του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Την ώρα που επιστήμονες κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για το επικίνδυνο ενεργό σεισμικό ρήγμα που εντοπίστηκε κάτω από το Φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία , οι τοπικοί παράγοντες και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας , δείχνουν με προκλητικότατο τρόπο πλήρη αδιαφορία , αφήνοντας το έργο κυριολεκτικά στην τύχη του με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει στην περίπτωση εκδήλωσης ενός καταστροφικού σεισμού.
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2015 το www.apokalypseis.com είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) την ανησυχία και τον προβληματισμό των επιστημόνων από τον εντοπισμό ενός ενεργού σεισμικού ρήγματος που ξεκινά κάτω από το φράγμα του Πηνειού στην Ηλεία και εκτείνεται νότια περνώντας κάτω από την πόλη της Αμαλιάδας !
Το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος σύμφωνα με τους σεισμολόγους είναι μεγάλο και εκτιμάται ότι πάνω σε αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σεισμός μεγέθους μέχρι 6,5 Ρίχτερ !
Πλήρης εγκατάλειψη
Παρόλα αυτά , σε πρόσφατο ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Κώστα Γιάλπα , της εφημερίδας «ΠΡΩΤΗ» Ηλείας, αποκαλύπτεται ότι παρά τις αρχικές υποσχέσεις των αρμοδίων , 6 μήνες μετά τη δημοπράτησή της από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν έχει προχωρήσει η εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης των ζημιών στις εγκαταστάσεις του Φράγματος Πηνειού.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα , με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η οποία πάρθηκε από τα μέσα του περασμένου Απρίλη δημοπρατήθηκε στις 25 Ιουνίου με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο επισκευή – αποκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του Φράγματος Πηνειού. Σύμφωνα με την προκήρυξη το κόστος θα φτάσει στα 89.342,00 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.) και θα εκπονηθούν αρχιτεκτονικές και ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες, ενώ ο χρόνος εκπόνησής τους δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 3 μήνες.
Το τρίμηνο όχι μόνο πέρασε αλλά φτάσαμε αισίως στους 6 μήνες και οι πληροφορίες από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θέλουν ακόμα και τώρα να μην έχει βρεθεί ανάδοχος αφού ουσιαστικά οι εταιρείες που μπορούν να αναλάβουν τέτοιας φύσης έργα, δείχνουν τουλάχιστον απροθυμία να ασχοληθούν με το Φράγμα του Πηνειού.
Εφιαλτική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι εγκαταστάσεις στο Φράγμα του Πηνειού η οποία γίνεται ακόμη πιο εφιαλτική όταν αναλογιστεί κανείς ότι κάτω από αυτό βρίσκεται η αρχή ενός ενεργού σεισμικού ρήγματος που μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 6,5 Ρίχτερ.
Αχρηστευμένα τα μηχανήματα
Σύμφωνα με όσα έχουν δει τη δημοσιότητα το τελευταίο διάστημα στο Φράγμα του Πηνειού τα μηχανήματα δεν λειτουργούν και απαιτείται αντικατάσταση καθώς πρόκειται για τεχνολογία του 1960 ενώ παράλληλα παραμένει ασυντήρητο επί 45 χρόνια Το φράγμα δεν παρακολουθείται και δεν ελέγχεται όπως πρέπει ώστε να ελέγχεται η συμπεριφορά του , οι μετακινήσεις που αντικειμενικά υπάρχουν και να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.
Το σύστημα λειτουργιάς και καθορισμού των υδραυλικών παροχών είναι εγκαταλελειμμένο. Το θυρόφραγμα του υπερχειλιστή δεν λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και απλώς το φράγμα ξεχειλίζει. Η κεντρική θυρίδα που βρίσκεται κάτω από τον πύργο του φράγματος είναι αχρηστευμένη .
Ουσιαστικά το φράγμα είναι σε οριακή κατάσταση και απαιτείται συντήρηση και επιδιόρθωση των θυρίδων παροχέτευσης υδάτων για ύδρευση .Συντήρηση και επιδιόρθωση του θυρόφραγμα του υπερχειλιστή.
Συντήρηση και εκσυγχρονισμός συνολικά όλων των υδραυλικών , μηχανικών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Και βέβαια μελέτη προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό καθαυτό το φράγμα όσο αναφορά την αντοχή του.
Θέατρο του παραλόγου
Στις αρχές του 2012, ο δήμος Ήλιδας με τις υπηρεσίες του προχώρησε στην εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση των ζημιών. Τότε ξέσπασε πολιτική κόντρα μεταξύ του δήμου Ήλιδας και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας για το εάν η μελέτη πρέπει να προχωρήσει ποιος θα την εκπονήσει κ.α.
Μετά από όλα αυτά αποφασίστηκε τον Οκτώβρη του 2012 η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να αναλάβει τις ευθύνες τις και να εκπονήσει μελέτη η οποία θα κόστιζε 110.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί από τους ΚΑΠ και θα παραδοθεί εντός τριμήνου από την υπογραφή της σύμβασης.
Τίποτα όμως από τα δυο δεν προχώρησε αφού αρχικά ο τρόπος που ο δήμος Ήλιδας ήθελε να προχωρήσει τη μελέτη δεν προχωρούσε ενώ η αδυναμία της Περιφέρειας να πληρώσει τη μελέτη ήταν καθοριστική και όλα σταμάτησαν εκεί.-
http://apokalypseis.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Για πες