Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Η απαγωγή και ο θάνατος του «Μάστερ»


Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ηταν 50 ετών, με πυκνά μαλλιά και μουστάκι. Είχε έρθει στην Ελλάδα πριν από 18 χρόνια, αφήνοντας στο Πακιστάν τη γυναίκα του και τα τρία τους παιδιά. Τον Απρίλιο του 2012, όταν έκλεισε το κατάστημα ψιλικών ειδών που διατηρούσε στα Οινόφυτα, μετακόμισε μόνιμα στο Περιστέρι Αττικής. 

Προτιμούσε να μην τον φωνάζουν με το όνομά του, αλλά με το ψευδώνυμο «Μάστερ». Για την αστυνομία όμως αυτή η επιλογή δεν ήταν τυχαία: δήλωνε ότι ο Α.Η. ήταν δεινός πλαστογράφος.
Εμενε στην οδό Βοστίτσης, έναν μονόδρομο με νεραντζιές και χαμηλά σπίτια. Νοίκιαζε το δώμα μιας μονοκατοικίας χωρίς κουδούνι. Του άρεσε να συχνάζει με τα ξαδέρφια του στις εργατικές πολυκατοικίες του Ρέντη και δεν είχε απασχολήσει τις ελληνικές αρχές. Ωσπου στις 6 Απριλίου 2013, ο 47χρονος αδερφός του «Μάστερ» εμφανίστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Περιστερίου.
«Τον πλησίασαν τη νύχτα επτά άτομα έξω από το σπίτι του και αφού είπαν ότι είναι αστυνομικοί τον έβαλαν με τη βία σε ένα αυτοκίνητο» κατέθεσε. Την επόμενη ημέρα δέχτηκε μια κλήση στο κινητό του. «“Με χτυπάνε, σε παρακαλώ να δώσεις λεφτά όσο πιο γρήγορα γίνεται”, μου είπε. Στον χώρο που τον κρατάνε έχει δει πιστόλια μαχαίρια και ξύλα. Ακουγόταν φοβισμένος και έκλαιγε», είπε σε νέα κατάθεσή του στους αστυνομικούς.
Η μονοκατοικία στο δώμα της οποίας έμενε ο Α.Η., γνωστός και ως «Μάστερ». (Φωτογραφία: Enri Canaj)
Οι απαγωγείς συνέχισαν να τον καλούν δύο και τρεις φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας τις δύο κάρτες sim που είχε πάνω του ο «Μάστερ». Οπως φαίνεται από τις διαδοχικές καταθέσεις του στην αστυνομία οι απαγωγείς ζητούσαν από τον αδερφό του Α.Η. πότε 15.000 ευρώ και πότε 50.000 ευρώ για λύτρα.
«Στις 8 Απριλίου με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν δεν έχεις δώσει ακόμη λεφτά. Αν δεν τα δώσεις μέχρι το βράδυ θα σκοτώσουμε τον αδερφό σου» είπε στην ασφάλεια και ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα από άλλους συμπατριώτες του. Αρκετοί έσπευσαν να βοηθήσουν. Ο «Μάστερ» άλλωστε φαίνεται πως ήταν αρκετά γνωστός στην πακιστανική κοινότητα της Αθήνας. Ομοεθνείς του που μίλησαν στην «Κ» δεν αποδίδουν το ψευδώνυμό του σε γνώσεις πλαστογραφίας αλλά στο γεγονός ότι δούλευε για πολλά χρόνια σε βιοτεχνία κλωστοϋφαντουργίας στην πατρίδα του.
Επειτα από έρευνες μηνών και άρση τηλεφωνικού απορρήτου οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής διαπίστωσαν ότι αυτή δεν ήταν μία απλή υπόθεση ομηρίας. Κατά τις προανακριτικές απολογίες τους οι περισσότεροι εξεταζόμενοι ως ύποπτοι ενοχοποίησαν τους εαυτούς τους και αλλήλους, αποκαλύπτοντας τη δράση κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από την Ελλάδα στην Ιταλία.
Τον Ιούλιο του 2014, ένα χρόνο μετά την απαγωγή του «Μάστερ», σχηματίστηκε δικογραφία κατά 10 ατόμων (και άλλων 11 αγνώστων) με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, διακίνησης μεταναστών, αρπαγής, εκβίασης, θανατηφόρας βλάβης. Μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκονται Κούρδοι, Πακιστανοί, Ελληνες, ένας Σύρος και ένας Ινδός. Ενας εξ αυτών είναι και ο αδερφός του «Μάστερ». Αρκετοί κρατούνται σήμερα σε διάφορες φυλακές της χώρας και άλλοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Η δίκη της υπόθεσής τους ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, λίγο πριν λήξει το 18μηνο της προφυλάκισής τους.
Μιλώντας με ανθρώπους που γνώριζαν τον «Μάστερ» και μελετώντας το υλικό της δικογραφίας η «Κ» παρουσιάζει το παρασκήνιο από την αρπαγή του 50χρονου μέχρι και τον θάνατό του.

Τα βασανιστήρια και τα λύτρα

Ηταν τέσσερις τα ξημερώματα, 9 Απριλίου 2013, όταν ο αδερφός του «Μάστερ» ακολουθώντας τις οδηγίες των απαγωγέων έφτασε στην οδό Βασιλέως Κωνσταντίνου στους Αγίους Αναργύρους. Τον βρήκε εκεί, λιπόθυμο. Το σημείο όπου τον είχαν αφήσει απείχε πέντε χιλιόμετρα από το σπίτι του στο Περιστέρι.
Το σημείο όπου οι απαγωγείς εγκατέλειψαν τον «Μάστερ».
«Μίλησα στον αδερφό μου αλλά δεν μου απαντούσε, ήταν σαν νεκρός, δεν κουνιόταν καθόλου» κατέθεσε στους αστυνομικούς. «Κάποια από τα δόντια του ήταν σπασμένα και ήταν χτυπημένος στο αριστερό μάτι, στο κεφάλι, στην πλάτη του και σε πολλά σημεία στο σώμα του είχε σημάδια από ξύλο. Τα ρούχα και τα παπούτσια που φόραγε δεν ήταν δικά του. Οσο ήμασταν εκεί κούναγα τον αδερφό μου και του μιλούσα αλλά δεν ανταποκρινόταν σε τίποτα». Λίγες ώρες πριν τον εντοπίσει σε αυτή την κατάσταση είχε δώσει, κατά δήλωσή του, 8.000 ευρώ στους απαγωγείς.
Αρχικά ο Α.Η. νοσηλεύτηκε στο Αττικό Νοσοκομείο και από εκεί μεταφέρθηκε στο Θριάσιο. Οσο περνούσαν οι μέρες η υγεία του δεν εμφάνιζε σημάδια βελτίωσης. Δεν ανταποκρινόταν σε καμία απόπειρα επικοινωνίας του αδερφού του. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα πέθανε. Στη δικογραφία ως αιτία θανάτου αναφέρεται: «εντερορραγία, οίδημα εγκεφάλου, ισχαιμία μυοκαρδίου επί εδάφους κακώσεων κεφαλής». Οπως σημείωσε ο ιατροδικαστής που πραγματοποίησε τη νεκροψία, ο θανών είχε χρόνιες παθήσεις σε καρδιά και πνεύμονα. Οι κακώσεις στο κεφάλι του όμως επιδείνωσαν την υγεία του.
Μετά τον θάνατο του «Μάστερ» ο αδερφός του κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι το θύμα μαζί με άλλους φερόμενους ως συνεργούς προωθούσαν μετανάστες από την Ελλάδα στην Ιταλία με αμοιβή 1.500 έως και 3.000 ευρώ ανά άτομο. Σύμφωνα με τη δικογραφία κατηγορούνται ότι συγκέντρωναν τους μετανάστες σε πολυκατοικία της Καλλιθέας και στη συνέχεια τους μετέφεραν με σκάφος στη γειτονική χώρα.

Ο καταζητούμενος «Παπάς»

Ο αδερφός του «Μάστερ» παρουσίασε ως επικεφαλής της ομάδας έναν Σύρο, πιθανόν κουρδικής καταγωγής. Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Σύρος κινούνταν στην Αθήνα με πολυτελές αυτοκίνητο και δήλωνε στην εφορία πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ ετήσιο εισόδημα ως κέρδη από μαγαζί με ηλεκτρονικά είδη.
Ηταν ο μοναδικός κατηγορούμενος που εξαρχής αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή του σε διακίνηση μεταναστών. Απέδωσε τις καταγγελίες των υπολοίπων σε φθόνο για τα υψηλά εισοδήματά του. «Ολα αυτά τα λένε, επειδή με ζηλεύουν» κατέθεσε.
Ο αδερφός του θανόντος κατέθεσε ακόμη ότι αναγνώρισε στα τηλεφωνήματα των απαγωγέων τη φωνή του Ζ.Ι., Πακιστανού που ήταν γνωστός στους συμπατριώτες του ως «Παπάς» για τη μακριά γενειάδα του. «Ο Ζ.Ι. χρώσταγε λεφτά στον Σύρο από μια μεταφορά παιδιών που είχαν κάνει στην Ιταλία. Ο Ζ.Ι. δεν τα έδινε και έτσι πήρε τον αδερφό μου για να πάρει τα λεφτά του πίσω» κατέθεσε ο αδερφός του «Μάστερ».
Κατά του Ζ.Ι. ή «Παπά» έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και καταζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. Παλιότερα ήταν ιδιοκτήτης καταστήματος κινητών τηλεφώνων και πριν χαθούν τα ίχνη του διατηρούσε βίντεο κλαμπ στην Αθήνα με πακιστανικές και ινδικές ταινίες. Σύμφωνα με καταθέσεις συμπατριωτών του έφυγε στο Πακιστάν μετά τον θάνατο του «Μάστερ», ενώ φέρεται να χρωστάει αρκετές χιλιάδες ευρώ σε συνεργούς του από τη διακίνηση μεταναστών.
«Εξαφανίστηκε χωρίς να πει κάτι, άφησε απλήρωτα κοινόχρηστα και λογαριασμούς» λέει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που νοίκιαζε ο «Παπάς» προς 300 ευρώ τον μήνα. «Θυμάμαι ότι χρωστούσε λεφτά και του είπα κάποια στιγμή: κοίτα να δεις δεν θέλω φασαρίες στο μαγαζί» πρόσθεσε, ζητώντας να μη δημοσιευτεί το όνομά του.

Η δεύτερη ομηρία

Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του «Μάστερ» ο Πακιστανός Μ.Χ. εμφανίζεται στην αστυνομία και δηλώνει ότι έπεσε και αυτός θύμα απαγωγής από τους ίδιους δράστες. Οπως κατέθεσε, τον άρπαξαν τέσσερις άντρες στους οποίους φέρεται να χρωστούσε χρήματα ο Ζ.Ι. «Με έβαλαν σε αυτοκίνητο – μου είχαν κλείσει τα μάτια. Πηγαίναμε για 40 λεπτά. Στη διαδρομή μου είπαν πως αν κάνω κάτι, θα μου έριχναν μια σφαίρα» ανέφερε.
Σύμφωνα με τη δικογραφία, τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο και του έδεσαν τα χέρια με πλαστικό σφιγκτήρα. «Στο κεφάλι μου έβαλαν ένα άσπρο πανί μέχρι τον λαιμό. Δεν έβλεπα τίποτα. Και άρχισαν να με χτυπάνε», κατέθεσε. «Μου έλεγαν ότι ο “Παπάς” πρέπει να πληρώσει τα λεφτά που τους χρωστούσε αλλιώς θα τα πλήρωνε η δική μου οικογένεια στο Πακιστάν. Με κράτησαν στο σπίτι πέντε με έξι ημέρες. Στο δωμάτιο που ήμουν άκουγα τηλεόραση να παίζει ελληνικά και αραβικά κανάλια. Για φαγητό μου έδιναν κάθε μέρα μισή αραβική πίτα».
Δεν ξέρει τελικά αν κάποιος πλήρωσε τα λύτρα. Μια νύχτα, οι απαγωγείς τον απελευθέρωσαν σε λεωφόρο της Αθήνας.
Κατά την προανάκριση και ο αδερφός του «Μάστερ» παρουσιάστηκε από καταθέσεις κατηγορουμένων ως μέλος του ίδιου κυκλώματος διακίνησης μεταναστών. Ολοι οι κατηγορούμενοι, απολογούμενοι σε ανακριτή του Πρωτοδικείου Αθηνών, ανασκεύασαν τις προανακριτικές απολογίες τους και αναίρεσαν τα όσα επιβαρυντικά είχαν καταθέσει εις βάρος «των εαυτών» τους αλλά και των συγκατηγορουμένων τους.
«Η μεταστροφή αυτής της στάσης καταδεικνύει ότι τα όσα κατέθεσαν στον ανακριτή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού αποτελούν προϊόν ψύχραιμης σκέψης, ενδεχομένως και συμβουλής νομικού» αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών που τους παρέπεμψε σε δίκη. Σύμφωνα με το βούλευμα οι κατηγορούμενοι τουλάχιστον από το 2010 «είχαν συστήσει και ενταχθεί σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα η οποία προέβαινε σε ευρείας έκτασης διακίνηση μεταναστών».
Ο δικηγόρος Ζαχαρίας Κεσσές που έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Ινδού κατηγορουμένου δηλώνει στην «Κ» ότι η υπόθεση στηρίχθηκε μόνο σε καταθέσεις «οι οποίες δεν αποτελούν αποδεικτικό υλικό». «Από το σύνολο των στοιχείων, και δη της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, των δακτυλικών αποτυπωμάτων και της ανάλυσης του βιολογικού υλικού δεν προκύπτουν ούτε η συμμετοχή του εντολέα μου σε εγκληματική οργάνωση αλλά ούτε και οποιαδήποτε διακίνηση μεταναστών» αναφέρει. «Είναι λογικά και νομικά αδύνατο να αποδοθούν ευθύνες στον εντολέα μου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, καθώς ο ίδιος συνέδραμε τον αδελφό του θύματος στη συγκέντρωση των λύτρων».
Σύμφωνα με τη δικογραφία, το κύκλωμα θα χρησιμοποιούσε για τις παράνομες μεταφορές ένα σκάφος που είχε μεταφερθεί από την Καλαμάτα στη Μαρίνα Φλοίσβου. Σήμερα, δύο χρόνια μετά την αρπαγή και τον θάνατο του «Μάστερ», το επίμαχο σκάφος με την επωνυμία «SORTSIAM» βρίσκεται ημιβυθισμένο στις εκβολές του Ιλισού στο Φάληρο.
Οι αρμόδιες λιμενικές αρχές έχουν κινήσει τις διαδικασίες προκειμένου να χαρακτηριστεί και επίσημα ναυάγιο.
Το σκάφος σήμερα, στις εκβολές του Ιλισού. (Φωτογραφία: Enri Canaj)
Στην άλλη άκρη της πόλης το σπίτι του «Μάστερ» παραμένει σφραγισμένο μετά τον θάνατό του.
Οι λιγοστοί γείτονές του γνωρίζουν για την απαγωγή και για τη δίκη που μόλις άρχισε, προτιμούν όμως να μη μιλήσουν γι’ αυτό. «Τον ήξερα», είπε πρόσφατα στην «Κ» γνωστός του, μετανάστης από το Πακιστάν. «Είχε προβλήματα υγείας, έμαθα ότι πέθανε από την καρδιά του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες