συντάξεις: Περικοπές στις... πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ανατροπές
Συντάξεις: Περικοπές στις... πρόωρες συνταξιοδοτήσεις - Ποιοι χάνουν εισόδημα και ποιοι παίρνουν... πέναλτι

- Πρόωρη σύνταξη πριν από τα 62 και τα 67 έτη... γιοκ!
- Ανατροπές σε κατοχυρωμένα δικαιώματα για δεκάδες κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είχαν συμπληρώσει έως τις 18 Αυγούστου τα (χαμηλότερα) όρια ηλικίας και τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης
- Το 58ο έτος τίθεται από φέτος ως ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας
- Ποινή μείωσης 10% στις μειωμένες συντάξεις και έως την ηλικία των 67 ετών για όσους και όσες δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη μέχρι τις 18 Αυγούστου του 2015
- Δείτε με αναλυτικά παραδείγματα ποιοι χάνουν... ανά Ταμείο


Την... «πόρτα» της πρόωρης συνταξιοδότησης (πριν από τα 62 και τα 67 έτη) κλείνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε εφαρμογή του ν. 4336 που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Αυτό αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τους εργαζόμενους ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και ειδικά ταμεία.
Τι έρχεται
Το ασφαλιστικό παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα "αγκάθια" της ελληνικής κοινωνίας και όσα έρχονται μοιάζουν απαισιόδοξα. Σύμφωνα με την Ημερησία και με βάση τις εγκυκλίους που απέστειλε ο υφυπουργός, Τ. Πετρόπουλος, στα Ταμεία:

- Ανατρέπονται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα για δεκάδες κατηγορίες ασφαλισμένων που δεν είχαν συμπληρώσει έως τις 18 Αυγούστου τα (χαμηλότερα) όρια ηλικίας και τα απαιτούμενα χρόνια ασφάλισης.

- Τίθεται από αυτή τη χρονιά το 58ο έτος ως ηλικιακό όριο για όσους μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, ακόμη και για γονείς ή συζύγους ή αδελφούς αναπήρων καθώς και των μητέρων με ανήλικα (σε όσα Ταμεία υπήρχε σχετικό καθεστώς). 

Τα παραπάνω χρόνια που προστίθενται φτάνουν τα 15 έτη ειδικά για περιπτώσεις γυναικών με ανήλικο που είχαν ως όριο το 52ο έως το 2013 (νέο όριο τα 67 για πλήρη ή τα 62 για μειωμένη).

- Επιβάλλεται επιπλέον ποινή μείωσης 10% στις μειωμένες συντάξεις και έως την ηλικία των 67 ετών για όσους και όσες δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα σε μειωμένη σύνταξη μέχρι τις 18 Αυγούστου του 2015. Παρόλα αυτά, η μείωση δεν θα ξεπερνά το 30% (για 5 έτη νωρίτερης εξόδου) + 10% επί του νέου μειωμένου ποσού, έως ότου συμπληρωθεί η νέα ηλικία συνταξιοδότησης.

Οι... χαμένοι ανά Ταμείο
Στον ΟΑΕΕ θίγονται όλοι όσοι επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν στα 60 με 35 (το 2010), 36 (το 2011) και 37 έτη ασφάλισης (το 2012). Επίσης γυναίκες ασφαλισμένες και μητέρες ανηλίκων στον τομέα ναυτικών και τουριστικών πρακτόρων, οι προερχόμενες από το ΤΣΑ, ακόμη και οι αναβάτες ιπποδρόμου (έβγαιναν με 25ετία χωρίς όριο ηλικίας ενώ από φέτος τίθεται το όριο των 55 ετών που αυξάνεται σταδιακά έως τα 62).

1ο παράδειγμα: Ασφαλισμένος/-η που το 2011 είχε 35 έτη ασφάλισης και συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας του/της το 2020 δικαιούται σύνταξη με τη συμπλήρωση της ηλικίας 61 ετών και 6 μηνών (εφόσον έχει συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης για το έτος 2011, δηλαδή 36 έτη). Αν το όριο ηλικίας (61 ετών και 6 μηνών) συμπληρώνεται μετά την 1/1/2022, ο/-η ασφαλισμένος/-η συνταξιοδοτείται και μετά την 1/1/2022 με τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου ηλικίας, χωρίς δηλαδή να απαιτείται η συμπλήρωση του 62ου έτους.

2ο παράδειγμα: Ασφαλισμένη στο πρώην ΤΣΑ, με 25 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Αν η ασφαλισμένη συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας το 2020 θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί στα 65 έτη και 3 μήνες. Το ίδιο όριο θα ισχύει και μετά την 1/1/2022.
Τι ισχύει στο ΕΤΑΑ
Στο ΕΤΑΑ που ασφαλίζει δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς θίγονται ασφαλισμένοι που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν με 35ετία στα 60 οι άνδρες και στα 58 οι γυναίκες (κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2010) ή 36 έτη ασφάλισης (κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2011) ή 37 ετών ασφάλισης (κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος το 2012).

Σταδιακά θα έχουν ως όριο τα 40 έτη ασφάλισης και την ηλικία των 62 ετών. Θίγονται, ακόμη γυναίκες, ασφαλισμένες στο ΤΣΜΕΔΕ, στο ΤΣΑΥ και στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών, οι έγγαμες γυναίκες του Τομέα Ασφάλισης Νομικών και οι μητέρες ανηλίκων τέκνων του Τομέα Νομικών (πρόσθετη μείωση 10% σε μειωμένη σύνταξη). 

Διπλή μείωση θα έχουν, παράλληλα, οι διπλοσυνταξιούχοι, αφού θα επιβάλλεται η ποινή 3% για κάθε έτος ηλικίας που υπολείπεται από το επόμενο της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ορίου συνταξιοδότησης και πρόσθετη μείωση 10%, μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.

1ο παράδειγμα: Ασφαλισμένη του ΕΤΑΑ, με 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2012, επρόκειτο να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης και του 59ου έτους της ηλικίας. Η ασφαλισμένη συμπληρώνει το 59ο έτος της ηλικίας το 2018, οπότε θα συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 60 ετών και 6 μηνών (εφόσον έχει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης των 37 ετών).

2ο παράδειγμα: Ασφαλισμένος του ΕΤΑΑ γονέας ανάπηρου τέκνου, συμπληρώνει 25 έτη ασφάλισης το 2017, συνεπώς, δικαιούται σύνταξη με τη συμπλήρωση της ηλικίας των 57 ετών και 8 μηνών (δηλαδή το όριο ηλικίας που αντιστοιχεί στην ηλικία των 55 ετών το 2017) ενώ θα «έβγαινε» χωρίς όριο ηλικίας αν είχε τα 25 έτη πριν από τις 18 Αυγούστου.

3ο παράδειγμα: Μητέρα ανηλίκου τέκνου, ασφαλισμένη του Τομέα Ασφάλισης Νομικών, που είχε συμπληρώσει 21 ½ έτη ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας. Αν η ασφαλισμένη συμπληρώνει το 50ό έτος το 2016, συνταξιοδοτείται στην ηλικία των 56 ετών και 9 μηνών και μετά την 1/1/2022 (εφόσον έχει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης των 25 ετών).

4ο παράδειγμα: Μηχανικός, παράλληλα ασφαλισμένος στο Δημόσιο και το ΤΣΜΕΔΕ, συνταξιοδοτήθηκε από το Δημόσιο το 2011 χωρίς να έχει τις προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθεί συγχρόνως ή εντός εξαμήνου από το ΤΣΜΕΔΕ. Εφόσον είχε 35 έτη ασφάλισης στο ΤΣΜΕΔΕ το 2012, μπορούσε να συνταξιοδοτηθεί με τη συμπλήρωση 37 ετών ασφάλισης και του 60ού έτους της ηλικίας. 

Αν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας το 2016, θα συνταξιοδοτηθεί στην ηλικία των 60 ετών και 6 μηνών. Η σύνταξη θα καταβάλλεται μειωμένη κατά 3% για κάθε έτος ηλικίας που υπολείπεται από το επόμενο της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου, εφ’ όρου ζωής ενώ η πρόσθετη μείωση ύψους 10% θα γίνεται μέχρι ο ασφαλισμένος να συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας.

Τα δεδομένα για τα ειδικά Ταμεία ΔΕΚΟ - τραπεζών - ΜΜΕ
Σαφώς μεαλύτερη είναι ταυτόχρονα η ανατροπή για τις μητέρες ανηλίκων που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 52 (επιβαρύνονται, ανάλογα με την ηλικία που έχουν έως και 15 χρόνια) ενώ μικρότερη επιβάρυνση προβλέπεται για παλαιούς ασφαλισμένους πριν από το ‘83 που είχαν δικαίωμα εξόδου με 35έτη ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. (ξεκινούν με όριο τα 58 και βγαίνουν στην ηλικία που αντιστοιχεί το έτος συμπλήρωσης των 35 ετών).

1ο παράδειγμα: Μητέρα ασφαλισμένη στο τ. ΤΣΠ-ΕΤΕ το 1992, που το 2015 συμπληρώνει 17 έτη ασφάλισης, έχει ανήλικο παιδί και είναι 50 ετών δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης πριν την έναρξη ισχύος του ν. 4336/2015, και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με πλήρη σύνταξη σε ηλικία 67 ετών ή με μειωμένη με τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας της.

2ο παράδειγμα: Ασφαλισμένος στο τ. ΤΑΠ-ΟΤΕ πριν το 1983 ο οποίος το 2015 είναι 56 ετών και έχει 33 έτη ασφάλισης θα θεμελίωνε δικαίωμα συνταξιοδότησης (με πλήρη σύνταξη), ανεξάρτητα από την ηλικία του με τη συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης. Εάν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης το 2017 θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 59 ετών και 6 μήνες.

3ο παράδειγμα: Ασφαλισμένη που θεμελιώνει δικαίωμα μειωμένης σύνταξης το Δεκέμβριο του 2015 (μετά την έναρξη ισχύος του ν.4336/2015) θα έχει μείωση σύνταξης κατά 1/200 για κάθε μήνα που υπολείπεται σε σχέση με το διαμορφούμενο, κατά περίπτωση, νέο όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης και επιπλέον 10%.

Αν το εξαγόμενο ποσό σύνταξης είναι 1.000 ευρώ και συνταξιοδοτείται 5 έτη νωρίτερα από το πλήρες όριο, η σύνταξή της περιορίζεται κατά 60/200, ήτοι 700 ευρώ και με την πρόσθετη μείωση του 10%, το ποσό της σύνταξης ανέρχεται τελικά σε 630 ευρώ.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες