Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Επίθεση στο Παρίσι: Έτσι εκτέλεσαν το σατανικό τους σχέδιο οι τζιχαντιστές – Τα 23 λεπτά που έφεραν χάος,αίμα,πόνο και τρόμο

Δύο από τους δράστες ταυτοποιήθηκαν στη Λέρο

- Η νέα 11η Σεπτεμβρίου της Γαλλίας και της Ευρώπης
- 129 νεκροί, 352 τραυματίες, οι 99 σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι
- Όλο το χρονικό των επιθέσεων – Έγιναν από οκτώ τζιχαντιστές με χειρουργική ακρίβεια μέσα σε 23 λεπτά
- Γάλλος εξτρεμιστής ανάμεσα στους δράστες – Από τη Συρία και το Ιράκ δράστες των επιθέσεων – Το προφίλ τους
- Συγκλονίζει το video με ομήρους από το θέατρο Bataclan να πηδούν από τα παράθυρα για να σωθούν
- Δυο από τους άνδρες που θεωρούνται δράστες είχαν ταυτοποιηθεί στη Λέρο, ένας τον Αύγουστο και ένας τον Οκτώβριο


Δεν είναι η πλέον πολύνεκρη επίθεση που έχει ζήσει ποτέ η Ευρώπη. Είναι όμως εκείνη που σηματοδοτεί την αρχή ενός ανηλεούς πολέμου ανάμεσα στη Δύση και τους Τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που με ένα μανιφέστο μίσους και φρίκης ανέλαβαν την ευθύνη για το μακελειό στο Παρίσι και προειδοποίησαν πως "είναι μόνο αρχή της καταιγίδας".

Όλοι μιλούν για πόλεμο. Ο Φρανσουά Ολάντ είπε πως είναι "πράξη πολέμου" αυτό που συνέβη στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου. Οκτώ τζιχαντιστές οπλισμένοι με Καλάσνικοφ και ζωσμένοι και εκρηκτικά επιτέθηκαν στο Stade de France όπου ήταν σε εξέλιξη το φιλικό Γαλλίας – Γερμανίας, στο θέατρο Bataclan όπου γινόταν συναυλία, σε ένα γεμάτο εστιατόριο και σε καφέ. 

Όλες οι επιθέσεις σε πολυσύχναστα μέρη. Ήθελαν πολλούς νεκρούς. Και το κατάφεραν. Ήθελαν να χτυπήσουν τον δυτικό τρόπο ζωής. Το κατάφεραν; Η επόμενη μέρα θα δείξει. Και κυρίως η αντίδραση, όχι των Γάλλων πολιτών αλλά των Ευρωπαίων ηγετών.


Από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες το video από την επίθεση στο θέατρο Bataclan. Οι δράστες έχουν μπει και γαζώνουν αδιακρίτως. Πανικόβλητοι εκείνοι που βρίσκονται στους εξώστες βρίσκουν τρόπο να διαφύγουν. Κάποιοι πηδούν στο κενό από τα παράθυρα.
Στιγμές νωρίτερα είχαν πέσει βροχή οι πυροβολισμοί έξω από το θέατρο Μπατακλάν. Οι τρομοκράτες γάζωναν τις ειδικές δυνάμεις ασφαλείας που είχαν φτάσει στο σημείο για να βάλουν τέλος στον εφιάλτη των εκατοντάδων θεατών.




Το χρονικό της φρίκης
23 λεπτά: τόσα χρειάστηκαν οι τζιχαντιστές τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους για να σκορπίσουν φόβο και θάνατο στο Παρίσι, για να βυθίσουν στο αίμα μια ολόκληρη πόλη. Την Πόλη του Φωτός, που μέσα σε λίγα λεπτά έγινε η πόλη του σκότους.
Το χρονικό των επιθέσεων από τους τζιχαντιστές του ISIS έδωσε στη δημοσιότητα ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.
21.20 (ώρα Γαλλίας, 22.20 ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής, 13 Νοεμβρίου, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε μια ζώνη με εκρηκτικά κοντά σε μια πύλη του γηπέδου Σταντ ντε Φρανς, στο προάστιο Σεν Ντενί. Μεταξύ των θεατών στο στάδιο, όπου έδιναν φιλικό αγώνα οι εθνικές ομάδες της Γαλλίας και της Γερμανίας, βρίσκονταν ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο βομβιστής και ένας περαστικός.
21.25, στο 10ο διαμέρισμα του Παρισιού, στη διασταύρωση των οδών Μπισά και Αλιμπέρ, ένοπλοι πυροβολούν τους πελάτες του μπαρ Le Carillon και του εστιατορίου Petit Cambodge, σκοτώνοντας 15 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 10.
21.30, έξω από το Σταντ ντε Φρανς, άλλος ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί τα εκρηκτικά του και σκοτώνεται.
21.32, ένοπλοι ανοίγουν πυρ έξω από το μπαρ A La Bonne Biere, στη διασταύρωση των οδών Φοντέν ο Ρουά και Φομπούρ ντι Τεμπλ, στο 11ο διαμέρισμα. Πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και οκτώ τραυματίζονται σοβαρά.
21.36, ένοπλοι σκοτώνουν 19 ανθρώπους στο εστιατόριο La Belle Equipe, στην οδό ντε Σαρόν. Εννέα άνθρωποι τραυματίζονται σοβαρά.
21.40, ένας βομβιστικής αυτοκτονίας ανατινάζεται μέσα στο εστιατόριο Le Comptoir Voltaire της λεωφόρου Βολτέρ, επίσης στο 11ο διαμέρισμα. Ένας άνθρωπος τραυματίζεται.
21.40, ένα αυτοκίνητο σταματά έξω από την αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν. Πολλοί ένοπλοι μπαίνουν στο χώρο όπου δινόταν συναυλία του ροκ συγκροτήματος Eagles of Death Metal και αρχίζουν να πυροβολούν στο πλήθος. Σκοτώνουν 89 ανθρώπους και τραυματίζουν πολλούς. Οι δράστες κάνουν λόγο για το Ιράκ και τη Συρία.
21.53, ο τρίτος βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάζεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς.
00.20 του Σαββάτου, 14 Νοεμβρίου, οι δυνάμεις ασφαλείας εισβάλουν στο Μπατακλάν για να απελευθερώσουν όσους βρίσκονται μέσα. Τρεις από τους δράστες σκοτώνονται: ο ένας πυροβολείται από τους αστυνομικούς, οι άλλοι δύο ανατινάζονται πυροδοτώντας τα εκρηκτικά τους.
Φωτογραφία ReutersΦωτογραφία Reuters
Οι δράστες

"Επτά τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκληματικής δράσης τους", δήλωσε ο Μολέν διευκρινίζοντας ότι οι έξι από αυτούς πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι και ανατινάχθηκαν. 

Οι "τρομοκράτες" που εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο του Μπατακλάν αναφέρθηκαν στη Συρία και το Ιράκ. "Σε αυτό το στάδιο των ερευνών μπορούμε να πούμε ότι φαίνεται πολύ πιθανό ότι υπήρχαν τρεις ομάδες τρομοκρατών" συνολικά, συνέχισε. 

Εκατοντάδες κάλυκες, οι περισσότεροι διαμετρήματος των 7,62 mm (το διαμέτρημα των Καλάσνικοφ) βρέθηκαν σε όλα τα σημεία των επιθέσεων. Ο Γάλλος εισαγγελέας επιβεβαίωσε επίσης ότι οι γαλλικές αρχές είχαν ανοίξει φάκελο για "ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση" του ενός από τους δράστες ο οποίος μολονότι είχε ποινικό μητρώο, δεν είχε φυλακιστεί ποτέ. Πρόκειται για τον 30χρονο Ισμαήλ Μ.
Σύμφωνα με τον Μολέν, ένας άνθρωπος ο οποίος είχε νοικιάσει ένα από τα οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις συνελήφθη στα σύνορα με το Βέλγιο. Μαζί του, σύμφωνα με πληροφορίες συνελήφθησαν άλλοι δυο. 

Στις Βρυξέλλες, η βελγική αστυνομία έκανε έφοδο σε διαμέρισμα και συνέλαβε πέντε άτομα για σχέση με την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι. Πριν 10 μέρες, σε αυτοκινητόδρομο της Βαυαρίας είχε συλληφθεί ένας 50χρονος από το Μαυροβούνιο, στο αυτοκίνητο του οποίου βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά.
Τα θύματα
Ο απολογισμός είναι, δυστυχώς, προσωρινός και υπάρχουν φόβοι πως θα αυξηθεί. 129 νεκροί, 352 οι τραυματίες, οι 99 είναι "σε απολύτως κρίσιμη κατάσταση". Η πληροφορία πως ανάμεσα στους τραυματίες υπάρχει κι ένας Έλληνας δεν επιβεβαιώνονται από την πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι και την εκπρόσωπο Τύπου της γαλλικής πρεσβείας με τις οποίες επικοινώνησε το newsit.gr.

Ανάμεσα στα θύματα δεν είναι μόνο Γάλλοι πολίτες. Τουλάχιστον ένας Βρετανός σκοτώθηκε, όμως υπάρχουν φόβοι ότι ενδέχεται να υπάρχουν και άλλοι Βρετανοί υπήκοοι μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με βρετανική κυβερνητική πηγή. Ενδέχεται τέλος μεταξύ των νεκρών να είναι και ένας Σουηδός, ενώ ένας συμπατριώτης του τραυματίστηκε.
Ανάμεσα στα θύματα και μια 23χρονη Αμερικανίδα φοιτήτρια. Πολλοί Αμερικανοί είναι μεταξύ των τραυματιών. Τα μέλη του συγκροτήματος Eagles of Death Metal, που βρίσκονταν στη σκηνή του Bataclan τη στιγμή της εισβολής είναι όλοι καλά στην υγεία τους, είπαν συγγενείς τους. Σύμφωνα όμως με τους Los Angeles Times ένας άνθρωπος που "εργαζόταν" με το συγκρότημα σκοτώθηκε και ένας άλλος τραυματίστηκε.

Με βάση τον προσωρινό απολογισμό, στους νεκρούς περιλαμβάνονται:
- Τουλάχιστον δύο Βέλγοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου.
- Ένας Ισπανός, ο Αλμπέρτο Γκονθάλεθ Γκαρίδο, 29 ετών. Σύμφωνα με την αδελφή του, παρακολουθούσε τη συναυλία στο Μπατακλάν.
- Ένας Πορτογάλος 63 ετών, μόνιμος κάτοικος Παρισιού, ο οποίος βρισκόταν κοντά στο Σταντ ντε Φρανς.
- Δύο Ρουμάνοι υπήκοοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας.
- Δύο νεαρές Τυνήσιες, δύο αδελφές που διέμεναν στην περιοχή του Κρεζό και γιόρταζαν τα γενέθλια μιας φίλης τους.
Oι ταυτότητες των νεκρών δεν θα ανακοινωθούν πριν από την επόμενη εβδομάδα!
Το Παρίσι του τρόμου
Η εμβληματική Place de la Repulic, η Πλατεία της Δημοκρατίας που τον περασμένο Ιανουάριο είχε κατακλυστεί από εκατομμύρια κόσμου στη διαδήλωση διαμαρτυρίας για την τρομοκρατική επίθεση Charlie Hebdo, ήταν έρημη το πρωί του Σαββάτου. Οι Γάλλοι δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν τι έγινε στο Παρίσι. Ο φόβος διαδέχεται την οργή. Και το ανάποδο.
Κάποιοι έμειναν κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους, να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, αφού και η αστυνομία τους συνέστησε να μην βγουν από τα σπίτια τους. Αυτή τη φορά το κλίμα δεν είναι όπως τον Ιανουάριο. Τώρα είναι μια μίξη φόβου και σύγχυσης.

"Ο κόσμος φοβάται, σαν να έχουν πάθει ψύχωση" εξήγησε ο Ναρκίς Αγκουνιόν, τακτικός θαμώνας στα μπαρ και τα εστιατόρια που χτυπήθηκαν, ενώ άναβε ένα κερί στη μνήμη των θυμάτων. "Το πρωί, η γυναίκα που ήθελε να φύγουμε από το Παρίσι. Έχω γείτονες που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Πρέπει να ζήσουμε μ' αυτό", πρόσθεσε.

Ο Χαλίμ Σασί, που βγάζει τα προς το ζειν φτιάχνοντας σάντουιτς, πήγε να εργαστεί στην πλατεία αν και φοβόταν πολύ γιατί "δεν έχει άλλη επιλογή", όπως είπε. "Ο κίνδυνος είναι μεγάλος", σχολίασε. Σε πολλές συνοικίες του Παρισιού, κινηματογράφοι, μουσεία και καταστήματα κατέβασαν ρολά. Ο συνήθως πολυσύχναστος Πύργος του Άιφελ παρέμεινε κλειστός και σκοτεινός. Οι αρχές απαγόρευσαν όλες τις συγκεντρώσεις, καθώς ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κήρυξε τη νύχτα τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Οι στόχοι των επιθέσεων της Παρασκευής ήταν απλοί, καθημερινοί χώροι ψυχαγωγίας - ένα γήπεδο, μια αίθουσα συναυλιών, μερικά μπαρ και εστιατόρια. Ο σιδηροδρομικός υπάλληλος Ερβέ Γκομπό εξέφρασε τη θλίψη του για τον χαμό τόσων νέων ανθρώπων. "Το Charlie Hebdo ήταν στόχος, όμως εδώ οι περισσότεροι τώρα ξεκινούσαν τη ζωή τους", σχολίασε. "Αν δεις πόσο λίγοι άνθρωποι έχουν βγει έξω σήμερα, σκέφτεσαι ότι οι εξτρεμιστές κέρδισαν".

Ο Εμανουέλ Μεσνίλ, κρεοπώλης σε μια πολυσύχναστη συνοικία, συμφώνησε ότι η πόλη σήμερα έμοιαζε αποσυντονισμένη. "Οι άνθρωποι είναι εκνευρισμένοι, είναι σοκαρισμένοι από αυτά που συνέβησαν χθες", είπε.

Η Galeries Lafayette, ένα από τα γνωστότερα πολυκαταστήματα της πόλης, λειτούργησε μόνο λίγες ώρες λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς ελάχιστοι υπάλληλοι εμφανίστηκαν στη δουλειά τους. "Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στα 15 χρόνια που εργάζομαι εδώ. Ακόμη και μετά την επίθεση στο Charlie Hebdo, ανοίξαμε κανονικά. Ήταν η πρώτη μέρα των εκπτώσεων και είχαμε ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας, αλλά ήμασταν ανοιχτά", σχολίασε ένας υπάλληλος.
Σε μια πλευρά της πλατείας είχε τοποθετηθεί ένα πανώ με τη φράση "Fluctuat Nec Megitur", το λατινικό έμβλημα του Παρισιού που σημαίνει "Κλυδωνίζεται αλλά δεν βυθίζεται". Μια γυναίκα, η Αλίς Αμπιτεμπούλ, που έκανε τον περίπατό της κοντά στο Λε Αλ, είπε ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη στα τρία παιδιά της για τις επιθέσεις. "Δεν είμαι έτοιμη ακόμα. Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ", είπε.

Ο Ιμάντ Σεμλί, ένας ρεσεψιονίστ σε ένα ξενοδοχείο κοντά στην Πλατεία, ανέφερε ότι ορισμένοι πελάτες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους. "Μετά το Charlie Hebdo, είμαστε συνηθισμένοι σε κάτι τέτοια", σχολίασε υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση ακολούθησε λανθασμένη προσέγγιση στην αντιμετώπιση των ριζοσπαστών τζιχαντιστών. "Αφού κατάσχουν τα διαβατήρια αυτών που θέλουν να πάνε για τζιχάντ, αυτοί οργανώνουν επιθέσεις εδώ. Εγώ θα τους άφηνα να φύγουν και να μη γυρίσουν ποτέ", είπε.

Το πνεύμα που επικράτησε τον Ιανουάριο δεν έχει σβήσει για όλους. Δυο φοιτητές, ο Τανκρέντ και ο Αλμπάν, εναπόθεσαν λίγα λουλούδια έξω από το Μπατακλάν, τον συναυλιακό χώρο όπου εκτελέστηκαν εν ψυχρώ περισσότεροι από 80 άνθρωποι. 

"Ήρθαμε για να δείξουμε ότι είμαστε πολύ συγκινημένοι από αυτό που συνέβη και ότι η ζωή συνεχίζεται, ότι ο τρόμος δεν θα κερδίσει και ότι το Παρίσι μας ανήκει" τόνισε ο Τανκρέντ.
Εκεί, έγινε ακόμη κάτι συγκλονιστικό. Ένας άνδρας, σιωπηλός, εμφανίστηκε μπροστά από το θέατρο που έγινε τόπος μακελείου, έστησε το πιάνο του και άρχισε να παίζει το Imagine του Τζον Λένον. Ένα τραγούδι γραμμένο για την ειρήνη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για πες