Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Εικόνες χάους στις Βρετανικές Βάσεις Κύπρου - Απεγνωσμένοι πρόσφυγες πυρπόλησαν εγκαταστάσεις (βίντεο)


- Η εφημερίδα Guardian με βίντεο παρουσιάζει τις χαοτικές εικόνες του περασμένου Σαββατοκύριακου
- Το ρεπορτάζ έφερε στο φως τις κάκιστες συνθήκες υπό τις οποίες διαβιούν εδώ και λίγες ημέρες οι πρόσφυγες
- Διαβιούν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες
- “Είμαι 12 ετών! Καθόμαστες στις σκηνές και παγώνουμε ενώ δεν μας αφήνουν να βγούμε απ' αυτές, βοηθήστε μας"
- Από τους 114 Σύρους και Παλαιστίνιους πρόσφυγες, οι 28 είναι παιδιά
- Το "φάντασμα" των τζιχαντιστών ανάμεσα στους πρόσφυγες πλανάται πάνω από την Βάση Δεκέλειας

Η εφημερίδα Guardian αναφέρεται στις άθλιες συνθήκες κράτησης των προσφύγων στη βρετανική στρατιωτική βάση Δεκέλειας, των οποίων τα σκάφη εξώκυλαν στις 21 Οκτωβρίου. Όπως οι ίδιοι ανέφεραν στόχος τους ήταν όταν απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές να βρεθούν στα ελληνικά νησιά, ωστόσο υπό συνθήκες που διερευνώνται κατέληξαν εν τέλει στην Κύπρο και σε έδαφος που ανήκει στις βρετανικές βάσεις.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα εμφανίζεται πρώτο στον ιστότοπο του Guardian.

Οι 114 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων και 28 παιδιά, οι οποίοι κατά λάθος εξώκυλαν με το σκάφος στα ανοιχτά των βρετανικών βάσεων, ζητούν να απελευθερωθούν από το στρατόπεδο της μίας από τις δύο βάσεις που διατηρούν οι Βρετανοί στο νησί.

Ένα άλλο βίντεο, δείχνει μια αρκετά μεγάλη ομάδα προσφύγων να διαμαρτύρεται μπροστά από ένα ψηλό φράχτη, με έναν άνδρα πάνω στον φράχτη να φωνάζει «αφήστε μας να φύγουμε» και κάποιος άλλος να φωνάζει ότι «είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα», ενώ στρατιώτες της βάσης προσπαθούν να τον ηρεμήσουν.

Το περασμένο Σάββατο κάποιοι από τους πρόσφυγες έβαλαν φωτιά στις σκηνές για να ασκήσουν πίεση για την απελευθέρωσή τους.

Ο Τάκης Νεοφύτου, μέλος του Ερυθρού Σταυρού της Κύπρου, δεν σχολίασε την κατάσταση, αλλά είπε ότι υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από την πλευρά των μεταναστών.

Ωστόσο, η κατάσταση περιπλέκεται, καθώς πληροφορίες που προήλθαν από άλλους πρόσφυγες που είχαν φτάσει νωρίτερα στην Κυπριακή Δημοκρατία, κάνουν λόγο για ύπαρξη συγκεκριμένων προσώπων ανάμεσα στους πρόσφυγες της Βάσης Δεκέλειας οι οποίοι έχουν σχέση με τους Τζιχαντιστές της Συρίας.

Μάλιστα, αυτές οι πληροφορίες έρχονται να προστεθούν στο δημοσίευμα της Mirror για διέλευση τζιχαντιστών από την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, ΚΥΠ και Αστυνομία έγιναν αποδέκτες πληροφοριών που προέρχονται από ομάδα προσφύγων για ύπαρξη ατόμων τα οποία πρόσκεινται σε ακραίες ισλαμικές οργανώσεις που μάχονται στην Συρία. Πρόσφυγες που είχαν έλθει στην Δημοκρατία τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Λάρνακα φέρονται να αναγνώρισαν κάποια ύποπτα άτομα ανάμεσα στους πρόσφυγες που εξώκειλαν με τα δύο πλοιάρια στα ανοιχτά των Βρετανικών Βάσεων πρίν από λίγες ημέρες.

Παράλληλα, καθότι οι πληροφορίες κρίνονται ως αρκούντως σοβαρές, έχει ζητηθεί η συνδρομή ξένων υπηρεσιών, οι οποίες εξετάζουν το θέμα σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές.
http://www.newsit.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες